Policy Briefs

Κόσοβο: Η ανοχή της Ε.Ε. προς τη Σερβία πρέπει να λήξει

Κόσοβο: Η ανοχή της Ε.Ε. προς τη Σερβία πρέπει να λήξει

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Reuters.com - Kosovo's Kurti says mayors must work in offices, will not back down/ Ένταση στο βορρά, ΕΕ: Έτοιμοι να οργανώσουν τη συνάντηση Κούρτι-Βούτσιτς! / pamfleti.net

Το υποστηρίζει η υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου.

Το Κοσσυφοπέδιο έχει κρούει επανειλημμένα τον κώδωνα του κινδύνου για την κυκλοφορία όπλων και τα προβλήματα ασφάλειας στον σερβικό βορρά, αλλά αυτές οι προειδοποιήσεις έχουν ερμηνευτεί ως επιθυμία της Πρίστινα να αποσυρθεί από τον διάλογο Κοσσυφοπεδίου-Κοσόβου. Η Σερβία υποστηρίζεται από την ΕΕ. Αυτό δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου Donika Gervalla-Schwartz σε συνέντευξή της στο Euractiv.

Το πρωί της Κυριακής (1 Οκτωβρίου), περίπολος της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου δέχθηκε ενέδρα από περίπου 30 ένοπλους άνδρες σε τεθωρακισμένα οχήματα, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός αστυνομικού του Κοσσυφοπεδίου και τον τραυματισμό ενός άλλου. Τέσσερις Σέρβοι σκοτώθηκαν επίσης κατά την ανταλλαγή πυρών που διήρκεσε αρκετές ώρες.

Οι έρευνες που ακολούθησαν εντόπισαν μεγάλο οπλοστάσιο όπλων, πυρομαχικών και τεθωρακισμένων οχημάτων. Ο υπουργός Εσωτερικών Xhelal Sveçla εν τω μεταξύ δημοσίευσε έγγραφα, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, αποδεικνύουν σύνδεση μεταξύ της επίθεσης και του Βελιγραδίου, κάτι που η Σερβία διέψευσε αμέσως.

«  Για μήνες λέγαμε στους εταίρους και τους συμμάχους μας ότι η αστυνομία [Κοσόβου] αναχαίτισε οχήματα φορτωμένα με όπλα, αλλά αισθανθήκαμε ότι δεν ήταν έτοιμοι να ακούσουν τις ανησυχίες μας… Νιώσαμε ότι ήθελαν να τις ερμηνεύσουν με τον δικό τους τρόπο, σαν να θέλαμε να βρούμε έναν τρόπο να σπάσουμε τον διάλογο  », θρηνούσε η Donika Gervalla-Schwartz.

Το Κοσσυφοπέδιο έχει επανειλημμένα αντιμετωπίσει ζητήματα ασφάλειας στο βόρειο τμήμα του εδάφους του, το οποίο έχει Σερβική πλειοψηφία, ιδίως όσον αφορά τη διακίνηση ναρκωτικών και όπλων . Η Πρίστινα έχει επίσης επανειλημμένα μιλήσει για τις προσπάθειες της Σερβίας να αποσταθεροποιήσει την περιοχή κινητοποιώντας εγκληματικές ομάδες.

Οι συλλήψεις ατόμων που εμπλέκονται σε αυτές τις δραστηριότητες ακολουθούνταν πάντα από κατηγορίες για εθνοκάθαρση από το Βελιγράδι, ενώ η ΕΕ ζήτησε από το Κοσσυφοπέδιο να μειώσει την παρουσία ειδικών αστυνομικών στην περιοχή.

Η Gervalla-Schwartz πρόσθεσε ότι είχε την εντύπωση ότι οι Βρυξέλλες δεν πίστευαν το Κοσσυφοπέδιο σχετικά με την παρουσία σημαντικού αριθμού όπλων στο Βορρά, τον ρόλο του Βελιγραδίου στην αποσταθεροποίηση της χώρας και τα κίνητρα της Σερβίας. .

Κανείς  δεν πίστευε ότι οι θεσμοί και η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτά τα προβλήματα. Δεν φοβόμαστε, είμαστε προετοιμασμένοι και είμαστε σε εγρήγορση γιατί ξέρουμε ότι δεν μπορεί να είναι η πρώτη ή η τελευταία φορά  »  είπε.

Πρόσθεσε ότι έως ότου η Σερβία λάβει σαφή αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα, θα συνεχίσει να προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει το Κοσσυφοπέδιο και άλλες χώρες της περιοχής.

Ελπίζω  και είμαι πεπεισμένος ότι τα γεγονότα της Κυριακής κατέστησαν σαφές σε όλους ότι αυτού του είδους ο διάλογος, αυτού του είδους η μονομερής πίεση που ασκείται στο Κοσσυφοπέδιο και αυτή η ανοχή απέναντι στην ανικανότητα της Σερβίας να υιοθετήσει μια θετική στάση σε αυτή τη διαδικασία πρέπει και θα σταματήσει.  »

Εξέφρασε επίσης τη λύπη της για την πρώτη δήλωση του επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Josep Borrell, ο οποίος περιέγραψε το περιστατικό ως «  επίθεση  » και «  εχθροπραξίες  ».

«  Η πρώτη δήλωση του κ. Borrell ήταν πραγματικά καταστροφική. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα γεγονότα και να αρκεστούμε σε μια δήλωση. Το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Borrell και η ομάδα του το κάνουν αυτό », πρόσθεσε.

Σε μια δεύτερη δήλωση του κ. Borrell και σε μεταγενέστερες ανακοινώσεις της ΕΕ, η επίθεση χαρακτηρίστηκε σταθερά τρομοκρατική.

Μετά την τρομοκρατική επίθεση, είναι σαφές ότι δεν πρόκειται πλέον για «δύο πλευρές». «Αυτή ήταν ξεκάθαρα μια επίθεση στο κράτος μας, στη χώρα μας, και έτσι θα έπρεπε να το αποκαλούμε». Η Κυριακή άλλαξε τα πάντα  », πρόσθεσε ο Κοσοβάρος υπουργός.

Τι έκανε λοιπόν η ειρηνευτική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο;

Όταν ρωτήθηκε πώς ένα τόσο μεγάλο οπλοστάσιο όπλων, συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων, θα μπορούσε να γλιστρήσει κάτω από τη μύτη της ειρηνευτικής δύναμης του Κοσσυφοπεδίου (KFOR) και αν αυτό σήμαινε ότι το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να εμπλακεί περαιτέρω στη χώρα, η κα Gervalla-Schwartz είπε ότι η λύση θα ήταν ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

«Η ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο ΝΑΤΟ είναι ένα από τα βασικά βήματα για να γίνει η περιοχή μας πιο ειρηνική και πιο σταθερή », υποστήριξε. Το Κοσσυφοπέδιο υπέβαλε την αίτησή του για ένταξη στην ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2022, αλλά αυτή η αίτηση εμποδίζεται λόγω της μη αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του από πέντε κράτη μέλη (Ισπανία, Κύπρος, Σλοβακία, Ρουμανία και Ελλάδα).

Όσον αφορά την ένταξη στο ΝΑΤΟ, η οποία απαιτεί επίσης ομοφωνία για την ένταξη νέων μελών, μόνο 26 από τα 30 μέλη αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments