Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Θα επιτύχει το στόχο της δεύτερης θέσης την Κυριακή;

ΠΑΣΟΚ: Θα επιτύχει το στόχο της δεύτερης θέσης την Κυριακή;

Πηγή Φωτογραφίας: [363645] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αποφεύγει την έντονη αντιπαράθεση με τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Oι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι το σκαλοπάτι ώστε στις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ να αναδειχθεί σε δεύτερο κόμμα. Ένας στόχος που πριν από τις τελευταίες εθνικές εκλογές ήταν απλησίαστος. Ήταν εκτός συζήτησης. Μετά την εκλογική πανωλεθρία του ΣΥΡΙΖΑ και τα όσα συμβαίνουν σε αυτόν τον χώρο, όλα είναι πιθανά. Η κατάληψη της δεύτερης θέσης από το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές περνά μέσα από μια πολύ καλή εμφάνιση των υποψηφίων του στις αυτοδιοικητικές εκλογές, κυρίως στις περιφέρειες. Εδώ, το στοίχημα είναι οι υποψήφιοι του Κινήματος είτε να ξεπεράσουν τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ είτε να πλασαριστούν κοντά τους. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης παρέμεινε επιφυλακτικός kκαι διακριτικός όσον αφορά τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και κατάφερε να εκμεταλλευτεί αυτή την κρίση που βιώνει η ριζοσπαστική αριστερά, ήταν και παραμένει συγκρατημένος στις δηλώσεις του. Η στάση αυτή είναι αποτέλεσμα της ανάλυσης της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ για τη μελλοντική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Πιθανότατα εκτιμούν ότι το φαινόμενο της παλινδρόμησης θα επιταχυνθεί στο μέλλον. Με απλά λόγια, ίσως εκτιμούν ότι ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του ΠΑΣΟΚ και ότι η αναμενόμενη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ θα προσελκύσει σταδιακά πολλούς από τους ψηφοφόρους που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ το 2012.

Υπάρχει όμως και μια λιγότερο αισιόδοξη οπτική για τη στάση αναμονής του ΠΑΣΟΚ. Η ηγετική ομάδα του να αδυνατεί να αναλύσει τον νέο ΣΥΡΙΖΑ και έτσι, άπραγη, να παρακολουθεί τα γεγονότα να περνούν από μπροστά της. Αν συμβαίνει αυτό, τότε η Κεντροαριστερά θα έχει χάσει μια ανεπανάληπτη ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει και πάλι στην κεντρική πολιτική σκηνή. Θα παραμείνει μέσα σε ένα τέλμα και θα κινείται στην περιοχή του 10%, στην καλύτερη περίπτωση. Σε άλλη περίπτωση, ένα τμήμα της θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Σήμερα, ο Νίκος Ανδρουλάκης απολαμβάνει κάτι που κανένας άλλος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, εκτός από τον Ανδρέα Παπανδρέου, δεν έχει απολαύσει: την ειρήνη στο εσωτερικό του κόμματος. Έχει τον πλήρη έλεγχο όλης της κομματικής δομής, διαθέτει ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα και ιδεολογικά ομογενοποιημένη ηγεσία. Όλοι οι διαδοχικοί πρόεδροι του “κινήματος” έχουν αντιληφθεί τον κλεφτοπόλεμο μεταξύ των διαφόρων φυλών του ΠΑΣΟΚ, ή τη διαφαινόμενη αποδυνάμωση του κόμματος. Δεν υπάρχει τέτοια παθολογία στη σημερινή κατάσταση στο κόμμα. Επομένως, αν προκύψουν προβλήματα στην πορεία του ΠΑΣΟΚ, αυτά θα οφείλονται αποκλειστικά στην έλλειψη δύναμης στην ηγετική ομάδα. Αν οι στόχοι πετύχουν και πάλι, η συμβολή ενός αναποτελεσματικού κομματικού κλίματος θα είναι σημαντική.

Είναι προφανές πως το 8% του 2019 που έγινε 11.5%, επί Ανδρουλάκη, είναι κάτι το σημαντικό, όμως αυτό δεν αρκεί. Είναι ένα καλό ξεκίνημα, αλλά χρειάζεται να υπάρξει συνέχεια. Και οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι μια καλή ευκαιρία για να καταγραφεί αυτή η ανοδική πορεία. Και οι ευρωεκλογές έπονται. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments