Ελλάδα

Υπάρχουν ή όχι ελλείψεις φαρμάκων τελικά;

Υπάρχουν ή όχι ελλείψεις φαρμάκων τελικά;

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay, Χθες, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναιρώντας την πριν από δύο ημέρες δήλωσή του ότι έχουμε 150 σκευάσματα σε έλλειψη

Τρικυμία έχει προκαλέσει το θέμα των ελλείψεων των φαρμάκων με τους αρμόδιους φορείς να εκτοξεύουν τα βέλη τους ο ένας στον άλλον, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ακριβής εικόνα αφού μόνο φαρμακαποθήκες και φαρμακευτικές εταιρείες δίνουν αποθεματικά στον ΕΟΦ.

Χθες, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναιρώντας την πριν από δύο ημέρες δήλωσή του ότι έχουμε 150 σκευάσματα σε έλλειψη, εξέδωσε δελτίο τύπου ανακοινώνοντας ότι με βάσει των ελέγχων που διεξάγει το υπουργείο καθημερινά δεν προκύπτουν ελλείψεις φαρμάκων, καθώς η μη διαθεσιμότητα ορισμένων καλύπτεται από αντίστοιχα γενόσημα με την ίδια δραστική ουσία. Η δε λίστα απαγόρευσης εξαγωγών περιέχει 280 σκευάσματα για τα οποία οι φαρμακοποιοί διατείνονταν ότι ήταν ελλειμματικά.

Στα μέτρα που προωθούνται σύμφωνα με τον υπουργό, είναι η εφαρμογή του Συστήματος Παρακολούθησης και Ελέγχου της Εφοδιαστικής Αλυσίδας Φαρμάκου (ΣυΠΕΕΑΦ), ενώ χθες στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο περιλαμβάνεται διάταξη που διασφαλίζει τη διαφάνεια καθ’ όλη την εφοδιαστική αλυσίδα φαρμάκου στην εγχώρια αγορά, τον έγκαιρο εντοπισμό και την πρόβλεψη ελλείψεων σύμφωνα με την naftemporiki.gr

Αυτό που λείπει ωστόσο, είναι ο πλήρης έλεγχος της αλυσίδας φαρμάκου. Καταγραφή αποθεμάτων γίνεται μόνο στις φαρμακαποθήκες και τις φαρμακευτικές. Τα φαρμακεία δεν ελέγχονται, το ίδιο και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αν γίνεται με βάση τη δραστική στα ελλειμματικά φάρμακα για να αντικατασταθούν με γενόσημο. Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (Η.Σ.Πα.Δι.Φ.) που θα παρακολουθεί την εγχώρια διακίνηση φαρμάκων θα πρέπει να καλύψει σημαντικά κενά.

«Καυτή λίστα»

Οι ελλείψεις και η λίστα των απαγορεύσεων εξαγωγών έχουν ανάψει φωτιές σε φαρμακαποθήκες και φαρμακοποιούς οι οποίοι ανταλλάσσουν καθημερινά πυρά. Έπειτα από την έκκληση του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκών για άρση απαγόρευσης 130 φαρμάκων της λίστας τα οποία δεν είναι σε έλλειψη, καθώς και τις καταγγελίες τους για φαρμακεία που κάνουν παράλληλες εξαγωγές, θέση πήραν οι φαρμακοποιοί δια στόματος Αποστόλη Βαλτά ο οποίος, κατήγγειλε προσωπικά τον πρόεδρο των φαρμακαποθηκών Θεόδωρο Σκυλακάκη ότι είναι εκτός πραγματικότητας η άρση που ζητά, ότι είναι υπόλογος και ότι πρέπει το υπουργείο να κάνει εξονυχιστικό έλεγχο των φαρμακαποθηκών γιατί αποθεματοποιούν ποσότητες χιλιάδων σκευασμάτων.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκών με τη σειρά του, απάντησε στον πρόεδρο των φαρμακοποιών ότι όποιος θεωρεί ότι συκοφαντείται προσφεύγει στη δικαιοσύνη όπως έκανε ο κ. Σκυλακάκης κατά του κ. Βαλτά δεν βγάζει δελτίο τύπου. Και για μία ακόμα φορά ρωτά τους κ.κ. Βαλτά και Ευγενίδη αν οι συνεταιριστικές αποθήκες στων οποίων τη διοίκηση συμμετέχουν κάνουν πωλήσεις φαρμάκων για εξαγωγή. Όχι τίποτε άλλο, αλλά για να φανεί ποιος εξυπηρετεί τα οικονομικά του συμφέροντα σε βάρος του ασθενή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments