Διεθνή

Η Ουκρανία «φρικάρει» καθώς το χάος McCarthy απειλεί την αμερικανική βοήθεια

Η Ουκρανία «φρικάρει» καθώς το χάος McCarthy απειλεί την αμερικανική βοήθεια

Πηγή Φωτογραφίας: guce.yahoo.com, Μετά την εκδίωξη του προέδρου της Βουλής Κέβιν Μακάρθι, υπάρχει ανησυχία στο Κίεβο ότι η Ουκρανία έχει γίνει εργαλείο της εσωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Μετά την εκδίωξη του προέδρου της Βουλής Κέβιν Μακάρθι, υπάρχει ανησυχία στο Κίεβο ότι η Ουκρανία έχει γίνει εργαλείο της εσωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Μετά από ενάμιση χρόνο πολέμου, οι ηγέτες της Ουκρανίας έχουν τώρα έναν νέο λόγο να ανησυχούν: Το αυξανόμενο πολιτικό χάος στην Αμερική απειλεί να εκτροχιάσει την προσφορά τους σε χρήματα και όπλα. Λίγες μέρες αφότου οι νομοθέτες παρέλειψαν ένα ζωτικής σημασίας σχέδιο των ΗΠΑ να στείλουν βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Κίεβο, ο πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ Kevin McCarthy εκδιώχθηκε από τους δικούς του συναδέλφους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Η βοήθεια προς την Ουκρανία αναφέρθηκε ως ένας από τους λόγους. Στο Κίεβο, οι αξιωματούχοι έχουν χάσει το τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια. Ο πιο ένθερμος στρατιωτικός τους σύμμαχος φαίνεται ξαφνικά αναξιόπιστος, παρά τις διαβεβαιώσεις του Προέδρου Μπάιντεν και άλλων ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν σταθερές μέχρι να νικηθούν οι εισβολείς της Ουκρανίας.

«Έχουμε τρελαθεί. Για εμάς είναι μια καταστροφή», δήλωσε η Ivanna Klympush-Tsintsadze, ανώτερη βουλευτής της Ουκρανίας που προεδρεύει της επιτροπής για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Μας ενδιαφέρει να τακτοποιηθούν τα πράγματα ώστε να λειτουργήσει η αμερικανική δημοκρατία και να αποκαταστήσουμε τη δικομματική συναίνεση για την υποστήριξη των δικών τους εθνικών συμφερόντων υποστηρίζοντας την Ουκρανία» σύμφωνα με το politico. 

Ο λόξυγκας στην Αμερική έρχεται εν μέσω ενός πολέμου που είναι απόλυτα ισορροπημένος και καθώς ορισμένοι ευρωπαίοι ηγέτες είναι όλο και πιο πρόθυμοι να επικρίνουν το Κίεβο και να διαφωνήσουν κατά της συνεχιζόμενης υποστήριξης προς την Ουκρανία. Η ιστορική εκδίωξη του ΜακΚάρθι – κανένας άλλος πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ δεν έχει καθαιρεθεί στο παρελθόν – αφού το Κογκρέσο ψήφισε ένα έκτακτο πακέτο εγχώριας χρηματοδότησης για να αποτραπεί το κλείσιμο της κυβέρνησης. Αυτή η συμφωνία, ένας προϋπολογισμός 45 ημερών για τη διατήρηση της λειτουργίας της κυβέρνησης, δεν περιείχε καμία βοήθεια προς την Ουκρανία. Η ουκρανική κυβέρνηση βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ξένη οικονομική και στρατιωτική βοήθεια για να διατηρήσει την οικονομία σε λειτουργία και αναμένει να λάβει 42,8 δισεκατομμύρια δολάρια από διεθνείς χορηγούς το επόμενο έτος. Ένα μεγάλο μέρος αυτού θα προερχόταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, τώρα που ο McCarthy είναι εκτός, όλη η μελλοντική χρηματοδότηση των ΗΠΑ για το Κίεβο βρίσκεται σε αδιέξοδο. Δεν είναι σαφές πότε θα επιλεγεί νέος ομιλητής και χωρίς έναν, η αμερικανική νομοθετική μηχανή έχει σταματήσει.

Δημόσια, η ουκρανική κυβέρνηση προσπάθησε να μειώσει τον αντίκτυπο της αταξίας στην Ουάσιγκτον στην πολεμική της προσπάθεια. «Μέχρι να εκλεγεί νέος πρόεδρος, η Βουλή δεν μπορεί να ψηφίσει νόμους, αλλά όλες οι άλλες εργασίες, συμπεριλαμβανομένων των επιτροπών, συνεχίζονται», δήλωσε η Πρέσβης της Ουκρανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Οξάνα Μαρκάροβα σε δήλωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments