Nέα της αγοράς

Τραμπ,Μπάνκμαν-Φριντ και ιδρυτές του Snapchat: Ποιοι βγήκαν από τη λίστα του Forbes

Τραμπ,Μπάνκμαν-Φριντ και ιδρυτές του Snapchat: Ποιοι βγήκαν από τη λίστα του Forbes

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου, Η ελάχιστη περιουσία για να καταταγεί κανείς στους 400 πλουσιότερους ανθρώπους της Αμερικής ανήλθε στο ποσό-ρεκόρ των 2,9 δισ. δολαρίων, αυξημένο κατά 200 εκατ. δολάρια από το 2022

Η είσοδος στο Forbes 400 έγινε λίγο πιο ακριβή φέτος

Η είσοδος στο Forbes 400 έγινε λίγο πιο ακριβή φέτος. Η ελάχιστη περιουσία για να καταταγεί κανείς στους 400 πλουσιότερους ανθρώπους της Αμερικής ανήλθε στο ποσό-ρεκόρ των 2,9 δισ. δολαρίων, αυξημένο κατά 200 εκατ. δολάρια από το 2022. Ο υψηλότερος πήχης είχε ως αποτέλεσμα να βγουν από την κατάταξη 24 δισεκατομμυριούχοι της περσινής λίστας που δεν είχαν τόσο καλές επιδόσεις.

Σχεδόν όλοι εκ των 24 που βγήκαν από τη λίστα είναι φτωχότεροι από ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο, μερικοί κατά μερικά δισεκατομμύρια ή και κατά δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Στην πραγματικότητα, τα μισά από τα 43 δισ. δολάρια που έχασε συνολικά αυτή η 24μελής ομάδα προέρχονται από δύο μόνο άτομα: τον Sam Bankman-Fried και τον Garry Wang.

Οι συνιδρυτές της Alameda Research και του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX είδαν τη φλόγα τους να σβήνει το περασμένο φθινόπωρο, όταν η αυτοκρατορία τους κατέρρευσε και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για απάτη, ξέπλυμα χρήματος και κατηγορίες που αφορούσαν τη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας.

Ο Wang, ο οποίος δήλωσε ένοχος σε αρκετές κατηγορίες τον Δεκέμβριο, συνεργάζεται τώρα με τους εισαγγελείς εναντίον του Bankman-Fried, ο οποίος αρνήθηκε τους ισχυρισμούς. Η περιουσία του Bankman-Fried υπολογιζόταν σε 17,2 δισ. δολάρια στη λίστα Forbes 400 του 2022, που δημοσιεύθηκε λίγο πριν καταρρεύσει ο “χάρτινος” πύργος τους, ενώ η περιουσία του Wang υπολογιζόταν σε 4,6 δισ. δολάρια. Τώρα και οι δύο πιθανότατα έχουν περιουσία που υπολογίζονται πολύ πιο κοντά στο μηδέν αντί για τρεις τελείες.

Δεν είναι όμως τα μόνα αξιοσημείωτα ονόματα που δεν κατάφεραν να μπουν στη λίστα Forbes 400 φέτος. Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατείχε μια θέση στη λίστα για το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων τριών δεκαετιών, είχε μια περίοδο δύο ετών από τότε που έφυγε από τον Λευκό Οίκο η οποία δεν ήταν τόσο καλή για τον ίδιο. Έπεσε από τη λίστα 2021 και επέστρεψε πέρυσι, καθώς οι επενδυτές παρέμειναν αισιόδοξοι για την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social. Αυτός ο ενθουσιασμός εξασθενεί και το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του πρώην προέδρου αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα, μειώνοντας την περιουσία του κατά 19%, από 3,2 δισ. δολάρια πέρυσι σε περίπου 2,6 δισ. δολάρια σήμερα, 300 εκατ. δολάρια κάτω από το όριο.

Μερικοί ακόμη γνωστοί δισεκατομμυριούχοι που “κόπηκαν” είναι ο David Baszucki (2 δισ. δολάρια), ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας παιχνιδιών Roblox, ο πρώην πρόεδρος του Facebook και φιλάνθρωπος Sean Parker (2,8 δισ. δολάρια) και οι συνιδρυτές του Snapchat Evan Spiegel (2,6 δισ. δολάρια) και Bobby Murphy (2,2 δισ. δολάρια). Οι δύο τελευταίοι συνίδρυσαν την εταιρεία όταν ήταν μέλη της ίδιας αδελφότητας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Μπήκαν στη λίστα για πρώτη φορά το 2015 σε ηλικία 25 και 27 ετών, αντίστοιχα, και για χρόνια ήταν από τα νεότερα μέλη του Forbes 400.

Σε αντίθεση με το 2022 -όταν οι δισεκατομμυριούχοι της τεχνολογίας επλήγησαν εν μέσω μιας ευρείας υποχώρησης των μετοχών τεχνολογίας- οι φετινές απώλειες είχαν μια πιο ευρεία κατανομή

Εκτός από τους Bankman-Fried και Wang, τρεις άλλοι μεγιστάνες του χρηματοοικονομικού τομέα και των επενδύσεων δεν μπήκαν στη λίστα, συμπεριλαμβανομένων των διαχειριστών hedge fund, Stephen Mandel (2,5 δισ. δολάρια) και Scott Shleifer (2,5 δισ. δολάρια), καθώς και του μεγιστάνα των τραπεζών και των ακινήτων Bernard Saul II (2,6 δισ. δολάρια).

Επίσης, έμειναν εκτός δισεκατομμυριούχοι καταναλωτικών προϊόντων, όπως ο William Lauder (2,3 δισ. δολάρια) και η Aerin Lauder (2,2 δισ. δολάρια), κληρονόμοι της περιουσίας της Estée Lauder, η Barbara Tyson (2 δισ. δολάρια) της Tyson Foods και ο Kenneth Feld (2,7 δισ. δολάρια), του οποίου η Feld Entertainment είναι υπεύθυνη για το τσίρκο Ringling Bros και για εκδηλώσεις όπως το Disney on Ice και το Monster Jam.

Εκτός από τις 24 αποχωρήσεις, έξι δισεκατομμυριούχοι που βρίσκονταν στη λίστα Forbes 400 του 2022 πέθαναν έκτοτε: Ο David Gottesman, ένας πρώιμος επενδυτής της Berkshire Hathaway, ο Sheldon Lavin, ιδιοκτήτης της εταιρείας επεξεργασίας κρέατος OSI Group, ο μεγιστάνας του Real Estate Sam Zell, ο Tom Love, συνιδρυτής της αλυσίδας καταστημάτων ψιλικών Love’s Travel Stops & Country Stores, ο Ted Lerner, κατασκευαστής ακινήτων στην περιοχή της Ουάσινγκτον και ο Gordon Moore, συνιδρυτής της Intel.

Αναλυτικά μερικά από τα πιο σημαντικά ονόματα που δεν κατάφεραν να μπουν στη λίστα: 

Sam Bankman-Fried

Περιουσία: Λιγότερο από 1 δισ. δολάρια (από 17,2 δισ. δολάρια που ήταν το 2022 στο Forbes 400)

Πηγή πλούτου: Κρυπτονομίσματα

Ο Bankman-Fried -μαζί με τον Gary Wang, ο οποίος επίσης βγήκε από τη λίστα- ίδρυσε το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX πριν αυτό καταρρεύσει τον Νοέμβριο του 2022. Οι πελάτες τους άρχισαν να αποχωρούν μαζικά μετά από μια έκθεση της Coindesk που γνωστοποίησε πόσο εξαρτημένη ήταν η FTX από μια άλλη επιχείρησή τους, την εταιρεία συναλλαγών Alameda Research, με αποτέλεσμα η FTX να καταθέσει αίτημα πτώχευσης.

Τον Δεκέμβριο, οι εισαγγελείς απήγγειλαν διάφορες κατηγορίες στον Bankman-Fried, συμπεριλαμβανομένης της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τις οποίες ο ίδιος αρνήθηκε. Ο Bankman-Fried έχασε περισσότερα από 17 δισ. δολάρια μέσα σε λίγες ημέρες από την κατάρρευση της FTX.

Evan Spiegel

Περιουσία: 2,6 δισ. δολάρια (από 2,8 δισ. δολάρια)

Πηγή πλούτου: Snapchat

Ο Spiegel έγινε δισεκατομμυριούχος σε ηλικία 24 ετών και μπήκε στο Forbes 400 στα 25 του, καθώς η εφαρμογή άμεσων μηνυμάτων Snapchat έγινε πολύ διάσημη.

Όμως, τα μικρότερα έσοδα από διαφημίσεις, καθώς και η ρύθμιση της Apple που επιτρέπει στους χρήστες να μην επιλέγουν τις στοχευμένες διαφημίσεις, επηρέασαν την εφαρμογή.

Η μετοχή της Snap έχει υποχωρήσει κατά 16% μετά την περσινή δημοσίευση της λίστας και οι μετοχές έχει υποχωρήσει σχεδόν 90% από το υψηλό της τον Σεπτέμβριο του 2021. Ο συνιδρυτής Bobby Murphy (ο οποίος έχει περιουσία 2,3 δισ. δολαρίων) βγήκε επίσης εκτός της λίστας.

Donald Trump

Περιουσία: 2,6 δισ. δολάρια (από 3,2 δισ. δολάρια)

Πηγή πλούτου: Ακίνητα

Πριν από ένα χρόνο, ο Trump μπορούσε ακόμη να ελπίζει ότι ένα σημαντικό ποσοστό των Αμερικανών θα συνδεόταν στο Truth Social. Αυτό δεν συνέβη ποτέ: Μόνο 6,5 εκατ. περίπου έχουν εγγραφεί μέχρι στιγμής, σε σύγκριση με τα 500 και πλέον εκατομμύρια του X (ή Twitter).

Η αξία του μεριδίου 90% του Τραμπ έχει πέσει κατακόρυφα από τα 730 εκατ. δολάρια στα 100 εκατ. δολάρια. Επίσης, σε κίνδυνο βρίσκονται και τα επαγγελματικά ακίνητα (γραφεία) στο χαρτοφυλάκιό του, η αξία των οποίων έχει μειωθεί κατά 170 εκατ. δολάρια. Από την άλλη, τα έσοδα του Trump από τα κτήματα γκολφ στις ΗΠΑ είναι περίπου 30% υψηλότερα από πριν από την πανδημία.

Charlie Ergen

Περιουσία: 2 δισ. δολάρια (από 4,8 δισ. δολάρια)

Πηγή πλούτου: Δορυφορική τηλεόραση

Ο Ergen, ο οποίος βρέθηκε για πρώτη φορά στη λίστα το 1997, έχει δει την περιουσία του να πέφτει αρκετά. Η περιουσία του κορυφώθηκε στα 20 δισ. δολάρια το 2015 και η αξία του παρέμενε μεγαλύτερη από τα 9 δισ. δολάρια μόλις πριν από τρία χρόνια.

Ο πλούτος του συρρικνώθηκε το περασμένο έτος, καθώς η μετοχή του παρόχου δορυφορικής τηλεόρασης, Dish Network, άγγιξε τη χαμηλότερη τιμή της από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Οι συνδρομητές εγκατέλειψαν την Dish για υπηρεσίες streaming και μια επίθεση ransomware τον Φεβρουάριο έριξε περαιτέρω τη μετοχή. Τον Αύγουστο, ο Ergen ανακοίνωσε ένα σχέδιο συγχώνευσης της Dish με την Echostar, τον φορέα εκμετάλλευσης δορυφορικών υπηρεσιών που δημιούργησε το 2008, σε μια προσπάθεια να σωθούν και οι δύο.

Aerin Lauder

Περιουσία: 2,2 δισ.δολάρια (από 3,3 δισ. δολάρια)

Πηγή πλούτου: Estée Lauder

Ο γίγαντας καλλυντικών Estée Lauder υπέστη μια σειρά από προβλήματα φέτος: οι πωλήσεις τόσο των προϊόντων περιποίησης δέρματος όσο και των προϊόντων μακιγιάζ μειώθηκαν, οδηγώντας σε πτώση των εσόδων κατά 10% και μείωση των καθαρών κερδών κατά 58% για το οικονομικό έτος 2023. Αυτό έριξε τη μετοχή κατά 37% τους τελευταίους 12 μήνες, αρκετά για να διώξουν την Lauder, η οποία είναι εγγονή του ομώνυμου ιδρυτή της μάρκας και τον ξάδελφό της William, από τις τάξεις της λίστας του Forbes. Ο πατέρας της Ronald, η αδελφή της Jane και ο θείος της Leonard δέχθηκαν επίσης μεγάλα πλήγματα, αλλά διατήρησαν τη θέση τους στο Forbes 400.

Barbara Tyson

Περιουσία: 2 δισ. δολάρια (από 3 δισ. δολάρια)

Πηγή πλούτου: Επεξεργασία τροφίμων

Η Tyson κληρονόμησε ένα μερίδιο σε έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς κρέατος της Αμερικής, την Tyson Foods, μετά τον θάνατο του συζύγου της, Randal Tyson, το 1986.

Η μετοχή της εταιρείας κατρακύλησε σε χαμηλό τριών ετών τον Μάιο, όταν η εταιρεία δεν ανταπεξήλθε στις προσδοκίες για τα κέρδη, εν μέρει μετά την περσινή ξηρασία που σκότωσε χιλιάδες βοοειδή, η οποία μείωσε τα κέρδη της Tyson. Η μετοχή έχει υποχωρήσει κατά 28% από τη δημοσίευση της περσινής λίστας, ωθώντας την Tyson -η οποία συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο και κατέχει περίπου το 9% των μετοχών- εκτός της λίστας.

Bernard Saul II

Περιουσία: 2,6 δισ. δολάρια (από 3,9 δισ. δολάρια)

Πηγή πλούτου: Τραπεζικές εργασίες, ακίνητη περιουσία

Ο Saul μετέτρεψε την εταιρεία διαχείρισης ακινήτων του παππού του, την B.F. Saul Company, σε μια από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες ακινήτων της Ουάσινγκτον. Ωστόσο, η μετοχή της Saul Centers, εταιρείας Real Estate του Saul υποχώρησε κατά 11% εν μέσω μιας σειράς αυξήσεων των επιτοκίων κατά το περασμένο έτος.

Εν τω μεταξύ, τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία των δύο εταιρειών διαχείρισης επενδύσεων του Saul, Chevy Chase Trust Company και ASB Capital Management, συρρικνώθηκαν κατά 21% και 17% αντίστοιχα, συμβάλλοντας στην πτώση της περιουσίας του κατά 1,3 δισ. δολάρια.

Πηγή: forbes.com//Richard J. Chang

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments