Policy Briefs

Μελόνι: Θέλει περισσότερους ξένους εργάτες

Μελόνι: Θέλει περισσότερους ξένους εργάτες

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Stardem.com

Ζητά να σταματήσουν οι μεταναστευτικές ροές, αλλά ζητεί περισσότερο αλλοδαπό εργατικό δυναμικό.

Η ιταλική κυβέρνηση της Giorgia Meloni αναζητά ευρωπαϊκές λύσεις για να σταματήσει τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές, προσελκύοντας παράλληλα ξένους εργαζόμενους για να καλύψουν τα κενά στην αγορά εργασίας.

Η κυβέρνηση της Giorgia Meloni προσπαθεί να αυξήσει το ξένο εργατικό δυναμικό για να καλύψει τα κενά σε αρκετούς τομείς της αγοράς εργασίας που προσφέρουν καλύτερους —αν και χαμηλούς— μισθούς και χρειάζονται εργάτες, συμπεριλαμβανομένων των ειδικευμένων εργαζομένων. Σε αυτούς περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, γιατροί από την Κούβα, νοσοκόμες από την Ινδία και αγρότες από το Κιργιστάν. Οι άνθρωποι που βρίσκονται ήδη στην Ιταλία δεν περιλαμβάνονται στα σχέδια της κυβέρνησης.

«Υπάρχει πολύς χώρος, και ακόμη και η κυβέρνηση Μελόνι το αναγνωρίζει αυτό, παρά το τι θα περίμενε κανείς, δεδομένης της αποστροφής των δεξιών κομμάτων για τη μετανάστευση», δήλωσε ο ερευνητής Matteo Villa στο Euractiv. στο Ινστιτούτο Διεθνών Μελετών Πολιτικής (ISPI) . .

Δεδομένου ότι ένα μεγάλο ποσοστό των παράτυπων μεταναστών είναι ανειδίκευτοι, το βασικό ζήτημα είναι η εκπαίδευση. Ωστόσο, στα σχέδια της κυβέρνησης δεν είναι εγγυημένο. Αντίθετα, αποφάσισε να δώσει λευκή κάρτα σε εταιρείες, αν και μπορούν να ζητήσουν μόνο εργάτες και όχι να επιλέξουν μεταξύ των μεταναστών που ήδη βρίσκονται στην Ιταλία.

«Η εσωτερική αγορά αφήνεται ελεύθερη να δράσει και να εκπαιδεύσει νέες αφίξεις, αλλά με άναρχο τρόπο. Η κυβέρνηση Μελονίου, όπως όλες οι προηγούμενες, δεν επενδύει στην εκπαίδευση και την ένταξη των μεταναστών που έφτασαν παράτυπα », εξηγεί ο κ. Βίλα.

Τον Ιούλιο, η κυβέρνηση εξέδωσε διάταγμα για τις μεταναστευτικές ροές, που επιτρέπει την είσοδο 82.705 τακτικών μεταναστών εκτός ΕΕ και 44.000 εποχικών εργαζομένων, προκειμένου να αποτραπεί η «εμπορία ανθρώπων» και η εκμετάλλευση των παράτυπων μεταναστών, να μειωθεί το χάσμα μεταξύ εισόδου και εργατικού δυναμικού. τις ανάγκες της αγοράς και την καλύτερη ενσωμάτωση ξένων εργαζομένων στις τοπικές κοινότητες.

«Οι τομείς που χρειάζονται περισσότερο εργαζόμενους είναι η γεωργία, ο τουρισμός και η υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένης της κατ’ οίκον φροντίδας. Ωστόσο, οι παράτυποι μετανάστες, οι οποίοι είναι συχνά νέοι άνδρες ηλικίας 20 έως 30 ετών και που συσσωρεύουν τραύματα στην πορεία τους, είναι λιγότερο εύκολο να ενσωματωθούν στην αγορά εργασίας και στις κοινότητες», διευκρινίζει ο κ. Βίλα .

Σύμφωνα με μια μελέτη ISPI που βασίζεται σε δεδομένα από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (ISTAT) και το ίδρυμα ISMU, σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν φτάσει στην Ιταλία την τελευταία δεκαετία, αλλά ο ξένος πληθυσμός στην Ιταλία παρέμεινε σταθερός επειδή οι περισσότεροι μετανάστες πηγαίνουν σε άλλα χώρες, όπου συχνά επανενώνονται με την οικογένεια και έχουν ευκολότερη πρόσβαση στην εργασία.

Στην αρχή του έτους, ο υπουργός Γεωργίας Francesco Lollobrigida (Fratelli d’Italia/CRE) ανακοίνωσε ότι θα υπάρχουν 300.000 έως 500.000 θέσεις εργασίας διαθέσιμες στην Ιταλία και ότι η κυβέρνηση θα απαντήσει με νόμιμη μετανάστευση. Οι δίαυλοι μετανάστευσης θα πρέπει να ανοίξουν με «επιλεκτικό» τρόπο με την έναρξη επαγγελματικής, αλλά και πολιτιστικής, αξιακής και γλωσσικής κατάρτισης στις χώρες προέλευσης, προκειμένου να διευκολυνθεί η ένταξη στην Ιταλία, δήλωσε επίσης ο υπουργός.

«Νομίζω ότι είναι απαράδεκτο να φέρνεις ανθρώπους σε μια κοινωνία και να μην λαμβάνεις υπόψη αυτό που κάνουν. Η μετανάστευση είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο, αλλά για να δώσουμε ίση αξιοπρέπεια [στους μετανάστες], πρέπει να προωθήσουμε την ένταξη. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να παρέχουμε εκπαίδευση […] γενικής φύσεως για το ποιο είναι το μοντέλο ζωής μας », πρόσθεσε ο κ. Λολομπριτζίδα.

«Υπάρχει ζήτηση για εργατικό δυναμικό που δεν μπορούμε να καλύψουμε στην εγχώρια αγορά […] Θα αναλύσουμε τι δεν μπορούμε να καλύψουμε με την εγχώρια προσφορά μας και μετά θα επιλέξουμε να φέρουμε εργατικό δυναμικό τακτικά. εργασία από το εξωτερικό», είπε ο υπουργός .

Παρόλο που η κυβέρνηση έχει εργαστεί για την επίτευξη διμερών συμφωνιών όπως η Τυνησία, όπου φτάνουν οι περισσότεροι παράνομοι μετανάστες, για να διασφαλίσει την ασφαλή άφιξη και τον επαναπατρισμό εάν είναι απαραίτητο, οι μεταναστευτικές ροές είναι μονόδρομες και ελάχιστα ελεγχόμενες.

«Αυτή η κυβέρνηση βρίσκεται στη γωνία. Δεν μπορεί να πει ότι θέλει να νομιμοποιήσει τους μετανάστες γιατί έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό αποβιβάσεων από το 2016 και το εκλογικό σώμα θα ήταν δυσαρεστημένο. Βραχυπρόθεσμα, εγγυάται χώρο και διατροφή για τους μετανάστες χωρίς έγγραφα, αλλά χάνει την ευκαιρία να επενδύσει σε αυτούς τους ανθρώπους προκειμένου να έχει χρήσιμο ανθρώπινο κεφάλαιο για την εσωτερική αγορά στο εγγύς μέλλον», καταλήγει ο κ. Βίλα .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments