Διεθνή

Ισραήλ: Ένας πόλεμος με μεγάλο ιστορικό βάθος και προοπτικές

Ισραήλ: Ένας πόλεμος με μεγάλο ιστορικό βάθος και προοπτικές

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Apnews.com - Media demand Israel explain destruction of news offices

Οι τρομοκράτες της Χαμάς έχουν μελετήσει εντατικά τον τρόπο που κινήθηκαν τους προηγούμενους μήνες οι ισραηλινές δυνάμεις και επέλεξαν προσεκτικά το χρόνο της επίθεσής τους

Είναι ακόμα νωρίς για να κατορθώσει κάποιος να εξαγάγει ασφαλή συμπεράσματα από την αιφνιδιαστική εισβολή των τρομοκρατών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ. Ωστόσο έχει ενδιαφέρον να εστιάσουμε – με βάση τις πρώτες αυτές πληροφορίες – στο γεγονός ότι ένας από τους ισχυρότερους στρατούς του κόσμου, εξοπλισμένος με τεχνολογία αιχμής και ένα εκτενές δίκτυο πληροφοριών αιφνιδιάστηκε σήμερα τα ξημερώματα σε απόλυτο βαθμό.

Εικόνες στρατιωτών των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) που αιχμαλωτίστηκαν από στρατόπεδα στο Ισραήλ και ταυτόχρονες χερσαίες, αεροπορικές και θαλάσσιες εισβολές έδειξαν ότι ακόμη και ο πιο τέλειος αμυντικός μηχανισμός έχει κενά.

Η αποτυχία των Ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών μεγεθύνεται από το γεγονός ότι οι επιθέσεις έγιναν από έναν θύλακα ο οποίος – θεωρητικά τουλάχιστον – παρακολουθείται σε 24ωρη βάση. Και ας μη ξεχνάμε, οι πολίτες του Ισραήλ αποτελούν ένα πληθυσμό εκπαιδευμένο σε έκτακτες συνθήκες. Ζουν σε μια χώρα όπου η ειρήνη από τον πόλεμο μπορεί να απέχει κάποια λεπτά της ώρας και όχι παρατεταμένες περιόδους έντασης και κλιμάκωσης.

Προφανώς, οι τρομοκράτες της Χαμάς μελετούν εντατικά πώς κινήθηκε ο ισραηλινός στρατός τους τελευταίους μήνες και επέλεξαν προσεκτικά την ώρα της επίθεσής τους. Επιπλέον, λόγω των μίνι-drones τους (δύσκολο να εντοπιστούν) και των μη επανδρωμένων εναέριων αεροσκαφών (UAV), οι τρομοκράτες της Χαμάς γνωρίζουν σαφώς την επιχειρησιακή κατάσταση στο έδαφος, η οποία στο παρελθόν ήταν το απόλυτο προνόμιο των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων.

Οι τρομοκράτες της Χαμάς χρησιμοποίησαν ένα προσφιλές σε αυτούς επιθετικό μέσο, τις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας προς το νότιο Ισραήλ. Ταυτόχρονα, με λέμβους και παραμοτέρ (μηχανοκίνητα αλεξίπτωτα πλαγιάς, αγγλιστί paramotor), και με μεθόδους οι οποίες διδάσκονται μόνο σε επίπεδο Ειδικών Δυνάμεων (εν ολίγοις κάποιος εκπαίδευσε τους τρομοκράτες της Χαμάς) κατόρθωσαν να καταλάβουν ολόκληρους οικισμούς στο νότιο Ισραήλ. Όποιος έχει επισκεφθεί το Σντερότ στα σύνορα με τη Γάζα, γνωρίζει ότι δεν είναι απλά μια πόλη, αλλά ένας οικισμός που έχει δημιουργηθεί προκειμένου ακριβώς να ελέγχει ποιος και τι μπαινοβγαίνει στη Γάζα.

Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό πως η εναέρια εξουδετέρωση της προηγμένης τεχνολογίας αρμάτων μάχης από τον ισραηλινό στρατό (μικρά drones, τα λεγόμενα loitering munitions) αποδεικνύεται έξυπνη στον σύγχρονο πόλεμο και όχι απαραίτητα η μεγάλη Χαμάς, σε άμεση αντιπαράθεση με το Ισραήλ, γνωρίζει καλά ότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για τους αμυνόμενους. Γι ‘ αυτό προσαρμόζουν την τακτική τους με ιδιαίτερα ταχύ ρυθμό.

Ηδη αρκετοί εκτιμούν ότι οι ισλαμιστές της Χαμάς είναι οι καλύτεροι μαθητές των μεθόδων που αναπτύχθηκαν στην Ουκρανία. Άλλωστε ήδη στις αχανείς πεδιάδες της Ουκρανίας είδαμε ότι τα κύρια άρματα μάχης είναι από μόνα τους ένας ακίνητος στόχος για “Javelins” και άλλα όπλα παρόμοιας δυναμικότητας.

Πάνω απ’ όλα, βέβαια, είναι απεχθείς τρομοκράτες που – όπως φαίνεται από τις πρώτες εικόνες που φτάνουν από το Ισραήλ -σφαγιάζουν και απαγάγουν αδιακρίτως άμαχους και άοπλους πολίτες.

Περιττό να υπογραμμιστεί ότι η εισβολή της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ θα θέσει σε τεράστια δοκιμασία τις λεγόμενες Συμφωνίες του Αβραάμ της Ιερουσαλήμ με κράτη της Μέσης Ανατολής που – εκ των πραγμάτων – είναι αδύνατον να υποστηρίξουν δημόσια το Ισραήλ. Δεκαετίες προσπαθειών να πέσουν διπλωματικές γέφυρες ανάμεσα στο Ισραήλ και τις αραβικές μοναρχίες και καθεστώτα της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρική κινδυνεύουν να εξανεμιστούν μπροστά σε αυτή τη νέα μορφή πολέμου που σαρώνει το Ισραήλ.

Αν ο πόλεμος συνεχιστεί, αυτό θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη για το Ισραήλ με βάση τη γεωγραφική του ιδιαιτερότητα και και δεν έχει να περιμένει βοήθεια παρά μόνον από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ευρώπη, όπως πάντα, λειτουργεί ως σύλλογος προβληματισμού με μεγάλες αδυναμίες ως προς τις έμπρακτες παρεμβάσεις της.

Δεν είναι ώρα για συγκρίσεις ή απόπειρες εξαγωγής συνολικότερων συμπερασμάτων για ιδιωτική χρήση, αλλά για όλους εκείνους που βρίσκονται σε υπεύθυνη θέση και έχουν λόγο και βάρος στον τρόπο διαμόρφωσης της αμυντικής στρατηγικής, καλό είναι να ερμηνεύσουν ορθά τα όσα διαδραματίζονται στο Ισραήλ. Η ιστορία είναι γνωστό ότι δεν συγχωρεί τους αδαείς και απροετοίμαστους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments