Αθλητισμός

Αντισυμβατικός Αλμέιδα, σκάκι Ραζβάν – Υποφέρει ο ΠΑΟ με ευθύνες Γιοβάνοβιτς – Δομικό πρόβλημα ο Ολυμπιακός

Αντισυμβατικός Αλμέιδα, σκάκι Ραζβάν – Υποφέρει ο ΠΑΟ με ευθύνες Γιοβάνοβιτς – Δομικό πρόβλημα ο Ολυμπιακός

Πηγή Φωτογραφίας: [355229] SUPERLEAGUE 2022-2023 / ΠΑΟ - ΑΕΚ (ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)

Η… Λερναία Ύδρα και ο ΠΑΟ που δεν είναι compact πλέον! Ο Ευάγγελος Μίχος γράφει τα θετικά και αρνητικά που έδειξαν οι Big-4 στην χθεσινή ευρωπαϊκή τους βραδιά και αναρωτιέται γιατί ο Μαρτίνεθ δείχνει πιο «κουλ» στο Europa League!

Πολύ καλή βραδιά και η χθεσινή συνολικά για τους εκπροσώπους του ελληνικού ποδοσφαίρου αφού από τους 4 δεν έχασε κανένας ενώ στο τέλος ο μοναδικός που κέρδισε ήταν ο ΠΑΟΚ.

Η νίκη της ομάδας του Λουτσέσκου ήταν όντως σπουδαία κι ας μην είναι η Άιντραχτ το θηρίο των προηγούμενων χρόνων αφού με το δεύτερο τρίποντο στο όμιλο, η πρώτη θέση που σημαίνει απευθείας πρόκριση στους 16 του Conference League, βρίσκεται πλέον στα… πόδια του. Γιατί την… απλή πρόκριση μετά την ισοπαλία της Αμπερντίν με την Ελσίνκι, την θεωρώ δεδομένη!

Τις πρωτιές στους ομίλους τους διατήρησαν με τις πολύ σημαντικές ισοπαλίες (σε συνδυασμό και με τα άλλα αποτελέσματα), κόντρα σε Άγιαξ/Μακάμπι Χάιφα και με κορυφαίους τους δυο γκολκίπερ, Στάνκοβιτς/Μπρινιόλι, τόσο η ΑΕΚ όσο και Παναθηναϊκός αντίστοιχα, στο σαφώς πιο δύσκολο και ανταγωνιστικό Europa League.

Η Μπράιτον έκανε δώρο χθες στην ΑΕΚ, ισοφαρίζοντας σε 2-2 τη Μαρσέιγ που είχε προηγηθεί 2-0. Αν μάλιστα ο υπέροχος, κατά τα άλλα, Γιόνσον είχε κάνει το εύκολο στο φινάλε και δεν …. κρατούσε την ομάδα του στη μισή ανατροπή και το “Χηνάρι”, τότε η Ένωση από χθες βράδυ ουσιαστικά θα είχε αγκαλιάσει την πρόκριση, στο μακράν πιο δύσκολο όμιλο! Ακόμα και έτσι όμως οι κιτρινόμαυροι του Ματίας Αλμέιδα για μία ακόμα φορά κέρδισαν τον σεβασμό όλων!Σπουδαίο…

Η ΑΕΚ είναι σαν Λερναία Ύδρα!! Εκεί που τις κόβεις κεφάλια πετάγονται άλλα και έτσι μπορεί να ανταπεξέρχεται στα προβλήματα. Και λόγω της νοοτροπίας του Αλμέιδα αλλά και λόγω του υλικού που έχει. Την Δευτέρα έχασε από τον ΟΦΗ κάνοντας τη χειρότερη της εμφάνιση και τρία βράδια μετά κόντρα στον Άγιαξ έφτασε… ένα Γιόνσον πριν την ολική ανατροπή!! Η αξία της ισοπαλίας για την ΑΕΚ αποδεικνύεται και από το γεγονός πώς ιστορικά ήταν η πρώτη φορά σε 5 αναμετρήσεις τους που πήρε βαθμό από τον Άγιαξ!!

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, από την άλλη, υπολογίζοντας πολύ τον αντίπαλο και ειδικά την έδρα της Χάιφα, κατέβηκε να παίξει βασικά για τον βαθμό της ισοπαλίας – τον πήρε παρότι υπήρχαν στιγμές που οι πράσινοι κυριολεκτικά υπέφεραν – ο οποίος στην οικονομία του ομίλου μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος για την υπόθεση πρόκριση! Η Βιαγιαρεάλ κέρδισε την Ρεν, κάνοντας αυτομάτως τη νίκη του τριφυλλιού επί των Ισπανών, στην πρώτη αγωνιστική, ακόμα πιο σημαντική. Άλλωστε έτσι όπως είδα την Μακάμπι εντός και στην κατάσταση που εμφανίζονται κυρίως η Βιγιαρεάλ αλλά και η χθεσινή Ρεν, δεν βλέπω πως θα περάσουν με διπλό από το Ισραήλ ή και να χασει, τουλάχιστον η μια εκ των δυο….

Αντιθέτως ο Ολυμπιακός στη Σερβία και με αντίπαλο μία μετριότατη ομάδα, μάλλον θυμήθηκε το… έγκλημα και τιμωρία αφού παρότι προηγήθηκε με 0-2 ισοφαρίστηκε σε 2-2. Παίζοντας βέβαια με παίκτη λιγότερο αλλά χωρίς αυτό να αποτελεί δικαιολογία για την… αγωνιστική βουτιά στο τελευταίο κομμάτι της χθεσινής αναμέτρησης. Αν είχε ακόμα δέκα λεπτά το ματς θα μπορούσε ακόμη και να είχε χάσει!

Το καλό για τους ερυθρόλευκους είναι το διπλό – δώρο που τους έκανε η West Ham στη Γερμανία. Ετσι, τουλάχιστον σε θεωρητική βάση, το ευρωπαϊκό μέλλον τους εν πολλοίς θα κριθεί στα δύο κολλητά παιχνίδια τους με τους Λονδρέζους, μέχρι τότε όμως στον Ολυμπιακό θα πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους, για το αν τους ενδιαφέρει όντως σοβαρά η πορεία στο Europa League ή ρίχνουν το μεγαλύτερο βάρος και την προσοχή τους στο πρωτάθλημα, όπου θέλουν να επιστρέψουν στην κορυφή. Γιατί στα δικά μου μάτια ο πολύ καλός coach Μαρτίνεθ, ο οποίος έκανε την πάνω κάτω την ίδια λάθος διαχείριση στα ματς με Φράιμπουργκ και Τόπολα ( όπου μετράει και 5 γκολ παθητικό!!), είναι πιο cool με το Europa League σε σχέση με τη Superleague!!!!

ΤΡΟΜΕΡΟ, ΑΝΤΙΣΥΜΒΑΤΙΚΟ ΚΟΥΤΣΑΡΙΣΜΑ, ΑΠΟ ΑΛΜΕΙΔΑ!

Ο Ματίας Αλμέιδα χωρίς τον Λιβάι Γκαρσία (είναι το + – 30% της ΑΕΚ) αλλά και με πρόβλημα της τελευταίας στιγμής, χωρίς τον πολύ κομβικό (είτε ξεκινάει είτε έρχεται από τον πάγκο) Τσούμπερ, κόντρα στον Άγιαξ κατέβασε αναμενόμενα μία 11άδα που είχε 8 αλλαγές σε σχέση με το παιχνίδι στο Γεντί Κουλέ, όπου έχασε 2-0. Ήταν μία επιβεβαίωση αυτό που είχαμε γράψει, δηλαδή ότι ο Αργεντίνος τεχνικός αυτή την εποχή ρίχνει μεγαλύτερο βάρος στο Europa League (και στα ελληνικά ντέρμπι).

Βέβαια για τον Αλμέιδα και την τρομερή νοοτροπία που έχει περάσει στο γκρουπ του, δεν μετράνε οι απόντες αλλά οι παρόντες και πάντα θα πρέπει να πάνε για τη νίκη!! Το ίδιο συνέβη και χθες παρότι η ΑΕΚ -κλασικά για τη φετινή σεζόν και την ΟΠΑΠ Arena Αγία Σοφία- βρέθηκε πίσω στο σκορ από το πρώτο ημίχρονο…

Σε γενικές γραμμές ο Αλμέιδα έκανε τρομερό κοουτσάρισμα χθες βράδυ. Ειδικά στον σχεδιασμό και τον επανασχιαδισμό της ομάδας του στην διάρκεια της επανάληψης, τόσο πριν από το 1-1 (βάζοντας στην αριστερή πτέρυγα και δεύτερο εξτρεμ αντι για μπακ, Ελίασον αντί Χατζησαφί), όσο και μετά το 1-1. Για να καταλήξει να παίζει με τον Αραούχο σέντερ φορ, με τον Μάνταλο πίσω του, τους Ελίασον-Αμπραμπατ στις πτέρυγες και τον Γιόνσον στην θέση του Πινέδα.

Στο 60′ κανένας άλλος κόουτς στην θέση του δεν θα έβγαζε από το παιχνίδι τον Μεξικανό, ο Πελάδο όμως, δεν κάνει ένα συμβατικό κοουτσάρισμα. Βάζει στην θέση του τον Γιόνσον και ο Δανός αλλάζει την μορφή της αναμέτρησης, κλείνοντας τον άξονα στον Άγιαξ, κλέβοντας/κερδίζοντας δεύτερες μπάλες και μοιράζοντας μπάλες. Ο Γιόνσον θα γινόταν ο… ήρωας της ΑΕΚ στο 90′ αλλά ούτε το πλασέ, ούτε το γκολ είναι στο ρεπερτοριό του.

Η ΑΕΚ χθές είχε σε μεγάλη βραδιά εκτός του Στάνκοβιτς και τους Βίντα (παρότι έπαιζε με κίτρινη κάρτα από το πρώτο ημίχρονο), Μουκουντί και Άμραμπατ( έτρεξε από το πρώτο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο ενώ έβγαλε και την φοβερή σέντρα στο γκολ της ισοφάρισης).

Ο ΠΑΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ COMPACT ΚΑΙ ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΒΑΣΕΙΣ

Όσον αφορά στον Παναθηναϊκό το αποτέλεσμα που πήρε στο Ισραήλ ήταν ανώτερο από τη συνολική του εμφάνιση, γιατί για μία ακόμα υπέφερε στις αμυντικές μεταβάσεις του. Δεν είναι πλέον η compact ομάδα που ήτανε μέχρι πέρυσι!!Oι γραμμές του ανοίγουν, έτσι δεν μπορεί να ελέγξει το ματς και κινδυνεύει συνέχεια αφού του κάνουν πλέον εύκολα φάσεις.

Στη Χάιφα είχε το δοκάρι του Ιωαννίδη αλλά σε ροή αγώνα δεν έκανε ευκαιρίες. Εν ολίγοις ο Παναθηναϊκός παραμένει δυσλειτουργικός σε κάποια πράγματα, με ευθύνη και του coach Γιοβάνοβιτς, που βλέπει να μην του βγαίνουν και να μην τα διορθώνει.

Για παράδειγμα, ο ντεφορμέ Χουανκάρ χθες πελαγοδρομούσε για 88′, ο Βιλένα ως αριστερός χαφ άφηνε μεγάλα κενά, ο Τσέριν ως κλασικό 8άρι (στο 4-3-3) δεν είναι ούτε τόσο δημιουργικός ούτε έχει τόσα πολλά τρεξίματα, με τον Αραό να είναι ο μοναδικός μέσος που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων…

ΜΕΓΑΛΟΣ “ΣΚΑΚΙΣΤΗΣ” Ο ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ, ΜΕΤΑΛΟ ΕΒΓΑΛΕ Ο ΚΟΥΛΙΕΡΑΚΗΣ

Ο ΠΑΟΚ ήταν ο μόνος που κατάφερε χθες να φτάσει στην νίκη και μάλιστα κόντρα σε μια καλή ομάδα της Μπουντεσλίγκα, που ξυπνούσε στους οπαδούς του και μνήμες από τον ΠΑΟΚ του μεγάλου Γιώργου Κούδα. Μπορεί η χθεσινή Άιντραχτ να μην έπιασε τις γνωστές … ταχύτητες γερμανικής ομάδας, αλλά αυτό δεν μειώνει τη μεγάλη επιτυχία του δικεφάλου.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου ξεκίνησε με πέντε από τις μεταγραφές του καλοκαιριού που ενσωματώθηκαν – οι τέσσερις, – όμως, καθυστερημένα στην ομάδα, δηλαδή τους Σαμάτα/Μπάμπα/Μειτέ/Οζντόεφ και Εκόνγκ ενώ άφησε το μεγάλο μεταγραφικό απόκτημα, τον Βούλγαρο Ντεσπόντοφ (όπως στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό) ξανά στον πάγκο προτιμώντας και τον Μούργκ αντί του Κωνσταντέλια! Έκανε και την έκπληξη ξεκινώντας βασικό τον Βιερίνια δεξιό μπακ, ο οποίος μάλιστα μετά από πολλά ματς ήταν καλός.

Το δίδυμο Μειτέ-Οζντόεφ που χρησιμοποιήθηκε στο φινάλε της Λεωφόρου τα πήγε περίφημα (ο Ρώσος παραμένει λίγο βαρύς στο παιχνίδι του, αλλά είναι μπαλάτος), ο Σαμάτα για μια… τρίχα δεν χρίστηκε σκόρερ για να ανέβει κι άλλο ψυχολογικά (το γκολ του ακυρώθηκε ως οφσάιντ), αλλά γενικά ο ΠΑΟΚ στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα ήταν συγκεντρωμένος αποφασισμένος και καλά πλαναρισμένος από τον Ρουμάνο τεχνικό.

Ο Λουτσέσκου ομολογουμένως έκανε σπουδαίο κοουτσάρισμα, δικαιώθηκε και με τις προγραμματισμένες εξαρχής αλλαγές του ενώ είδε τον Κουλιεράκη τον οποίο συνεχίζει να στηρίζει παρά τις συχνές αμυντικές γκάφες του (άλλη μία επανέλαβε χθες με διπλό λάθος στο γκολ της γερμανικής ισοφάρισης) να βγάζει μέταλλο σημειώνοντας το νικητήριο γκολ στο 92!!

Είναι μεγάλη υπόθεση για ένα νεαρό ταλαντούχο αμυντικό όπως ο Κουλιεράκης, μέσα στη διάρκεια ενός αγώνα να μην επηρεάζεται από κάποιο χοντρό λάθος του, να παραμένει ψύχραιμος και να ανταπεξέρχεται με εντυπωσιακό τρόπο. Κάτι ασφαλώς που θα το βρει μπροστά του στην καριέρα που κάνει, ένα στοιχείο το οποίο θα παίξει ρόλο στην αξιολόγηση του από τους διεθνείς σκάουτς για μελλοντική μεταγραφή του στο εξωτερικό…

ΤΟ ΔΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ…

Ο Ολυμπιακός του Μαρτίνεθ πρέπει να μάθει πως στην Ευρώπη δεν φτάνουν 50 ή 60 λεπτά καλής απόδοσης. Και πως τα… δώρα που κάνεις στον αντίπαλο, είτε λέγεται Φράιμπουργκ, είτε Τόπολα, πληρώνονται με γκολ κι απώλειες βαθμών…

Επίσης, καλό κι άγιο το 4-2-2-2 αλλά λειτουργεί μόνο όταν έχεις την μπάλα στα πόδια και μπορείς να συνεχίσεις να παίζεις με εντάσεις και την πίεση ψηλά. Η διαχείριση του ματς κάποια στιγμή φωνάζει πως πρέπει να βάλεις/παίξεις με τρίτο χαφ. Όπως μεγάλο πρόβλημα είναι και πως δεν υπάρχει…. δεύτερος Φορτούνης όταν βγαίνει ο Κώστας (ούτε … δεύτερος Ποντένσε χθες).

Για την ερυθρόλευκη άμυνα τα έχουμε ξαναπεί, αν βρεθεί αντίπαλος που θα πιέσει τον Ολυμπιακό και θα είναι αθλητική ομάδα, με μια μινιμουμ καλή μετάβαση, του… βγάζει θέματα. Εκεί το πρόβλημα είναι δομικό, έχει να κάνει ΚΑΙ με τους στόπερ αφού παρά τις δυο καλοκαιρινές αφίξεις, μακράν καλύτερος σου( πιο αξιόπιστος ανασταλτικά και στο build-up) είναι ο Ρέτσος. Αυτός δηλαδή που ήταν 5ος στόπερ στο περσινό ρόστερ του Ολυμπιακου…

Πηγή: sportdog.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments