Γεωπολιτικά

Μεσανατολικό: Η χειρότερη έξαρση βίας εδώ και δεκαετίες

Μεσανατολικό: Η χειρότερη έξαρση βίας εδώ και δεκαετίες

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Το βράδυ, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Νετανιάχου έκανε λόγο για μια «μαύρη μέρα» για το εβραϊκό κράτος και ορκίστηκε ότι ο ισραηλινός στρατός θα χρησιμοποιήσει «όλη του τη δύναμη» για να «καταστρέψει τις δυνατότητες» της Χαμάς, υποσχόμενος να μετατρέψει τα κρησφύγετα της παλαιστινιακής οργάνωσης σε «ερείπια».

Το Ισραήλ και η Λωρίδα της Γάζας βρίσκονται ξανά σε πόλεμο μετά από μια αιφνιδιαστική και θεαματική στρατιωτική επίθεση που εξαπέλυσε το πρωί του Σαββάτου η παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση Χαμάς, η οποία εκτόξευσε χιλιάδες ρουκέτες κατά της ισραηλινής επικράτειας, ενώ μαχητές της οργάνωσης διείσδυσαν στο ισραηλινό έδαφος σκοτώνοντας και πιάνοντας ομήρους Ισραηλινούς πολίτες και στρατιώτες.

Το ξέσπασμα βίας έχει αφήσει «περισσότερους από 200 νεκρούς» και «περισσότερους από 1.000 τραυματίες» από την ισραηλινή πλευρά, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό που κατηγόρησε τη Χαμάς για «σφαγές αμάχων», και 232 νεκρούς στην παλαιστινιακή πλευρά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα, όπου το ισλαμιστικό κίνημα βρίσκεται στην εξουσία από το 2007.

Οι επίσημοι αυτοί απολογισμοί είχαν γίνει γνωστοί μέχρι τις 00:30 ώρα Ελλάδας. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων. Από κάθε άποψη, αυτή είναι η πιο θανατηφόρα κλιμάκωση στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση εδώ και δεκαετίες και ένας μεγάλος αιφνιδιασμός των ισραηλινών δυνάμεων.

«Αυτή δεν είναι μια απλή επιχείρηση ή ένας ακόμη κύκλος βίας, αλλά ένας πόλεμος (…) και θα τον κερδίσουμε», δήλωσε νωρίς το πρωί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Το βράδυ, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Νετανιάχου έκανε λόγο για μια «μαύρη μέρα» για το εβραϊκό κράτος και ορκίστηκε ότι ο ισραηλινός στρατός θα χρησιμοποιήσει «όλη του τη δύναμη» για να «καταστρέψει τις δυνατότητες» της Χαμάς, υποσχόμενος να μετατρέψει τα κρησφύγετα της παλαιστινιακής οργάνωσης σε «ερείπια».

Εκμεταλλευόμενοι το στοιχείο του αιφνιδιασμού, μαχητές της Χαμάς με οχήματα, ακόμη και μηχανοκίνητα αλεξίπτωτα, πέρασαν το επιβλητικό φράγμα ασφαλείας που έχει στήσει το Ισραήλ γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, και οι ισλαμιστές μαχητές επιτέθηκαν σε στρατιωτικές θέσεις και σε αμάχους Ισραηλινούς πολίτες στους δρόμους.

Οι Ταξιαρχίες Ιζεντίν αλ Κασάμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανέφεραν σε ένα βίντεο ότι «συνέλαβαν πολλούς στρατιώτες του εχθρού» και οι Ταξιαρχίες αλ Κουντς, το στρατιωτικό σκέλος του παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ, δήλωσαν επίσης ότι έπιασαν αιχμαλώτους «πολλούς Ισραηλινούς στρατιώτες». Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε ότι «ισραηλινοί στρατιώτες και πολίτες» έχουν απαχθεί.

Ο διοικητής των Ταξιαρχιών αλ Κασάμ, Μοχαμάντ Ντείφ ανακοίνωσε ότι η οργάνωση ξεκίνησε την επιχείρηση με το όνομα «Καταιγίδα αλ-Ακσά» κατά του Ισραήλ και εκτόξευσε περισσότερους από «5.000 ρουκέτες» για «να βάλει τέλος σε όλα τα εγκλήματα της κατοχής».

Σε απάντηση, ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε την επιχείρηση «Σιδερένια Ξίφη» και, περίπου στις 11:00 το πρωί ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε σε αντίποινα τις πρώτες του αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεστ δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει καταμετρήσει περισσότερες από 3.000 επιθέσεις με ρουκέτες κατά της ισραηλινής επικράτειας.

Οι εχθροπραξίες προκάλεσαν την αναστολή της λειτουργίας του διεθνούς αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν και πολλές αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν πτήσεις προς το Τελ Αβίβ αυτό το Σαββατοκύριακο.

Κλειστά θα παραμείνουν τα ισραηλινά σχολεία σήμερα Κυριακή, αρχή της εβδομάδας στο Ισραήλ.

Μάχες

«Στείλτε βοήθεια (…), πυροβολούν στο σπίτι μας», ικέτευσε μια έγκυος γυναίκα που ζει λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Λωρίδα της Γάζας, σε μια μαρτυρία που μεταδίδει η ισραηλινή εφημερίδα Times of Israel.

«Αντίκρισα πολλά πτώματα», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σλόμι, ένας Ισραηλινός που ζει κοντά στο κιμπούτζ Γκεβίμ στο νότιο Ισραήλ.

Ο αντισυνταγματάρχης Χεστ ανακοίνωσε ότι στρατεύματα ενεπλάκησαν σε μάχες στο ισραηλινό έδαφος σε «πολλές τοποθεσίες γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας» με παλαιστίνιους εισβολείς.

Ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις εμπλέκονταν σε μάχες σε «22 τοποθεσίες» μέχρι και το βράδυ του Σαββάτου εναντίον «εκατοντάδων» ενόπλων που έχουν «εισβάλει» στο Ισραήλ.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι συγκάλεσε για σήμερα Κυριακή μια έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Μέση Ανατολή.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να καταβάλει «διπλωματικές προσπάθειες για να αποφευχθεί μια ευρύτερη ανάφλεξη» μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε σύντομες δηλώσεις που έκανε στον Λευκό Οίκο έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, τόνισε ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ είναι «ακλόνητη και δεδομένη».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, κάλεσε τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, «να συνεχίσει και να εντείνει τα μέτρα για την αποκατάσταση της ηρεμίας και της σταθερότητας στη Δυτική Όχθη».

Από την πλευρά το ο Αμπάς δήλωσε στον Μπλίνκεν ότι η «αδικία» κατά των Παλαιστινίων ωθεί τη σύγκρουση με το Ισραήλ σε μια «εκρηκτική» κατάσταση. Η ΕΕ και πολλές κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών από την πλευρά τους «καταδίκασαν σθεναρά» τις επιθέσεις.

Το Ιράν, ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ, χαιρέτισε τις επιθέσεις της Χαμάς, λέγοντας ότι αυτές αποδεικνύουν την αυξημένη αυτοπεποίθηση των Παλαιστινίων έναντι του εβραϊκού κράτους.

Η σιιτική ένοπλη οργάνωση του Λιβάνου, σε πόλεμο με το Ισραήλ και σύμμαχος της Χαμάς, επέδειξε επιφυλακτική στάση, αναφέροντας με ανακοίνωσή της ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Γάζα και ότι βρίσκεται σε «άμεση επαφή με την ηγεσία της παλαιστινιακής αντίστασης».

Διπλωματική κινητικότητα παρατηρείται από την Αίγυπτο και την Ιορδανία που παραδοσιακά μεσολαβούν για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή.

Σε αμήχανη θέση φαίνεται να είναι οι αραβικές χώρες που έχουν υπογράψει συμφωνίες εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ, καθώς και η Σαουδική Αραβία η οποία προσανατολίζεται στη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με το εβραϊκό κράτος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments