Διεθνή

Μπάιντεν: Στροφή 180 μοιρών για το αντιμεταναστευτικό τείχος

Μπάιντεν: Στροφή 180 μοιρών για το αντιμεταναστευτικό τείχος

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Nytimes.com - Biden Cancels an Additional $9 Billion in Student Loan Debt

Γιατί ο Αμερικανός πρόεδρος αθετεί την υπόσχεσή του και συνεχίζει το χτίσιμο του τείχους του Τραμπ στα σύνορα με το Μεξικό.

Υπό την απειλή εγκληματικών συμμοριών, ο Μαϊνόρ πούλησε πριν από πέντε μήνες τα λιγοστά τα υπάρχοντά του στην Ονδούρα. Πήρε τη σύζυγο και τρία παιδιά τους -ηλικίας 11, 8 και 5 ετών- και ξεκίνησε προς τα βόρεια, με κατεύθυνση τις ΗΠΑ.

Είναι η τρίτη φορά, είπε στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, που το επιχειρούν.

Προσώρας έχουν «κολλήσει» πίσω από τον περιβόητο αντιμεταναστευτικό τείχος, στα αμερικανικά σύνορα με το Μεξικό

Φυσικά δεν είναι οι μόνοι.

Για τα εκατομμύρια μεταναστών -πολλών παράτυπων- που συρρέουν εκεί από τον νότο, οι τρεις απόπειρες εισόδου στα αμερικανικά εδάφη -τη δική τους «Γη της Επαγγελίας»- έχει γίνει πλέον συνήθης αριθμός, παρά τις απελάσεις.

Τελευταία έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) δείχνουν ότι οι μεταναστευτικές ροές από χώρες της Λατινικής Αμερικής είναι μακράν οι μεγαλύτερες προς τις ΗΠΑ.

Η κατάσταση δεν έχει αλλάξει ούτε φέτος.

Φτώχεια, έξαρση της εγκληματικότητας και πολιτικές διώξεις είναι μερικοί από τους λόγους που καθιστούν την ευρύτερη περιοχή μια με τις μεγαλύτερες εκτοπίσεις πληθυσμών στον κόσμο.

Το ταξίδι προς τον βορρά μπορεί να είναι μακρύ, με πολλούς κινδύνους.

Η λίστα είναι μεγάλη.

Αδίστακτοι διακινητές, εγκληματικές συμμορίες, ρατσιστικές συμπεριφορές στους ενδιάμεσους σταθμούς, μερόνυχτα πεζοπορίας υπό αντίξοες συνθήκες, έλλειψη στέγης και τροφής, κακοποίηση, σεξουαλική βία.

Ο αριθμός ασυνόδευτων παιδιών και εφήβων εν τω μεταξύ ολοένα και μεγαλώνει.

Παράτυποι ή μη, οι μετανάστες θα «αναζητούν συνεχώς  επισιτιστική ασφάλεια, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη», παρατηρεί η Μαρισόλ Κιθένο, στέλεχος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» για τη Λατινική Αμερική.

Αυτά, τονίζει, είναι τα ελάχιστα βασικά στοιχεία για την επιβίωση.

Αντιμέτωπη με ρεκόρ παράτυπων συνοριακών διελεύσεων στο νότο και ένα διχασμένο Κογκρέσο στην Ουάσιγκτον, η κυβέρνηση Μπάιντεν προχώρησε τον περασμένο Μάιο σε αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική.

Έκανε πιο αυστηρούς τους ελέγχους για τη χορήγηση ασύλου, περισσότερα τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα και εξπρές τις απελάσεις.

Οι αλλαγές ωστόσο κάθε άλλο παρά αποθάρρυναν τους διακινητές και τα καραβάνια των απελπισμένων.

Πρακτικά μετέφεραν το πρόβλημα στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Εδώ και μήνες οργανώσεις, ακτιβιστές και δικηγόροι προειδοποιούν ότι οι συνθήκες στα κέντρα προσφύγων και μεταναστών, αλλά και σε παραμεθόριες πόλεις στο Μεξικό είναι πια εφιαλτικές.

Σε έναν φαύλο κύκλο, μοιραία εξωθούν σε ακόμη περισσότερες απόπειρες παράνομης διέλευσης των νότιων αμερικανικών συνόρων.

Περίπου 245.000 έχουν καταγραφεί φέτος μόνον στον τομέα της κοιλάδας του Ρίο Γκράντε, στο νότιο Τέξας, όπου μέρος του αντιμεταναστευτικού τείχους έχει μείνει ημιτελές.

Συνολικά δε κατά μήκος των νότιων συνόρων αυξάνονται σταθερά από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Αναμένεται να αποτελέσει μήνα-ρεκόρ, με τους πρώτους υπολογισμούς να δείχνουν περισσότερες από 200.000 παράνομες εισόδους.

Στο μεσοδιάστημα Ρεπουμπλικανοί κυβερνήτες του νότου -με πρώτο τον Γκρεγκ Άμποτ του Τέξας- στέλνουν μαζικά, αεροπορικώς και οδικώς, αιτούντες άσυλο στις λεγόμενες «πόλεις καταφύγια», κατά κόρον ελέγχου των Δημοκρατικών.

Μεγαλουπόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Σικάγο, η Νέα Φιλαδέλφεια και το Ντένβερ αναφέρουν μεγάλη αύξηση στις αφίξεις μεταναστών.

Με επιστολή που έστειλε στον Λευκό Οίκο στις αρχές του μήνα, ο Δημοκρατικός κυβέρνησης του Ιλινόις Τζ. Μπ. Πρίτσκερ έκρουσε «καμπανάκι» για σημαντική επιβάρυνση των κοινωνικών υπηρεσιών της πολιτείας του, για έλλειψη στέγασης και για επαπειλούμενη «ανθρωπιστική κρίση».

Ο προϋπολογισμός των ΗΠΑ βρίσκεται εν τω μεταξύ σε πολιτική «ομηρία» από τους τραμπικούς Ρεπουμπλικανούς στο χαώδες, δυσλειτουργικό Κογκρέσο.

Αναδεικνύουν, δε, το μεταναστευτικό -μαζί με την οικονομία- σε κεντρικό πεδίο αντιπαράθεσης της πολωμένης προεκλογικής περιόδου, ενόψει των προεδρικών του 2024.

Κάπως έτσι, λοιπόν, ο 80χρονος Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να κάνει μια πολιτική -και μάλιστα διπλή- «κωλοτούμπα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments