Nέα της αγοράς

Κωτσόβολος: Ποιες ανατροπές στην αγορά, φέρνει η επικείμενη πώληση

Κωτσόβολος: Ποιες ανατροπές στην αγορά, φέρνει η επικείμενη πώληση

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Πώς διαμορφώνεται η κούρσα των ενδιαφερόμενων - Τα 200 εκατ. ευρώ ο στόχος της της αγγλικής μητρικής, Currys

Ανατροπές στην αγορά των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών αναμένεται να επιφέρει η επικείμενη πώληση της αλυσίδας Κωτσόβολος από την αγγλική μητρική Currys, όπως τονίζουν εμφατικά οι άνθρωποι του χώρου, λέγοντας πως θα είναι μια εντελώς διαφορετική αγορά. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι αναλυτές του κλάδου επισημαίνοντας πως το ηγετικό μερίδιο της Κωτσόβολος στο σύνολο των προϊοντικών κατηγοριών όπου δραστηριοποιείται είναι πιο πιθανό να επιμεριστεί στις υπόλοιπες οργανωμένες αλυσίδες αλλά και τις συνδεδεμένες υπό την ομπρέλα συνεταιρισμών επιχειρήσεις του κλάδου, εφόσον βέβαια δεν υπάρξει επενδυτής με σαφή στρατηγική και στόχο.

Με λίγα λόγια το μερίδιο της Κωτσόβολος στα είδη τεχνολογίας και τις μαύρες συσκευές ενδεχομένως να διοχετευτεί στις υπόλοιπες μεγάλες αλυσίδες με ειδίκευση στο ΙΤ. Αντίστοιχα στην απόσπαση του μεριδίου των λευκών συσκευών δύναται να εμφανίσουν έντονη κινητικότητα με επιτυχή αποτελέσματα οι συνεταιρισμοί ειδικά στην ελληνική περιφέρεια.

Τέλη Οκτωβρίου το χρονικό όριο που θέτει η Currys Ωστόσο, όλα θα κριθούν από τον επενδυτή που θα επικρατήσει στην πώληση της Κωτσόβολος. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Currys πιέζει για ολοκλήρωση του deal με χρονικό ορίζοντα για την ευόδωσή του τα τέλη Οκτωβρίου, με την προϋπόθεση πάντα της κατάθεσης υψηλής προσφοράς βάσει του στόχου της αγγλικής μητρικής, που ξεπερνά κατά πολύ τα 200 εκατ. ευρώ.

Αυτή τη στιγμή οι υποψήφιοι επενδυτές έχουν περάσει στη δεύτερη φάση της οικονομικής ενημέρωσης και προετοιμάζεται το έδαφος για τις τελικές προσφορές.

Οι υποψήφιοι Αναφορικά με τους υποψήφιους ενδιαφερόμενους, οι πληροφορίες αλλάζουν όσα ήταν γνωστά μέχρι τώρα. Ειδικότερα μειώνεται η προοπτική εκδήλωσης ενδιαφέροντος από funds, αν και δεν πρέπει τίποτα να αποκλείεται μέχρι την τελευταία στιγμή.

Επίσης στο τραπέζι των ενδιαφερόμενων φαίνεται πως έχουν καθίσει μια ρουμανική αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών με αμιγώς on line δραστηριότητα που αναζητεί διέξοδο και σε φυσικό δίκτυο σε γνώριμη αγορά όπως η ελληνική, καθώς και μια βουλγαρική εταιρεία ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών που ανήκει σε επιχειρηματία με εμπειρία στο retail αλλά και στις ιδιαιτερότητες της βουλγαρικής αγοράς και οικονομίας.

Πάντως οι δύο αυτοί ενδιαφερόμενοι, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως δεν ολοκληρώνουν τη δεύτερη φάση και συνεπώς ίσως να μην μπορέσουν να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο της κατάθεσης τελικής προσφοράς. Οπότε στο πεδίο της επιχειρηματικής μάχης θα παραμείνει ο όμιλος Quest που έχει δηλώσει επίσημα το ενδιαφέρον του για την Κωτσόβολος και έχει προχωρήσει στις δέουσες κινήσεις μεταξύ των οποίων και τη σύσταση νέας εταιρείας με προσανατολισμό τη λιανική που πιστοποιούν επιχειρηματικό σχέδιο και συγκροτημένη στρατηγική για την επέκταση του και σε αυτόν τον κλάδο μέσω του δικτύου Κωτσόβολος, αρκεί βέβαια να γίνει αποδεκτή και η οικονομική του προσφορά από την Currys.

Ενδιαφέρον από τη ΔΕΗ Το έτερο ελληνικό ενδιαφέρον, που όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, πληροφορίες φέρνουν να προέρχεται από τη ΔΕΗ, η οποία έχει τα χρήματα να ικανοποιήσει τις οικονομικές απαιτήσεις της Currys, έχει τη διάθεση να κάνει δυναμικό μπάσιμο στη λιανική με ευρεία διασπορά της παρουσίας της στην επικράτεια μέσω του δικτύου της Κωτσόβολος, όμως είναι ερώτημα η στρατηγική ανάπτυξης του συγκεκριμένου project σε βάθος χρόνου και η εμπειρία για την αποφυγή κάθε είδους κακοτοπιάς και δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος.

Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του κλάδου, μέχρι στιγμής η πορεία της αγοράς είναι θετική σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά η εκτίμηση για την πορεία στο β’εξάμηνο και την επόμενη οικονομική χρήση έχει πολλούς αστερίσκους και παραμέτρους.

Ήδη έρχονται αρνητικά μηνύματα αναφορικά με το δείκτη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν, τα εκπτωτικά κουπόνια καταργούνται και η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών διοχετεύεται στην κάλυψη άμεσων αναγκών και απαραίτητων αγορών. Συνεπώς, όπως λένε οι γνώστες του χώρου, το έτος θα κλείσει συνολικά ανοδικά για τον κλάδο των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών αλλά το B’ εξάμηνο είναι πιθανόν να εμφανίσει αρνητικό πρόσημο τόσο σε τεμάχια όσο και σε αξίες, γεγονός ανησυχητικό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments