Policy Briefs

Μπορέλ: Πρώτα η αποκλιμάκωση της βίας και η απελευθέρωση των ομήρων

Μπορέλ: Πρώτα η αποκλιμάκωση της βίας και η απελευθέρωση των ομήρων

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Ipn.md.en - Josep Borrell: I welcome closer coordination between Georgia, Moldova and Ukraine

Οι προτεραιότητες της Ε.Ε.

Για «μια από τις πιο τραγικές ημέρες της ιστορίας του Ισραήλ» έκανε λόγο ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ.

Σημείωσε ότι συνομίλησε με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κοέν και εξέφρασε «την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την καταδίκη μας της βίας και της τρομοκρατίας».

« Όπως δηλώσαμε στη δήλωση των 27 που εκδόθηκε νωρίτερα, η ΕΕ στέκεται αλληλέγγυα με το Ισραήλ, το οποίο έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, απέναντι σε τέτοιες βίαιες και αδιάκριτες επιθέσεις» προσέθεσε.

Επίσης, ο κ. Μπορέλ συνομίλησε με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμαντ Στάγεχ και ζήτησε «από την Παλαιστινιακή Αρχή να συμβάλει στην άμεση παύση των εχθροπραξιών και να προωθήσει το συμφέρον του παλαιστινιακού λαού και τη φιλοδοξία ολόκληρης της περιοχής για ασφάλεια και σταθερότητα».

«Προτεραιότητα τώρα είναι να σταματήσει αμέσως η βία και να αποκλιμακωθεί, καθώς και να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι» υπογράμμισε.

Συμπλήρωσε ότι «πηγή ανησυχίας υπήρξε επίσης η ασφάλεια του διπλωματικού μας προσωπικού της ΕΕ». Ο Ύπατος Εκπρόσωπος, όπως ανέφερε, ήταν σε επαφή όλη την ημέρα εχθές Σάββατο με την Αντιπροσωπεία και όλο το προσωπικό είναι αυτή τη στιγμή ασφαλές, όπως και το πολιτικό προσωπικό των αποστολών της κοινής πολιτικής και ασφάλειας (CSDP) στο πεδίο. «Συντονίζουμε επίσης προξενικές υπηρεσίες και υπηρεσίες ασφαλείας για τους πολίτες της ΕΕ, σε επαφή με τα κράτη μέλη» τόνισε.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος επισήμανε ότι «το μέγεθος της επίθεσης έχει αιφνιδιάσει τη διεθνή κοινότητα, αλλά γνωρίζαμε ότι η πρόοδος χωρίς ειρήνη δεν ήταν βιώσιμη».

«Η ΕΕ υπενθυμίζει τη σημασία της εργασίας για μια διαρκή και βιώσιμη ειρήνη μέσω ανανεωμένων προσπαθειών στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Γι’ αυτό ακριβώς, μαζί με τον Σύνδεσμο των Αραβικών Κρατών, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και την Ιορδανία, ξεκινήσαμε μια κοινή πρωτοβουλία για να βοηθήσουμε στην αναζωογόνηση της λύσης των δύο κρατών στις 18 Σεπτεμβρίου με την «Προσπάθεια για την Ημέρα της Ειρήνης». Η θέση της ΕΕ παραμένει ότι ο δρόμος προς τα εμπρός βρίσκεται στη λύση των δύο κρατών» κατέληξε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments