Πολιτική

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Οι προσδοκίες των κομμάτων

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Οι προσδοκίες των κομμάτων

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Οι εκλογικές προσδοκίες ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Η αυλαία της προεκλογικής περιόδου έπεσε, με τα κομματικά επιτελεία να αναμένουν πλέον το βράδυ της Κυριακής, προκειμένου να γίνει η πρώτη αποτίμηση για τα «κέρδη» και τις «ζημίες» ή ακόμη την παρακαταθήκη, που θα αφήσει για την επόμενη ημέρα η ψήφος των πολιτών. Με δεδομένο ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές διενεργούνται μόλις τέσσερις μήνες μετά τις εθνικές, με σειρά γεγονότων, όμως, στο ενδιάμεσο να έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα – πυρκαγιές, πλημμύρες, αλλαγή ηγεσίας στην αξιωματική αντιπολίτευση– το ενδιαφέρον στρέφεται στο αν θα αποτυπωθεί στην κάλπη αλλαγή των συσχετισμών δυνάμεων.

Ο φιλόδοξος στόχος της Νέας Δημοκρατίας

Ειδικότερα, η Νέα Δημοκρατία  και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει ξεκάθαρα πολιτικό πρόσημο στις περιφερειακές εκλογές. Όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, στόχος είναι να επιτευχθεί η νίκη και στις 13 περιφέρειες, για την ακρίβεια 12+1, καθώς στην Κρήτη η Νέα Δημοκρατία έχει δώσει τη στήριξή της στον Σταύρο Αρναουτάκη, ο οποίος υποστηρίζεται και από το ΠΑΣΟΚ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου βάζουν τον πήχη των προσδοκιών στη διαμόρφωση ενός «γαλάζιου» χάρτη, το βράδυ των εκλογών. Το ζητούμενο είναι αν κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί, αν μπορεί από τον πρώτο γύρο, σε ποιες περιφέρειες θα χρειαστεί και δεύτερος, αλλά και ποιος θα είναι ο αντίπαλος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι δυσκολίες για τη Νέα Δημοκρατία, εντοπίζονται πρωτίστως στην περιφέρει Θεσσαλίας, όπου κανείς δε μπορεί να ασφάλεια να εκτιμήσει αν οι καταστροφικές πλημμύρες απλώς θα δυσκολέψουν την υποψηφιότητα του Κώστα Αγοραστού ή αν θα του στοιχίσουν την περιφέρεια και σε δεύτερο χρόνο οι περιφέρειες, όπου οι υποψήφιοι, που έχουν το «χρίσμα» της Πειραιώς, αναμετρώνται με «γαλάζιους» αντάρτες.

ΣΥΡΙΖΑ: Η πρώτη εκλογική αναμέτρηση με πρόεδρο τον Σ. Κασσελάκη

Ο πήχης για τον ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει σε διαφορετική βάση. Στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ένα νέο πρόσωπο, ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος δε συμμετείχε από καμία θέση, καθώς δεν ήταν μέλος σε κανένα κομματικό όργανο, στη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων. Σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κανένα πολιτικό-κομματικό πρόσημο στην κάλπη της Κυριακής και καλεί τους πολίτες να επιλέξουν με αυτοδιοικητικά κριτήρια, στοχεύοντας σε ψήφους, που δεν ταυτίζονται κατ’ ανάγκη και με την προτίμηση των ψηφοφόρων προς την Κουμουνδούρου.

Παρόλ’ αυτά, και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει τη στήριξή του σε συγκεκριμένα πρόσωπα στις 13 περιφέρειες, στηρίζοντας σε κάποιες μάλιστα, κοινές υποψηφιότητες με το ΠΑΣΟΚ, ενώ στηρίζει και 7 υποψήφιους δημάρχους. Ως οι πλέον κομματικές υποψηφιότητες, θεωρούνται αυτές του Κώστα Ζαχαριάδη για τον Δήμο της Αθήνας, του Γιώργου Γαβρίλη – πρώην αντιπεριφερειάρχη επί θητείας Ρ. Δούρου- για τον δήμο Πειραιά, όπως και του Σπύρου Δανέλλη για την περιφέρεια Κρήτης. Στόχος, σε κάθε περίπτωση, για την Κουμουνδούρου είναι να υπάρξει δικός της υποψήφιος στον δεύτερο γύρο, γεγονός που θα ερμηνευτεί ως πρόκριση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Για το λόγο αυτό, τα τελευταία 24ωρα, ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να βρεθεί στο πλευρό υποψηφίων, στην τελική ευθεία της προεκλογικής εκστρατείας τους.

Οι πολιτικές στοχεύσεις του ΠΑΣΟΚ

Τέλος, η κάλπη της Κυριακής αποτελεί στοίχημα για την Χαριλάου Τρικούπη. Με 13 υποψηφιότητες στις περιφερειακές εκλογές, το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να «προσπεράσει» τον ΣΥΡΙΖΑ στον τερματισμό και να βρεθεί σε κομβικές περιφέρειες και δήμους – πρωτίστως στην περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Αθηναίων – στον δεύτερο γύρο, προκειμένου να αναμετρηθεί με τους υποψήφιους της Νέας Δημοκρατίας. Μία τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτούσε μια δυναμική για την Χαριλάου Τρικούπη, που θα την έφερνε πιο κοντά στον στόχο της να μετατραπεί στην κυρίαρχη αντιπολιτευτική δύναμη απέναντι στην κυβέρνηση. Ήταν χαρακτηριστικό ότι και ο Νίκος Ανδρουλάκης βρέθηκε στο πλευρό υποψηφίων του κόμματός του, εξαπολύοντας «πυρά» κατά της κυβέρνησης στις τοποθετήσεις του. Με ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση, που θα τηρήσει το ΠΑΣΟΚ απέναντι στους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ, αν δηλαδή θα δώσει ή όχι την στήριξή του, στην περίπτωση, που εκείνοι βρεθούν στον δεύτερο γύρο, σε μεγάλες περιφέρειες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments