Πολιτική

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Το “13+3” ο στόχος του Κ. Μητσοτάκη

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Το “13+3” ο στόχος του Κ. Μητσοτάκη

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Την εβδόμη πρωινή της Κυριακής άνοιξαν οι κάλπες για την ανάδειξη των επόμενων περιφερειαρχών και δημάρχων σε ένα σκηνικό, το οποίο, σε αυτή την τρίμηνη πορεία που ακολούθησε τη σαρωτική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας, έχει διαμορφωθεί (σε μεγάλο βαθμό) από τις μικρές ή μεγαλύτερες κρίσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ενώπιος ενωπίω με το πρώτο μεγάλο πολιτικό crash test, μετά τη διπλή εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου και του Ιουνίου, έρχεται ο “γαλάζιος” μηχανισμός.

Την εβδόμη πρωινή της Κυριακής άνοιξαν οι κάλπες για την ανάδειξη των επόμενων περιφερειαρχών και δημάρχων σε ένα σκηνικό, το οποίο, σε αυτή την τρίμηνη πορεία που ακολούθησε τη σαρωτική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας, έχει διαμορφωθεί (σε μεγάλο βαθμό) από τις μικρές ή μεγαλύτερες κρίσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κρίσεις που… τράβηξαν το σεντόνι, αποκαλύπτοντας κενά και παθογένειες ετών. Κρίσεις που λειτούργησαν ως το πεδίο άσκησης σφοδρής κριτικής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κρίσεις, αλλά και εσωτερικά φάλτσα. Με την απομάκρυνση δύο μελών του υπουργικού συμβουλίου μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων, που συνετέλεσαν στο… βάθος της ρωγμής στο κυβερνητικό προφίλ.

Ο στόχος Με το σύνθημα της επαναφοράς στο πεδίο των πολιτικών πρωτοβουλιών να έχει δοθεί από τον πρωθυπουργό σε δύο τέμπο (από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και την πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας) οι αναμετρήσεις σε επίπεδο περιφερειών και δήμων (τουλάχιστον στους τρεις μεγάλους της χώρας) θα εκπέμψουν σαφώς τα δικά τους μηνύματα.

Ο πήχης των “γαλάζιων” προσδοκιών ήδη έχει τοποθετηθεί. Το “13+3” είτε από τον πρώτο, είτε στον δεύτερο γύρο της 15ης Οκτωβρίου είναι το τελευταίο κομμάτι που θα συμπληρώσει το παζλ μίας εκστρατείας, που… έτρεξε μέσα από κύματα περιοδειών και δημόσιων παρεμβάσεων στήριξης, με πρωταγωνιστή και πάλι τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Υπουργοί και “γαλάζιοι” βουλευτές βρέθηκαν μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής στο πλευρό των υποψηφίων που στηρίζονται από την οδό Πειραιώς και, πλέον, άπαντες αναμένουν τα αποτελέσματα, προκειμένου να βγάλουν τα συμπεράσματά τους που θα αποτελέσουν και οδηγό για τυχόν επανεκτιμήσεις, αλλαγές ή ανανέωση στρατηγικών στην απαρχή ενός… μαραθωνίου, ο οποίος θα έχει τερματισμό τις ευρωεκλογές του 2024.

Κλείνοντας και τις τελευταίες εκκρεμότητες όσον αφορά στις κινήσεις του “γαλάζιου” μηχανισμού, κυβερνητικά στελέχη, με τα οποία συνομίλησε το “Κ” εκφράζουν την αισιοδοξία τους για το αποτύπωμα που θα αφήσουν οι αυτοδιοικητικές κάλπες. Κι αυτό, καθώς βασική εκτίμηση σε Ηρώδου Αττικού 19 και οδό Πειραιώς είναι ότι το πολιτικό τοπίο δεν φαίνεται να έχει αλλάξει σε αυτή τη διαδρομή των πρώτων 100 ημερών της νέας διακυβέρνησης. “Είναι κάτι που βλέπουμε στις μετρήσεις της κοινής γνώμης που γίνονται το τελευταίο διάστημα.

Πέραν όλων των άλλων, στα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν καταγράφεται κάποια αξιοσημείωτη κίνηση ή κάποιος που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Προφανώς και στις εκλογές της Κυριακής η ψήφος είναι πιο χαλαρή. Και αυτό γιατί, κατά κύριο λόγο, έχει αυτοδιοικητικά και τοπικά κριτήρια. Ωστόσο, ακόμη και στις περιφέρειες εκείνες που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, θα πάμε στον δεύτερο γύρο, η μάχη θα δοθεί μεταξύ υποψηφίων που προέρχονται, ανήκουν ή έχουν σημείο αναφοράς τη Νέα Δημοκρατία”, σχολιάζουν.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα Με σημείο εκκίνησης τα αποτελέσματα που έχουν παράξει οι δημοσκοπήσεις της τελευταίας στιγμής, εντός του “γαλάζιου” οικοσυστήματος υπάρχει η… ανάγνωση ότι με το πέσιμο της αυλαίας του πρώτου γύρου θα έχει κριθεί η πολιτική μάχη σε επτά συν μία περιφέρειες. Πέραν της Κρήτης (εκεί που η Νέα Δημοκρατία έχει στηρίξει τον Σταύρο Αρναουτάκη) οι εκτιμήσεις θέλουν να βάφονται στα χρώματα της οδού Πειραιώς η Κεντρική Μακεδονία, η Ήπειρος, το Νότιο Αιγαίο, η Δυτική Ελλάδα και, υπό προϋποθέσεις, η Αττική, η Στερεά Ελλάδα και η Θεσσαλία.

Από εκεί και πέρα, τα… ραντάρ είναι στραμμένα στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας. Σε αυτές που οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται στο δεύτερο γύρο να αντιμετωπίσουν πρόσωπα με αναφορά στο χώρο της Κεντροδεξιάς. Και εκεί βρίσκονται και τα μεγάλα “αγκάθια” όσον αφορά στην επίτευξη του στόχου της επικράτησης σε άπασες τις περιφέρειες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments