Ελλάδα

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Οι μεγάλοι νικητές και οι “μάχες” του β’ γύρου [vid]

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Οι μεγάλοι νικητές και οι “μάχες” του β’ γύρου [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου), Από σήμερα για όσους δεν εξελέγησαν στις χθεσινές κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών, ξεκινάει η "μάχη" για τον β' γύρο.

Με μεγάλες καθαρές νίκες σε κρίσιμες περιφέρειες και δήμους, με ντέρμπι που ίσως κριθούν ακόμη στην τελευταία ψήφο, αλλά και με σημαντικές αναμετρήσεις σε μεγάλους δήμους της χώρας συνεχίζεται ο β' γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών

Από σήμερα για όσους δεν εξελέγησαν στις χθεσινές κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών, ξεκινάει η “μάχη” για τον β’ γύρο.

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Οι μεγάλοι νικητές

Πρώτος μεταξύ των μεγάλων νικητών της χθεσινής βραδιάς είναι ο Νίκος Χαρδαλιάς. Εξελέγη περιφερειάρχης Αττικής από τον πρώτο γύρο με 46,74% και με διαφορά πάνω από 30 μονάδες από το Γιώργο Ιωακειμίδη που πήρε 15,53%

«Σας ζήτησα τη ψήφο σας και μου δώσατε την καρδιά σας. Με εμπιστευτήκατε και μου δώσατε ισχυρότατη εντολή, αλλά και ξεχωριστή δύναμη να πάμε την Αττική μας, τον τόπο μας, μπροστά», δήλωσε.

Μεγάλος νικητής και ο Απόστολος Τζιτζικώστας στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που εξελέγη για 3η συνεχόμενη θητεία με το εντυπωσιακό 60,28%.

«Αυτό είναι ένα συμβόλαιο εμπιστοσύνης, αλλά και μια εντολή υψηλής ευθύνης να συνεχίσουμε από αύριο το πρωί τη δουλειά που κάνουμε στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας», είπε.

Απόλυτη και θριαμβευτική ήταν και η επικράτηση του Γιάννη Μώραλη που εξελέγη για 3η θητεία δήμαρχος Πειραιά αγγίζοντας το 70%.

«Ο Γιάννης Μώραλης και ο συνδυασμός μας σήμερα θα κερδίσει με μια μεγάλη διαφορά από την πρώτη Κυριακή. Θεωρώ ότι τα επόμενα χρόνια θα ολοκληρωθούν πολύ σημαντικά έργα για τον Πειραιά και οι Πειραιώτες θα έχουν μια καλύτερη ζωή και τα παιδιά του Πειραιά, όπως έχουμε πει επανειλημμένες φορές στο παρελθόν, θα έχουν μια καλύτερη ζωή», δήλωσε ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

«Μέσα από την καρδιά μου και εκ μέρους των 200 υποψηφίων του ‘Πειραιά Νικητή’ ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ και μία δέσμευση ότι θα δουλέψουμε το ίδιο σκληρά, το ίδιο σοβαρά και υπεύθυνα ώστε η 3η θητεία μας να είναι καλύτερη και από τις δύο πρώτες», είπε ο Γιάννης Μώραλης.

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Οι “ανοιχτοί λογαριασμοί” του β’ γύρου

Στις μάχες που θα κριθούν στο 2ο γύρο, ξεχωρίζει αυτή για το Δήμο Αθηναίων όπου ο Κώστας Μπακογιάννης άγγιξε το όριο της εκλογής από την πρώτη Κυριακή και οδεύει για την επανεκλογή του. Πήρε 41,35%, με τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Χάρη Δούκα να ακολουθεί με μεγάλη απόσταση με 14,2%.

Πραγματικό ντέρμπι στη Θεσσαλονίκη η εκλογική μάχη για το δήμο, όπου ο νυν δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας πήρε 27,33%, με τον ανεξάρτητο Στέλιο Αγγελούδη να ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής με 25,74%.

Μεγάλα ντέρμπι έχουμε και στις περιφέρειες που ο νικητής θα κριθεί την ερχόμενη Κυριακή. Η Θεσσαλία είναι η μόνη περιφέρεια που πέρασε στο 2ο γύρο υποψήφιος της αντιπολίτευσης. Πάντως ο νυν περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός ήρθε πρώτος με 41,37% με δεύτερο τον Δημήτρη Κουρέτα, που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και πήρε 34,11%.

Στο Βόρειο Αιγαίο ο Αλκιβιάδης Στεφανής έχει τον πρώτο λόγο για να εκλεγεί την Κυριακή περιφερειάρχης. Με 39,98% άγγιξε το 40% έναντι 33,81% του νυν περιφερειάρχη Κωνσταντίνου Μουτζούρη.

Τον πρώτο λόγο έχει και ο «γαλάζιος» Δημήτρης Πτωχός στην Πελοπόννησο με 42,61% έναντι 31,86% που πήρε ο Πέτρος Τατούλης.

Αμφίρροπη είναι και η μάχη για την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας μεταξύ του ανεξάρτητου, προερχόμενου από τη ΝΔ Γιώργου Αμανατίδη που πήρε 35,54% και του Γιώργου Κασαπίδη με 34,23%

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Τα “ντέρμπι” του β’ γύρου

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

– Γιώργος Αμανατίδης

– Γιώργος Κασαπίδης

Περιφέρεια Ιόνιων νήσων

– Ιωάννης Τρεπεκλής

– Ρόδη Κράτσα

Δήμος Θεσσαλονίκης

– Κωνσταντίνος Ζέρβας

– Στέλιος Αγγελούδης

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Στη Λέσβο ο πρωθυπουργός – Στήριξη σε Αλκιβιάδη Στεφανή εν όψει του β’ γύρου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκινήσει ήδη νέο γύρο επισκέψεων στις περιφέρειες. Σήμερα πήγε στην Μυτιλήνη όπου ζήτησε τη στήριξη στον Αλκιβιάδη Στεφανή.

«Θέλω, λοιπόν, να σας παρακαλέσω αυτές τις έξι μέρες που έμειναν να κάνουμε όλες και όλοι μαζί αυτή την τελική προσπάθεια. Πιστεύω, ότι εάν μας λέγατε πριν από δύο μήνες ότι το αποτέλεσμα θα ήταν αυτό το οποίο έβγαλε η χθεσινή κάλπη, μάλλον θα λέγατε ότι είμαστε πάλι υπερβολικά αισιόδοξοι. Πετύχαμε, όμως, να μπορέσει ο Αλκιβιάδης και ο συνδυασμός του να μπει καθαρά πρώτος στον δεύτερο γύρο και τώρα, την επόμενη Κυριακή θα πάμε όλοι να τον εκλέξουμε Περιφερειάρχη. Να αφήσουμε στην άκρη παρακαλώ τις όποιες στεναχώριες, τις όποιες πίκρες που πάντα, το γνωρίζω καλά, μπορεί να υπάρχουν όταν μιλάμε για τοπικές εκλογές. Είμαι κι εγώ αρκετά χρόνια στην πολιτική για να ξέρω ότι αυτά συμβαίνουν, αλλά αυτή τη στιγμή να δούμε το μείζονα στόχο και ο μείζονας στόχος δεν είναι άλλος από το να κερδίσουμε την Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου», είπε.

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Ικανοποίηση και προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ από τα αποτελέσματα της κάλπης

Τα χθεσινά αποτελέσματα προφανώς και δεν ευχαρίστησαν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν μία επανάληψη με τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, όπου είναι πρίμου στα ίδια ποσοστά.

Το πρώτο συμπέρασμα για τον Στέφανο Κασσελάκη είναι πως πρέπει να γίνει δουλειά στο κομμάτι της αυτοδιοίκησης

ΠΑΣΟΚ: Ικανοποίηση από τα αποτελέσματα της κάλπης των αυτοδιοικητικών εκλογών

Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την άνοδο στις αυτοδιοικητικές εκλογές και σημειώνουν πως έχουν κερδηθεί 72 Δήμοι και φυσικά το μεγάλο στοίχημα με τον Χάρη Δούκα.

Κάποια στελέχη εκφράζουν προβληματισμούς για κάποιες υποψηφιότητες στην Περιφέρεια και κάνουν λόγο για έλλειμα ετοιμότητας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments