Οικονομία

Τέλος του μήνα οι αποφάσεις για 17.000 επιχειρήσεις που διεκδικούν επιστρεπτέα προκαταβολή

Τέλος του μήνα οι αποφάσεις για 17.000 επιχειρήσεις που διεκδικούν επιστρεπτέα προκαταβολή

Πηγή Φωτογραφίας: goodnet.gr/ΟΠΕΚΑ: Πληρωμές επιδομάτων σήμερα ύψους 181,4 εκατ. ευρώ – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Σε ό,τι αφορά στις ενστάσεις πρόκειται για υποθέσεις που είτε απορρίφθηκαν καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις που όριζε ο νόμος είτε διεκδικούσαν να λάβουν μεγαλύτερες ενισχύσεις.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποίησε η ιδιωτική εταιρεία σε 17.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις οι οποίες υπέβαλαν ενστάσεις καθώς “κόπηκαν” από τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής περιμένει το οικονομικό επιτελείο. Παράλληλα, υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ έχουν έρθει αντιμέτωποι με μία δύσκολη απόφαση που αφορά εκατοντάδες επιχειρήσεις που δεν πλήρωσαν περί τα 120 εκατ. ευρώ. Με βάση τη νομοθεσία οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει να επιστρέψουν όχι μόνο το οφειλόμενο ποσό (το οποίο είναι μειωμένο τουλάχιστον κατά 50%) αλλά το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής που έλαβαν το διάστημα της πανδημίας.

Σε ό,τι αφορά στις ενστάσεις πρόκειται για υποθέσεις που είτε απορρίφθηκαν καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις που όριζε ο νόμος είτε διεκδικούσαν να λάβουν μεγαλύτερες ενισχύσεις.

Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση, η διαδικασία επανελέγχου των αιτήσεων από την αρμόδια επιτροπή θα ολοκληρωθεί στις 31 Οκτωβρίου 2023 και τότε θα αποφασισθεί ποιοι θα λάβουν αναδρομικά τα χρήματα από τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Όσοι δικαιωθούν θα έχουν περίοδο χάριτος δύο μηνών, πριν ξεκινήσουν να αποπληρώνουν το επιστρεπτέο τμήμα της ενίσχυσης. Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που θα δικαιωθούν, θα κληθούν να εξοφλήσουν την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 άτοκες δόσεις, με τα ποσά να είναι “κουρεμένα” έως 75%.

Σημειώνεται ότι όσοι έκαναν ένσταση και δικαιώθηκαν και πήραν τα δάνεια πριν την 1 Μαρτίου του 2023, η περίοδος χάριτος έληξε στις 31 Μαΐου του 2023 και από τις 30 Ιουνίου 2023 θα πρέπει να ξεκινήσουν να καταβάλουν τις δόσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Σύμφωνα με τη διαδικασία η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών προβαίνει στην επανεξέταση των αιτήσεων χορήγησης που έχουν απορριφθεί αποκλειστικά βάσει των δηλωθέντων από τις επιχειρήσεις στοιχείων, βάσει των στοιχείων που της αποστέλλονται εγγράφως από την ΑΑΔΕ μαζί με το οικείο αίτημα το οποίο αφορούν.

Στις περιπτώσεις επιχειρήσεων που έχουν υποβάλει αίτημα επανεξέτασης και η διαδικασία μετασχηματισμού τους, είτε μερικώς είτε καθ’ ολοκληρίαν, είναι εντός των φορολογικών ή ημερολογιακών περιόδων που λαμβάνονται υπόψη για την αξιολόγηση της αίτησης χορήγησης, τότε στην έννοια του μετασχηματισμού περιλαμβάνεται και η περίπτωση εισφοράς ατομικής επιχείρησης ή ατομικών επιχειρήσεων σε οποιαδήποτε μορφής εταιρεία.

Ο έλεγχος των προϋποθέσεων γίνεται σωρευτικά για όλες τις επιχειρήσεις που μετασχηματίζονται, ενώ ειδικά όσον αφορά την προϋπόθεση διατήρησης του επιπέδου απασχόλησης και στην περίπτωση που ο μετασχηματισμός των επιχειρήσεων πραγματοποιείται εντός του χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί μεταξύ της αρχικής και τελικής ημερομηνίας που λαμβάνεται υπόψη για τη διατήρηση αυτού, συγκρίνεται ο αριθμός των εργαζομένων των μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων κατά την αρχική ημερομηνία με τον αριθμό των εργαζομένων των μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων κατά την τελική ημερομηνία σε απόλυτη τιμή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments