Διεθνή

Ισραήλ: Συνεχές σφυροκόπημα της Γάζας

Ισραήλ: Συνεχές σφυροκόπημα της Γάζας

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Cnn.com - Everything you need to know about Israel's war with Hamas

Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε 300.000 εφέδρους, ενώ ο υπουργός Αμυνας επέβαλε ολοκληρωτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας - Αναλυτές εκτιμούν ότι επίκειται μια χερσαία επέμβαση στον παλαιστινιακό θύλακα.

Mε σαρωτικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Γάζα αλλά και σε θέσεις της Χεζμπολάχ  στον νότιο Λίβανο απάντησε ο ισραηλινός στρατός, δύο 24ωρα μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάςστο έδαφος του Ισραήλ. 

Υστερα από ώρες έντονων βομβαρδισμών από ισραηλινά αεροσκάφη, η Χαμάς απείλησε πως θα εκτελεί έναν Ισραηλινό όμηρο για κάθε βομβαρδισμένο σπίτι Παλαιστίνιου αμάχου.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Αμπού Ουμπάιντα, είχε διαμηνύσει νωρίτερα ότι η οργάνωση ενεργούσε σύμφωνα με το Ισλάμ, κρατώντας ασφαλείς τους περίπου 100 Ισραηλινούς αιχμαλώτους, εκ των οποίων αρκετοί έχουν διπλή υπηκοότητα (ρωσική, κινεζική, κ.λπ.).

Έκκληση για εκεχειρία

Λίγη μόνο ώρα μετά τις απειλές για εκτελέσεις αιχμαλώτων πάντως, ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς –μιλώντας στο Al Jazeera– είπε ότι η οργάνωση είναι ανοιχτή σε συζητήσεις για μια πιθανή εκεχειρία με το Ισραήλ, αφού «έχει επιτύχει τους στόχους της». Ωστόσο το Ισραήλ διαμηνύει πως ο βομβαρδισμός της Γάζας είναι «μόνο η αρχή».

Στρατιωτικές ενισχύσεις

ο ισραηλινός στρατός κάλεσε 300.000 εφέδρους, ενώ ο υπουργός Αμυνας επέβαλε ολοκληρωτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας – αναλυτές εκτιμούν ότι επίκειται μια χερσαία επέμβαση στον παλαιστινιακό θύλακα.

Η οργάνωση Human Rights Watch χαρακτήρισε «απεχθή» την έκκληση του Ισραηλινού υπουργού για επιβολή ολοκληρωτικής πολιορκίας συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των τροφίμων, των καυσίμων και του ηλεκτρισμού.

Την ίδια ώρα, η υπηρεσία ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ ανέφερε ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν καταστρέψει τις υποδομές παροχής νερού, αποχέτευσης και υγιεινής, επηρεάζοντας περισσότερους από 400.000 ανθρώπους στη Γάζα.

Ως μέρος των αντιποίνων, η Χαμάς εξαπέλυσε νέο μπαράζ ρουκετών, με στόχο σημεία στο κεντρικό Ισραήλ και την Ιερουσαλήμ. Πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον δέκα τραυματίες, ο ένας σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με το Reuters, Παλαιστίνιοι ανέφεραν ότι έλαβαν κλήσεις και ηχητικά μηνύματα από Ισραηλινούς αξιωματικούς ασφαλείας, που τους έλεγαν να εγκαταλείψουν περιοχές κυρίως στα βόρεια και ανατολικά εδάφη της Γάζας και προειδοποιούσαν ότι ο στρατός θα επιχειρούσε εκεί.

Η Χαμάς, η οποία ζητά την καταστροφή του Ισραήλ, λέει ότι η επίθεσή της δικαιολογείται από τη δεινή κατάσταση της Γάζας υπό 16ετή αποκλεισμό και την πιο θανατηφόρα ισραηλινή καταστολή εδώ και χρόνια στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Αύξηση του αριθμού των θυμάτων

Από ισραηλινές πηγές έγινε γνωστό ότι ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση της Χαμάς ανήλθε στους 900 και 2.616 τραυματίσθηκαν.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανέφερε ότι τουλάχιστον 687 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 3.726 τραυματίσθηκαν.

Στη Δυτική Οχθη υπάρχουν 16 νεκροί και 92 τραυματίες, ενώ στον νότιο Λίβανο έπεσαν νεκροί τουλάχιστον 5 μαχητές της Χεζμπολάχ.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, το Ισραήλ απέσπασε 108 σορούς από το κιμπούτς Μπέερι, σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης Zaka.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments