Policy Briefs

Γερμανία: Μια ανάσα από την εξουσία η ακροδεξιά

Γερμανία: Μια ανάσα από την εξουσία η ακροδεξιά

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Swissinfo.ch - Zurich company accused of donating to German far-right party

Η γερμανική ακροδεξιά ελπίζει να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες.

Η επιτυχία του ακροδεξιού AfD, το οποίο σημείωσε εντυπωσιακά κέρδη στις περιφερειακές εκλογές σε δύο γερμανικά κρατίδια, έχει εγείρει επείγοντα ερωτήματα σχετικά με το πόσο καιρό το κόμμα μπορεί να μείνει εκτός κυβέρνησης, καθώς οι ηγέτες του πίεσαν για έναν μελλοντικό δεξιό συνασπισμό.

Ενθαρρυμένοι από τα αποτελέσματα της Κυριακής, οι ηγέτες του AfD ζήτησαν να τερματιστεί η απομόνωσή τους από την κυβέρνηση τη Δευτέρα, με άλλα κόμματα να έχουν παραδοσιακά τραβήξει μια κατηγορηματική κόκκινη γραμμή – μια «ανθρωπιά κορδόνι» – σχετικά με οποιαδήποτε συνεργασία με την ακροδεξιά λόγω του φασιστικού παρελθόντος της Γερμανίας .

«Η συζήτηση για το «ανθρώπινο κορδόνι» είναι βαθιά αντιδημοκρατική και αποκλείει εκατομμύρια ψηφοφόρους από το πεδίο της αποδεκτής πολιτικής δράσης », δήλωσε στον Τύπο τη Δευτέρα η Άλις Βάιντελ, συναρχηγός του AfD.

Οι περιφερειακές εκλογές ήταν μια ξεκάθαρη ψήφος υπέρ ενός δεξιού συνασπισμού μεταξύ της κεντροδεξιάς και του AfD, είπε, προβλέποντας το επικείμενο τέλος του « ανθρώπινου κλοιού» .

«Αυτή η περιφρόνηση και η αδιαφορία προς το AfD δεν θα διαρκέσει πολύ », πρόσθεσε.

Στη Βαυαρία και την Έσση, το AfD δεν θα παίξει ρόλο στις διαπραγματεύσεις συνασπισμού, καθώς το CDU και το CSU έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα συνεχίσουν τους συνασπισμούς τους με τους δευτεροβάθμιους εταίρους τους, τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους.

Ωστόσο, η νίκη του AfD φαίνεται να προαναγγέλλει μια ευρύτερη αλλαγή που θα μπορούσε να καταστήσει δυσκολότερη την παράβλεψη του κόμματος στο μέλλον, ωθώντας την κ. Weidel να πανηγυρίσει τα αποτελέσματα ως « διπλή έκρηξη» , απηχώντας έναν όρο που εφευρέθηκε από τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

«Στη Γερμανία, βλέπουμε ξεκάθαρα τους ψηφοφόρους να μετακινούνται από αριστερά προς τα δεξιά », είπε η κ. Βάιντελ.

Με κέρδη περίπου 5% σε κάθε εκλογές, περισσότερα από όλα τα άλλα κόμματα μαζί, το AfD έχει αποδείξει ότι μπορεί να μεταφράσει τις εντυπωσιακές δημοσκοπήσεις που έδωσε τους τελευταίους μήνες σε πραγματικές ψήφους. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα πολύτιμη νίκη για το κόμμα, καθώς καταδεικνύει την ανταγωνιστικότητά του σε δύο δυτικογερμανικά κρατίδια.

Οι προηγούμενες επιτυχίες θεωρούνταν συχνά ως ένα φαινόμενο που περιοριζόταν κυρίως στην Ανατολική Γερμανία, όπου οι ψηφοφόροι πιστεύεται ότι ήταν απογοητευμένοι από τις ανισότητες που παρέμειναν μετά την επανένωση της Γερμανίας.

Σε αντίθεση με αυτήν την ερμηνεία του AfD ως καταλύτη για μια ψηφοφορία διαμαρτυρίας, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της Βαυαρίας AfD δήλωσε ότι ψήφισε υπέρ του κόμματος από πεποίθηση και όχι από απογοήτευση, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Infratest Dimap.

Αυτά τα αποτελέσματα δημιουργούν ελπίδες εντός του κόμματος ότι θα μπορούσε σύντομα να γίνει πολύ σημαντικό να αγνοηθεί στις διαπραγματεύσεις συνασπισμού, ιδιαίτερα στις περιφερειακές εκλογές του 2024 στη Σαξονία και τη Θουριγγία, όπου το κόμμα εξασφάλισε την πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις.

Ενώ το CDU έχει επίσημα επιμείνει στη διατήρηση του «ανθρώπινου κλοιού» , το περιφερειακό παράρτημα του κόμματος στη Θουριγγία έχει ήδη λάβει προσεκτικά βήματα προς την ενίσχυση της συνεργασίας, έχοντας πρόσφατα συντονιστεί με το AfD κατά τη διάρκεια των βασικών ψηφοφοριών.

Ο Uwe Jun, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Trier, δήλωσε στο Phoenix τη Δευτέρα ότι η άνοδος της ακροδεξιάς οφείλεται εν μέρει στην αμφιλεγόμενη φήμη της κεντροαριστερής κυβέρνησης υπό την ηγεσία του SPD, η οποία έχει αντιμετωπίσει αγώνες στο εσωτερικό της χώρας. χτυπήθηκε από μια σειρά από άσχημα νέα σχετικά με την οικονομία.

Δεν θεωρεί ότι η άνοδος του AfD είναι κατ’ αρχήν μη αναστρέψιμη.

«Ο συνασπισμός πρέπει να γνωρίζει ένα πράγμα: περισσότερο από το 70% του πληθυσμού πιστεύει ότι ο πλούτος και η οικονομία της Γερμανίας βρίσκονται σε παρακμή — αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί και αυτό είναι καθήκον της ομοσπονδιακής κυβέρνησης», είπε ο κ. Τζουν .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments