Policy Briefs

Ισπανία: Ένας στους δύο πολίτες θέλει νέες εκλογές

Ισπανία: Ένας στους δύο πολίτες θέλει νέες εκλογές

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Dn.pt - Sánchez vs. Feijóo

Σχεδόν οι μισοί Ισπανοί θέλουν να διεξαχθούν νέες εκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Σχεδόν οι μισοί Ισπανοί θα προτιμούσαν τη διεξαγωγή νέων γενικών εκλογών δεδομένων των δυσκολιών των δύο κύριων πολιτικών κομμάτων της χώρας, του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) και του Λαϊκού Κόμματος (Partido Popular, PP) να σχηματίσουν μια σταθερή κυβέρνηση, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε από την El Pais.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ισπανικής εφημερίδας, το 46% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο προσωρινός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ (PSOE, Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες), θα καταφέρει να σχηματίσει μια νέα προοδευτική κυβέρνηση χάρη στην υποστήριξη των Καταλανών και Βάσκων αυτονομιστών δυνάμεις.

Ωστόσο, το ένα τρίτο των ερωτηθέντων πιστεύει ότι αυτό θα οδηγήσει σε νέες εκλογές τον Ιανουάριο του 2024.

Ο ηγέτης του PP (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) Alberto Núñez Feijóo, έχοντας αποτύχει να σχηματίσει κυβέρνηση και ενόψει των αιτημάτων των Καταλανών αυτονομιστών, οι οποίοι θέσπισαν την υποστήριξή τους στον κ. Sánchez σε δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση της Καταλονίας και νόμος αμνηστίας για όσους εμπλέκονται στην αυτονομιστική απόπειρα του 2017 στην περιοχή, το 48% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση πιστεύει ότι θα ήταν καλύτερο να ξαναρχίσουν οι εκλογές.

Οι συμφωνίες μεταξύ του κ. Sánchez και των καταλανικών και βασκικών εθνικιστικών και αυτονομιστικών κομμάτων υποστηρίζονται από σχεδόν το 30% των ερωτηθέντων, ενώ το 10% θα ήθελε το PP να υποστηρίξει την ορκωμοσία του σοσιαλιστή υποψηφίου, ώστε ο κ. Sánchez να μπορεί να κυβερνήσει χωρίς να χρειάζεται οι ψήφοι των αυτονομιστών, αποκάλυψε η έρευνα.

Διχασμένοι οι ψηφοφόροι του Σοσιαλιστικού Κόμματος

Οι ψηφοφόροι του PSOE είναι πολύ διχασμένοι σχετικά με το τι πρέπει να κάνει ο κ. Sánchez για να παραμείνει επικεφαλής της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, σχεδόν το 50% των ψηφοφόρων του PSOE θα ήταν υπέρ ενός συνασπισμού με το αριστερό κόμμα Sumar, με την κοινοβουλευτική υποστήριξη των αυτονομιστικών κομμάτων, όχι μόνο για την ορκωμοσία του κ. Sánchez, αλλά και για το ολόκληρο το νομοθετικό σώμα, σε θέματα όπως ο εθνικός προϋπολογισμός, βασικό στοιχείο της σταθερότητας της χώρας.

Το 25% των ψηφοφόρων του PSOE θα προτιμούσε τη διεξαγωγή νέων εκλογών και το 19% από αυτούς θα ήθελε ο κ. Sánchez να λάβει την υποστήριξη του PP, κάτι που θα τον εμπόδιζε να χρειαστεί την υποστήριξη των αυτονομιστών.

Ωστόσο, το ποσοστό των ψηφοφόρων του PSOE που τάσσονται υπέρ μιας συμφωνίας με Καταλανούς και Βάσκους εθνικιστές μειώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, από 57,8% πριν από έναν μήνα σε 48,8% σήμερα, σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση.

Μεταξύ των σοσιαλιστών ψηφοφόρων, η επιθυμία για αναδιοργάνωση εκλογών κερδίζει επίσης έδαφος, με το 25% των πολιτών να τάσσεται υπέρ μιας τέτοιας επιλογής, έναντι 9% τον Σεπτέμβριο

Το δεξιό κόμμα αντιτίθεται στην αμνηστία για τους αυτονομιστές

Αν και απείλησε πριν από αρκετές εβδομάδες ότι θα παραπέμψει έναν πιθανό νόμο αμνηστίας στο ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, ο αρχηγός του PP επιβεβαίωσε τις προθέσεις του τη Δευτέρα.

Εάν το PP δεν ασκήσει έφεση για ενδεχόμενο νόμο περί αμνηστίας στο δικαστήριο, το κεντροδεξιό κόμμα θα ήταν «συνένοχος σε μια αδικία» , υπογράμμισε ο κ. Núñez Feijóo.

Σε συνέντευξη που μεταδόθηκε τη Δευτέρα από το Catalunya Ràdio , ο αρχηγός της δύναμης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο διαβεβαίωσε ότι το PP θα αντιταχθεί στην αμνηστία “με λογική, ηθική, ηθική και σεβασμό προς το νόμο” .

«[…] Ό,τι είναι άδικο, πρέπει να το αμφισβητήσουμε γιατί διαφορετικά θα ήμασταν συνένοχοι στην απάτη. Το να είσαι συνένοχος σε μια αδικία σε ένα δημοκρατικό κράτος όπως η Ισπανία είναι πράξη απόλυτης δειλίας », τόνισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments