Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Σε αναζήτηση νέας πολιτικής ταυτότητας

ΣΥΡΙΖΑ: Σε αναζήτηση νέας πολιτικής ταυτότητας

Πηγή Φωτογραφίας: [364033] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Οι δηλώσεις Αποστολάκη, η ομιλία Κασσελάκη στον ΣΕΒ και οι διαρροές ψηφοφόρων προς τα αριστερά.

Εικόνα “κόμματος – στούντιο” συνεχίζει να εκπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά την ανάδειξη από την κοινωνική βάση νέου προσώπου στην ηγεσία του κόμματος. Οι σημερινές δηλώσεις του στενού συνεργάτη του κ. Κασσελάκη ενισχύουν το έλλειμμα σαφούς πολιτικού στίγματος και η προσπάθεια “αποδαιμονοποίησης” της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας από τον νέο πρόεδρο ενώπιον του ΣΕΒ προσκρούει στις διαρροές ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στα αριστερά του. Η κρίση πολιτική ταυτότητας είναι εμφανής για το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης.

Οι δηλώσεις του κ. Αποστολάκη

Πιο συγκεκριμένα, την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να χαράξει μια διακριτή “γραμμή” ως προς  το επίκαιρο ερώτημα σχετικά με ποιους υποψήφιους θα στηρίξει στο β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ανέδειξε με τις συγκεχυμένες δηλώσεις του ο ένθερμος υποστηρικτής του κ. Στ. Κασσελάκη, κ. Ευάγγελος Αποστολάκης.

«Θα στηρίξετε τους αντάρτες απέναντι στις επίσημες υποψηφιότητες της ΝΔ;» ήταν η ερώτηση του δημοσιογράφου ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού προς τον κ. Αποστολάκη, ο οποίος απάντησε: «Δεν έχω συνεννοηθεί με κανέναν, δεν ξέρω τις επίσημες θέσεις, αυτά που σας λέω, είναι αυτά που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Από εκεί και μετά, θα δούμε. Έχουν ανακοινωθεί αυτά. Έχει βγει ο κ. Κασσελάκης και έχει πει ποιους στηρίζει».

Στην εύλογη παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι δεν υπάρχει επίσημη θέση του προέδρου του κόμματος, ούτε ανακοίνωση ως προς τη γραμμή που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να τα… μαζεύει σημειώνοντας: «Κοιτάξτε, σε κάθε περίπτωση και σε κάθε περιφέρεια, συνεννοούμαστε με τις τοπικές οργανώσεις και θα δούμε εκεί τι θα στηρίξουμε και τι θα γίνει. Είναι θέμα ανθρώπων και συμβούλων που βρίσκονται εκεί. Δεν έχω ακριβή εικόνα να σας δώσω αυτή τη στιγμή, αλλά θεωρώ πως έχουμε περιθώρια να στηρίξουμε. Και θα ανακοινωθούν αυτά, θα ανακοινωθούν εγκαίρως».

Η διάψευση των απόψεων του πρώην υπουργού ήλθε από την Κουμουνδούρου. «Είναι προσωπικές απόψεις και εκτός γραμμής. Ισχύουν όλα όσα είπε το βράδυ των εκλογών ο πρόεδρος του κόμματος, δηλαδή υπέρ της υποστήριξης κάθε «προοδευτικής υποψηφιότητας» ανέφεραν το μεσημέρι πηγές από την Κουμουνδούρου, “αδειάζοντας” ουσιαστικά τον κ. Ευάγγελο Αποστολάκη. 

Η ομιλία του κ. Κασσελάκη στον ΣΕΒ

Σχεδόν ταυτόχρονα, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε, με ομιλία του, στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, πραγματοποιώντας ένα σημαντικό ιδεολογικό άλμα σε σχέση με τις, έως τώρα, κυρίαρχες ιδεολογικές παραδοχές της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Μιλώντας τη γλώσσα του φιλελευθερισμού, ο κ. Κασσελάκης υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «περνάει στο επόμενο στάδιο της ιστορικής του πορείας, εκείνο μιας σύγχρονης Αριστεράς που δεν δαιμονοποιεί τη λέξη “κεφάλαιο”, αλλά τη βλέπει ως ένα εργαλείο για ευημερία, για μείωση των τεράστιων ανισοτήτων μέσω μιας ισχυρής ανάπτυξης». Πρόσθεσε ότι σε αυτό το νέο στάδιο της πορείας του κόμματος θα στελεχώσει την ομάδα του «με ικανούς ανθρώπους, που προέρχονται από την εργασία και την οικονομία, που έχουν ενσυναίσθηση και καθαρά χέρια, και που θέλουν να προσφέρουν με ανιδιοτέλεια στον τόπο τους».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είπε ότι «η σύγχρονη Αριστερά αναγνωρίζει το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Η λέξη “κεφάλαιο” δεν είναι λέξη προς δαιμονοποίηση. Και η λέξη “εργασία” πρέπει να είναι προτροπή για “συνεργασία”, για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο στο οποίο οι εργαζόμενοι συμμετέχουν ενεργά στην ανάπτυξη της επιχείρησης», αναπτύσσοντας αναλυτικά τις θέσεις του ως προς αυτό.

Οι εκλογικές διαρροές προς τα αριστερά

Ωστόσο, οι απόψεις του κ. Κασσελάκη περί αποενοχοποίησης του ιδιωτικού επιχειρείν και της εργασίας όχι ως πεδίου ανταγωνισμού αλλά ως χώρου συνεργασίας μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας έρχονται σε αντίθεση με το αντικειμενικό γεγονός, ότι ένα σημαντικό τμήμα της εκλογικής βάσης του κόμματος “φλερτάρει” ανοιχτά με κομματικές δυνάμεις στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που επιτείνει ακόμη περισσότερο την κρίση πολιτικής ταυτότητας.

Ιδιαίτερα, οι επιδόσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις κάλπες των δημοτικών και αυτοδιοικητικών εκλογών ήρθαν να επιβεβαιώσουν την αποδρομή στην οποία βρίσκονται οι δυνάμεις της. Δυνάμεις, που πλέον φαίνεται να στρέφονται είτε στην αποχή, είτε στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Με δεδομένες τις απώλειες των προηγούμενων τεσσάρων ετών, με τον κ. Στέφανο Κασσελάκη να διατηρεί έναν «ομιχλώδη» πολιτικό λόγο, χωρίς σαφή και οριοθετημένη πολιτικο-ιδεολογική περίμετρο, με επιμονή στο αφήγημα περί συγκρότησης ενός προοδευτικού μετώπου και την εσωκομματική αντιπολίτευση να στέκει (ακόμη) σιωπηλή, χωρίς να ξεκαθαρίζει τη θέση της την επόμενη ημέρα, μια υπολογίσιμη μερίδα ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν στροφή σε άλλες αριστερές δυνάμεις. 

Η ενίσχυση, που καταγράφει από τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου έως και τις αυτοδιοικητικές κάλπες το ΚΚΕ, είναι κατά ένα μέρος απόρροια αυτής της «αιμορραγίας» των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ. Στην αναμέτρηση της Κυριακής, ο Περισσός είδε να ανεβαίνουν τα ποσοστά των υποψηφίων του, με πιο χαρακτηριστική την τρίτη θέση, που κατέλαβε ο Γιάννης Πρωτούλης στην περιφέρεια Αττικής. Σε πανελλαδικό επίπεδο, μάλιστα, η εκτίμηση είναι ότι το ποσοστό του ΚΚΕ έφθασε πάνω από το 10%, όταν το 2019 ήταν κατά μέσο όρο στο 6,8%.

Με αυτά τα δεδομένα, το ερώτημα είναι πώς διαμορφώνεται η επόμενη ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί ο κ. Στέφανος Κασσελάκης να μην «χρεώνεται» την αποτυχία στις κάλπες της Κυριακής, ωστόσο το μήνυμα, που εξέπεμψαν τα αποτελέσματα, προκαλεί προβληματισμό και για την υπό διαμόρφωση νέα πολιτική ταυτότητα, για το πολιτικό αποτύπωμα, που μπορεί τελικά να αφήσει, πέρα από τον εντυπωσιασμό της εικόνας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments