Διεθνή

Spiegel: Έτοιμο να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ εμφανίζεται το Βερολίνο

Spiegel: Έτοιμο να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ εμφανίζεται το Βερολίνο

Πηγή Φωτογραφίας: A Marder armored personnel carrier is on display during a presentation at the 'Erzgebirgskaserne' barracks in Marienberg, eastern Germany, on Jan. 12, 2023. Germany has announced Tuesday July 11, 2023 a package of further military aid for Ukraine that includes 40 extra Marder armored personnel carriers, another 25 old Leopard 1 tanks and two Patriot defense missile launching devices. (AP Photo/Michael Sohn, File)

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, ο υπουργός 'Άμυνας Μπόρις Πιστόριους έχει ήδη από το σαββατοκύριακο δηλώσει στον ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκαλάντ την ετοιμότητα της γερμανικής κυβέρνησης να προσφέρει «κάθε είδους στρατιωτική υποστήριξη», ενώ παρόμοια προσφορά έγινε μέσω του στρατιωτικού ακολούθου της ισραηλινής πρεσβείας στο Βερολίνο

Έτοιμο να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ εμφανίζεται το Βερολίνο και βρίσκεται γι’ αυτό σε διαρκή συνεννόηση με την ισραηλινή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, ο υπουργός ‘Άμυνας Μπόρις Πιστόριους έχει ήδη από το σαββατοκύριακο δηλώσει στον ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκαλάντ την ετοιμότητα της γερμανικής κυβέρνησης να προσφέρει «κάθε είδους στρατιωτική υποστήριξη», ενώ παρόμοια προσφορά έγινε μέσω του στρατιωτικού ακολούθου της ισραηλινής πρεσβείας στο Βερολίνο. Μέχρι στιγμής πάντως το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι δεν χρειάζεται στρατιωτική υποστήριξη, αναφέρει το περιοδικό.

Πολιτικοί από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) έχουν ήδη εκφράσει τη σύμφωνη γνώμη τους για κάτι τέτοιο. Ο εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Νιλς Σμιντ τόνισε μιλώντας στην Handelsblatt ότι προτεραιότητα αποτελεί αρχικά η υποστήριξη της ιατρικής περίθαλψης, πιθανόν με την παράδοση ιατρικού εξοπλισμού, αλλά «εάν το Ισραήλ θέλει παράδοση στρατιωτικού υλικού, τότε δεν θα απέχουμε». Διευκρίνισε πάντως ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ανάλογο αίτημα. Ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) αντιπρόεδρος της Επιτροπής ‘Αμυνας της Bundestag Χένινγκ Όττε πρότεινε ήδη την επανέναρξη αναγνωριστικών πτήσεων με τα αεροσκάφη Awacs ως μέρος της εντολής των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων για αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στο Ιράκ, αλλά και την παροχή πληροφοριών στο Ισραήλ σχετικά με πιθανές απειλές από το Ιράν, τον Λίβανο και το Ιράκ. «Πρέπει να προσαρμόσουμε ανάλογα τη σχετική εντολή», δήλωσε στις εφημερίδες του Ομίλου Funke.

Υπέρ της παροχής στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ τάχθηκε και ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Bundeswehr Κάρλο Μαζάλα, ο οποίος εκτιμά μεταξύ άλλων ότι επίκειται «μακρά και πολύ επικίνδυνη» χερσαία επιχείρηση στη Μέση Ανατολή, καθώς, όπως είπε, «η ισραηλινή κυβέρνηση έχει βάλει ως στόχο να τσακίσει τη Χαμάς πολιτικά και στρατιωτικά». Πρόκειται για έναν από τους δυσκολότερους και πιο περίπλοκους τύπους χερσαίων επιχειρήσεων, με την επίθεση να πραγματοποιείται σε αστικό περιβάλλον. Επιπλέον, με μια εν εξελίξει επίθεση εδάφους, η κατάσταση για τους πρόσφυγες καθίσταται ακόμη πιο επικίνδυνη, εξήγησε. «Εάν οι Ισραηλινοί ζητήσουν στρατιωτική βοήθεια από τη Γερμανία, θα πρέπει να την προσφέρουμε», δήλωσε στις εφημερίδες του Ομίλου Funke και διευκρίνισε ότι η μορφή της βοήθειας «είναι απόφαση των Ισραηλινών». Η Γερμανία «σίγουρα δεν επιθυμεί να στείλει χερσαία στρατεύματα, αλλά θα μπορούσε να στείλει την ιατρική υπηρεσία της ή να βοηθήσει με το ναυτικό», πρόσθεσε ο κ. Μαζάλα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments