Οδηγός

Συντάξεις Νοεμβρίου: Πότε θα καταβληθούν – Αναλυτικά οι ημερομηνίες [vid]

Συντάξεις Νοεμβρίου: Πότε θα καταβληθούν – Αναλυτικά οι ημερομηνίες [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay, Τις τελευταίες μέρες του μήνα, ως είθισται, θα δουν οι δικαιούχοι στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τις συντάξεις του Νοεμβρίου. Η καταβολή των συντάξεων ξεκινά την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στις 30 του μήνα.

Η καταβολή των συντάξεων ξεκινά την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στις 30 του μήνα

Τις τελευταίες μέρες του μήνα, ως είθισται, θα δουν οι δικαιούχοι στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τις συντάξεις του Νοεμβρίου. Η καταβολή των συντάξεων ξεκινά την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στις 30 του μήνα.

Αναλυτικά οι ημερομηνίες των συντάξεων

Οι συνταξιούχοι των ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΔΕΗ θα πληρωθούν την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023, ανεξαρτήτως ΑΜΚΑ, και η κατάθεση στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα γίνει το απόγευμα της Τετάρτης 25 Οκτωβρίου 2023.

Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, των τραπεζών, του ΟΤΕ και του Δημοσίου θα πληρωθούν τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023. Η κατάθεση στους λογαριασμούς των δικιαούχων θα γίνει το απόγευμα της Παρασκευής 27 Οκτωβρίου 2023.

Συντάξεις δικαστικών: Έρχεται ντόμινο προσφυγών μετά την απόφαση για τους δικαστές [vid]

Υπό την απειλή να εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός, το οικονομικό επιτελείο και η κυβέρνηση έχουν πατήσει γκάζι στην κατάρτιση του νομοθετικού πλαισίου το οποίο, όμως, ακόμα βρίσκεται υπό κατάρτιση.

Το νέο πλαίσιο

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κατατεθεί σύντομα, ωστόσο ακόμα μελετάται η απόφαση. Το νέο πλαίσιο θα κινειται παντως στο σκεπτικό ναι μεν να  λαμβάνει υπόψη την απόφαση του Συνεδρίου, και παράλληλα να μην εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός.  Οι πρώτοι υπολογισμοί, όπως έχει γράψει ο ΟΤ, στο ενδεχόμενο ισχύος των αποφάσεων για όλους τους συνταξιούχους δικαστές με τρόπο αναδρομικό θα στοίχιζε στον κρατικό προϋπολογισμό περί τα 330 εκατ. Ευρώ ( και 30 εκατ. ετησίως από δω και στο εξής)  σύμφωνα με τον ot.gr και την Ελένη Στεργίου.

Οι συντάξεις των δικαστών

Οι τρεις αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για την επαναφορά των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών σε επίπεδα προ του 2012,  επί της ουσίας ακολούθησαν τις αποφάσεις από το Μισθοδικείο. Το οποίο είχε δικαιώσει τους συνταξιούχους δικαστικούς λειτουργούς ανοίγοντας το δρόμο για τις αυξήσεις των συντάξιμων αποδοχών.

Οι πληροφορίες πάντως, εκτός από τις προσφυγές των τριών ανωτάτων δικαστών, ένας από κάθε Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας μας (Άρειο Πάγο, Συμβούλιο της Επικρατείας και Ελεγκτικό Συνέδριο), έχουν κατατεθεί και εκκρεμούν και άλλες παρόμοιες προσφυγές, που εκτιμάται ότι φτάνουν τις περίπου 400.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι αποφάσεις αυτές δίνουν τη δικονομική δυνατότητα στους περίπου 4.000 συνταξιούχους δικαστικούς λειτουργούς να διεκδικήσουν δια της δικαστικής οδού την επαναφορά των δικών τους συντάξεων στα επίπεδα πριν από το έτος 2012. Σύμφωνα μάλιστα με την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σε περίπτωση που η συνταξιοδοτική διοίκηση δεν κάνει δεκτό το αίτημα δικαστικών λειτουργών, εφόσον ζητηθεί θα πρέπει να εκδοθεί νέα εκτελεστή διοικητική πράξη.

Το ασφαλιστικό

Ξεκάθαρο πάντως είναι το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να βάλει σε περιπέτειες το Ασφαλιστικό.  Συνεπώς, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, η απόδοση αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους δικαστικούς  θα έθετε ευθέως ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης πέραν των βασικών δημοσιονομικών θεμάτων.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μετά την ανακοίνωση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις συντάξεις των δικαστών τόνισε ότι η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι σέβεται την Δικαιοσύνη. Σέβεται όμως και τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών την περασμένη δεκαετία, αλλά και την ανάγκη η χώρα να προχωρήσει με σταθερότητα μπροστά, μακριά από νέες οικονομικές περιπέτειες», τονίζει στη δήλωσή του ο υπουργός και υπογραμμίζει: «Μετά τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η κυβέρνηση  θα αναλάβει χωρίς καθυστέρηση σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, που όμως ως βασικό της άξονα θα έχει την προστασία του ασφαλιστικού συστήματος από νέα ελλείμματα, των οποίων θύματα θα ήταν τελικά οι φορολογούμενοι και οι υπόλοιποι συνταξιούχοι».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments