Πολιτική

Άδωνις: Είμαστε αδέκαστοι στην προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων

Άδωνις: Είμαστε αδέκαστοι στην προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΠΕ ΜΠΕ, screenshot alpha tv, «Είμαστε αδέκαστοι στο ευαίσθητο θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων», τονίζει ο Άδωνις Γεωργιάδης σε παρέμβασή του.

«Ο εργαζόμενος δεν έχει κανένα λόγο να υποκύπτει σε τυχόν εργοδοτικούς εκβιασμούς»

«Είμαστε αδέκαστοι στο ευαίσθητο θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων», τονίζει ο Άδωνις Γεωργιάδης σε παρέμβασή του.

«Η σύμβαση εργασίας, που συνάπτεται ανάμεσα στον εργοδότη και τον εργαζόμενο αναρτάται στην Εργάνη και ο εργοδότης δυσκολεύεται εξαιρετικά να παραβιάσει τα δικαιώματα των εργαζομένων», αναφέρει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

«Έτσι, λοιπόν, ο εργαζόμενος», συνεχίζει ο Άδωνις, «δεν έχει κανένα λόγο να υποκύψει σε τυχόν εκβιασμό του εργοδότη και σε εργοδοτικές αυθαιρεσίες. Και στην περίπτωση κατά την οποία κάποιος εργαζόμενος βλέπει τα δικαιώματά του να παραβιάζονται και να συρρικνώνονται, πρέπει να προβαίνει άμεσα σε καταγγελία, έτσι ώστε να κινηθούν οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες».

Εν συνεχεία, αναφερόμενος στο ζήτημα της ανεργίας, ο  Άδωνις παρατηρεί πως πρόκειται για ένα πολύπλοκο ζήτημα, αν και οι μισθοί είναι ιδιαίτερα υψηλοί.

«Στον κλάδο του τουρισμού, για παράδειγμα, ο μισθός ξεκινάει από τα 1200 ευρώ και μαζί με τα φιλοδωρήματα, φθάνει στα 1500 ευρώ. Κι όμως, έχουμε 40.000 θέσεις εργασίας κενές στον τουριστικό κλάδο, παρά τις υψηλές αποδοχές», φέρνει ως παράδειγμα ο υπουργός Εργασίας.

Μιλώντας για τη δοκιμαστική περίοδο, ο Άδωνις επισημαίνει ότι η διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου έχει μειωθεί κατά το ήμισυ, χάρη στον νέο εργασιακό νόμο. «Μειώσαμε τη δοκιμαστική περίοδο από τους δώδεκα στους έξι μήνες. Δηλαδή μειώσαμε τη διάρκειά της κατά 50%. Οι έξι μήνες όμως δεν μπορούν να εξαλειφθούν, να γίνουν μηδέν, γιατί πρόκειται για κοινοτική δέσμευση της χώρας μας, ως κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και για να αρχίσει να μετράει η δοκιμαστική περίοδος, απαιτείται η ρητή συναίνεση εκ μέρους του ίδιου του εργαζομένου».

Αναφερόμενος, ακόμη, στο ζήτημα των μετακλήσεων, ο υπουργός Εργασίας σημειώνει πως «ο μέσος μισθός είναι σήμερα στα 1090 ευρώ και δέσμευση της κυβέρνησης είναι να τον αυξήσει στα 1500 ευρώ, αλλά, παρά ταύτα, κάνουμε μετακλήσεις εργαζομένων από το εξωτερικό λόγω του μεγάλου ελλείμματος σε εργατικά χέρια».

«Και θα ήθελα να προσθέσω», συμπληρώνει ο Άδωνις, «ότι δεν συντρέχει ουσιαστικός γραφειοκρατικός λόγος για τις μετακλήσεις εργαζομένων. Οι βίζες δεν βγαίνουν από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, αλλά από το υπουργείο Εξωτερικών. Ο προκάτοχός μου έκανε 170.000 θέσεις για μετακλητούς εργαζόμενους, έχουν καλυφθεί όλες αυτές οι θέσεις και, ως υπουργείο, δρομολογούμε νέες μετακλήσεις».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments