Πολιτική

Τα ντέρμπι ΝΔ – ΠΑΣΟΚ στον δεύτερο γύρο

Τα ντέρμπι ΝΔ – ΠΑΣΟΚ στον δεύτερο γύρο

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 / ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΕ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ / ΛΑΜΙΑ (ΝΑΣΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ποιες είναι οι κομματικές αναφορές των υποψηφίων στους 85 δήμους της χώρας όπου δεν έχει εκλεγεί δήμαρχος.

Από τους 332 δήμους σε όλη τη χώρα, οι 247 κρίθηκαν από την πρώτη Κυριακή και σε 85 θα έχουμε δεύτερο γύρο.

Και παρότι τα κόμματα δεν έχουν δώσει πουθενά χρίσματα πλην των τριών μεγάλων δήμων, τα στελέχη που έχουν περάσει στη δεύτερη Κυριακή σε κάθε περίπτωση είτε έλκουν την πολιτική καταγωγή τους από κάποιο κόμμα είτε είναι ακόμη και σήμερα στελέχη κάποιου κόμματος, διαμορφώνοντας μια «αόρατη» πολιτική μάχη.

Η καταγραφή και η κατάταξη πάντως των υποψήφιων δημάρχων που είτε εξελέγησαν πριν από λίγες ημέρες είτε πήγαν στον δεύτερο γύρο δεν είναι πάντα εύκολη και εφικτή, καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα πράγματα είναι μπερδεμένα.

Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχει υποψήφιος δήμαρχος που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και να έχει ψηφοδέλτιο κατά 80% με στελέχη της Ν.Δ. ή να στηρίζεται από δύο ή περισσότερα κόμματα. Αποκωδικοποείται αυτή η περίπλοκη κατάσταση και παρουσιάζεται η μάχη του δεύτερου γύρου.

Από τους 85 δήμους που θα κριθούν αυτή την Κυριακή, η ΝΔέχει τουλάχιστον έναν υποψήφιο που συνδέεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μαζί της στους 71 δήμους, ενώ σε 25 είναι και οι δύο υποψήφιοι σχετιζόμενοι με τη Ν.Δ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Δήμος Δάφνης – Υμηττού, όπου και οι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι πρόσκεινται στη Ν.Δ.

Από την άλλη, με βάση τη χαρτογράφηση που έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ, 40 στελέχη που σχετίζονται με το κόμμα πάνε στον δεύτερο γύρο, ενώ σε επτά δήμους και οι δύο υποψήφιοι σχετίζονται με το ΠΑΣΟΚ, όπως συμβαίνει στον Πύργο Ηλείας. Οι συγκεκριμένοι αριθμοί προκύπτουν όταν ένας υποψήφιος είτε είναι μέλος της Ν.Δ. ή του ΠΑΣΟΚ είτε έχει την –υπόγεια– στήριξη του κόμματος χωρίς να είναι μέλος του.

Από τα παραπάνω είναι προφανές πως η μάχη που θα δοθεί την Κυριακή θα είναι κυρίως μεταξύ στελεχών που προέρχονται από τα δύο αυτά κόμματα, με τη Ν.Δ. να έχει το προβάδισμα και το ΠΑΣΟΚ να επιχειρεί να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερους δήμους προκειμένου να «εμπεδώσει» το πολιτικό συμπέρασμα πως αποτελεί πλέον τη 2η δύναμη τουλάχιστον στην αυτοδιοίκηση.

Οπως γίνεται αντιληπτό, πάντως, και τα δύο κόμματα, ανεξαρτήτως του εάν δεν έχουν δώσει επίσημα χρίσματα, είναι δεδομένο ότι την Κυριακή το βράδυ θα κάνουν «συνολικό ταμείο» για το πόσα στελέχη τους κατάφεραν να κόψουν πρώτα το νήμα.

Την πρώτη Κυριακή κρίθηκαν, όπως προειπώθηκε, 247 δήμοι. Από αυτούς οι νικητές που έχουν αναφορά στη Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με την Πειραιώς, είναι 168 και χωρίζονται ως εξής:

Οι 103 που κέρδισαν δήμους είτε είναι μέλη της Ν.Δ. είτε είχαν τη στήριξη της Ν.Δ. και οι 65 είχαν στήριξη και από τη Νέα Δημοκρατία και από κάποιο άλλο ή άλλα κόμματα. Οι υπολογισμοί της Πειραιώς λένε πως, από τους 85 δήμους που θα κριθούν την ερχόμενη Κυριακή, το κόμμα θα καταφέρει να πάρει πάνω από τους μισούς. Το ίδιο ευελπιστεί και το ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments