Διεθνή

Ερντογάν: «Εμείς στέλνουμε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και οι ΗΠΑ αεροπλανοφόρα»

Ερντογάν: «Εμείς στέλνουμε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και οι ΗΠΑ αεροπλανοφόρα»

Πηγή Φωτογραφίας: Turkish President Recep Tayyip Erdogan addresses media after the cabinet meeting at the Presidential Complex in Ankara on August 21, 2023. (Photo by Adem ALTAN / AFP)

Κάνει λόγο για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γάζα

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε σήμερα το Ισραήλ να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του περάσματος της Ράφα.

«Ενώ βιώναμε τις αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας, τα γεγονότα μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης αύξησαν ακόμη περισσότερο την ανησυχία μας. Απευθύνω έκκληση σε ολόκληρο τον κόσμο: Η διακοπή της παροχής νερού, ηλεκτρικού ρεύματος και τροφίμων σε 2 εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ακτίνα 360 χιλιομέτρων αποτελεί παραβίαση των πιο βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η τιμωρία του λαού της Γάζας θα προκαλέσει περισσότερα δάκρυα» είπε μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η Τουρκία συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των απαχθέντων και την εξεύρεση λύσεων στην κρίση η οποία ταλανίζει την ευρύτερη περιοχή.

Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι αεροπλάνο που μεταφέρει τουρκική βοήθεια στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας προσγειώθηκε στην Αίγυπτο το μεσημέρι και ότι η χώρα του προτίθεται να συνεχίσει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε συντονισμό με το Κάιρο.

«Ενώ εμείς, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία το κάνουν αυτό (αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας), οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο μιλούν για την αποστολή αεροπλανοφόρων. Αναρωτιέμαι αν αυτά περιλαμβάνονται στη διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ανησυχούμε. Αν έχετε τον παραμικρό σεβασμό για την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα πρέπει να μιλήσουμε για το τι είδους βοήθεια μπορούμε να προσφέρουμε εδώ. Θα συνεχίσουμε να παραδίδουμε την ανθρωπιστική μας βοήθεια στη Γάζα. Καλούμε όλες τις πλευρές να λογικευτούν και να συζητήσουν για τη διαρκή ειρήνη. Γάζα είναι σήμερα η καταπιεσμένη και θυματοποιημένη. Το Ισραήλ δεν βρίσκεται σε μια τέτοια κατάσταση» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Νωρίτερα σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι αναμένει από το Ισραήλ να σταματήσει επειγόντως να χτυπά αμάχους στη Γάζα. Παράλληλα, τόνισε πως  «η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ότι ο παλαιστινιακός πληθυσμός που ζει στο βόρειο τμήμα της Γάζας πρέπει να αποσυρθεί στα νότια της Γάζας εντός 24 ωρών δεν είναι σε καμία περίπτωση αποδεκτή. Ο εξαναγκασμός των 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων της Γάζας να μεταναστεύσουν σε μια εξαιρετικά περιορισμένη περιοχή αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και δεν έχει θέση στην ανθρωπότητα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments