Οικονομία

ΔΝΤ: Πλέον σκεφτόμαστε και «το αδιανόητο»

ΔΝΤ: Πλέον σκεφτόμαστε και «το αδιανόητο»

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου), Τα συνεχή σοκ έχουν γίνει η νέα κανονικότητα για την ήδη αποδυναμωμένη παγκόσμια οικονομία, εκτίμησε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

Σύμφωνα με την Γκεοργκίεβα, το ΔΝΤ είχε ήδη προβεί σε σχεδιασμό σεναρίων «για το αδιανόητο», ακόμη και πριν το ξέσπασμα του πολέμου στο Ισραήλ

Τα συνεχή σοκ έχουν γίνει η νέα κανονικότητα για την ήδη αποδυναμωμένη παγκόσμια οικονομία, εκτίμησε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα επισημαίνοντας ότι ο νέος πόλεμος που έχει ξεσπάσει στη Μέση Ανατολή έρχεται μετά από σειρά αναταραχών τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με την Γκεοργκίεβα, το ΔΝΤ είχε ήδη προβεί σε σχεδιασμό σεναρίων «για το αδιανόητο», ακόμη και πριν το ξέσπασμα του πολέμου στο Ισραήλ. Ωστόσο, η νέα σύρραξη αποτελεί ακόμα ένα πλήγμα για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Η αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος του νέου πολέμου στην παγκόσμια οικονομία, αλλά πρόσθεσε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για ένα νέο σύννεφο σε έναν όχι και τόσο ηλιόλουστο ορίζοντα».

Οι τελευταίες εκτιμήσεις του Ταμείου που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, προβλέπουν επιβράδυνση της ανάπτυξης για το 2024, λόγω της προσπάθειας των κεντρικών τραπεζών να περιορίσουν τον πληθωρισμό, ανεβάζοντας τα επιτόκια. «Τα σοκ γίνονται η νέα κανονικότητα σε ένα οικονομικό περιβάλλον που έχει αποδυναμωθεί από την αδύναμη ανάπτυξη και τον κατακερματισμό», δήλωσε στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ στο Μαρακές.

Πλέον, το Ταμείο σύμφωνα με την αξιωματούχο, έχει εντείνει τις μελέτες του για την πρόβλεψη μελλοντικών σοκ για την παγκόσμια οικονομία. «Εδώ και αρκετό καιρό σκεφτόμαστε το αδιανόητο και το τι θα σήμαινε αυτό», είπε χαρακτηριστικά η Γκεοργκίεβα χωρίς να διευκρινίζει τι περιλαμβάνουν αυτά τα σενάρια. Σε άλλο σημείο, τόνισε πως «πρέπει να γίνουμε πιο ευέλικτοι στην πρόβλεψη των σοκ».

Η παγκόσμια οικονομία πασχίζει να ανακάμψει μετά από μια σειρά αρνητικών γεγονότων τα τελευταία χρόνια, από την πανδημία μέχρι τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει στην Ουκρανία και τον υψηλό και επίμονο πληθωρισμό. Η ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια αναμένεται να είναι κατά μέσο όρο 3% ετησίως, σε σύγκριση με το σχεδόν 4% που ήταν πριν από την πανδημία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments