Οικονομία

Σούπερ μάρκετ: Εφαρμογή σε όλα τα προϊόντα θα έχει το μέτρο για τη μόνιμη μείωση τιμής

Σούπερ μάρκετ: Εφαρμογή σε όλα τα προϊόντα θα έχει το μέτρο για τη μόνιμη μείωση τιμής

Πηγή Φωτογραφίας: ΚΑΛΑΘΙ ΤΟΥ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Οι επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία «Μόνιμη Μείωση Τιμής» θα πρέπει να αποστείλουν έως τις 30 Νοεμβρίου 2023 έγγραφη δέσμευση στο υπουργείο Ανάπτυξης

Αυτό προβλέπει η υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας για την εφαρμογή των νέων μέτρων για την καταπολέμηση της ακρίβειας. Σύμφωνα, μάλιστα, με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, δεν αποκλείεται τα πρώτα ταμπελάκια με την ειδική σήμανση για τα προϊόντα στα οποία έχει μειωθεί η τιμή να εμφανιστούν τις αμέσως επόμενες ημέρες σε σούπερ μάρκετ, καθώς ήδη μεγάλοι προμηθευτές έχουν γνωστοποιήσει ότι θα προβούν σε μόνιμες μειώσεις τιμών.

Οι επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία «Μόνιμη Μείωση Τιμής» θα πρέπει να αποστείλουν έως τις 30 Νοεμβρίου 2023 έγγραφη δέσμευση στο υπουργείο Ανάπτυξης. Ως τιμή αναφοράς για τον υπολογισμό της μείωσης θα λαμβάνεται η τιμή ραφιού στις 19 Σεπτεμβρίου 2023. Σε περίπτωση μη τήρησης της έγγραφης δέσμευσης προβλέπεται πρόστιμο 50.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος, ενώ η αντιποίηση της πρωτοβουλίας ή η απομίμηση του ειδικού σήματος τιμωρείται με πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ ανά κωδικό και ανά κατάστημα.

Σημειώνεται ότι οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν στη διάθεσή τους 25 ημέρες από τη στιγμή που ο προμηθευτής θα τους γνωστοποιήσει τη μείωση τιμής για να τοποθετήσουν το ειδικό ταμπελάκι στο ράφι του σούπερ μάρκετ. Οι προδιαγραφές, πάντως, που προβλέπονται στην υπουργική απόφαση δεν βρίσκουν σύμφωνες τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, διότι εκτιμούν ότι θα υπάρξουν αρκετά πρακτικά προβλήματα, όπως ότι λόγω του μεγάλου μεγέθους του σήματος δεν θα φαίνονται κάποια προϊόντα ενώ θα είναι δύσκολη η χρήση στα ψυγεία.

Οι ανακοινώσεις για οποιαδήποτε αύξηση τιμής στις κατηγορίες αυτές θα πρέπει να υποβάλλονται στο υπουργείο Ανάπτυξης κάθε Τρίτη, έως τις 3 μ.μ. Σε περίπτωση που ο υπόχρεος αποκρύπτει, παραποιεί ή δεν προσκομίζει τα στοιχεία επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments