Policy Briefs

Γερμανία και Γαλλία αναζητούν οδούς διαμεσολάβησης στη Μέση Ανατολή

Γερμανία και Γαλλία αναζητούν οδούς διαμεσολάβησης στη Μέση Ανατολή

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Dw.com - Scholz and Macron celebrate 60 years of Elysee Treaty

Η στάση του γαλλογερμανικού άξονα παραμένει σταθερά υπέρ του Ισραήλ.

Καθώς τα γερμανικά κόμματα από την αριστερά έως την ακροδεξιά διαβεβαιώνουν το Ισραήλ για την υποστήριξή τους σε μια σπάνια κοινή δήλωση, ο Μακρόν δήλωσε την Πέμπτη ότι το Ισραήλ έχει το πλήρες δικαίωμα να απαντήσει στρατιωτικά με «αποφασιστικό και δίκαιο» τρόπο στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς και ότι όσοι δικαιολογούν την τρομοκρατία στο όνομα της υπεράσπισης των παλαιστινιακών δικαιωμάτων «κάνουν ηθικό, πολιτικό και στρατηγικό λάθος».

Στη Γερμανία, οι βουλευτές ψήφισαν ομόφωνα υπέρ ενός ψηφίσματος, με το οποίο εξέφραζαν «πλήρη αλληλεγγύη» στο Ισραήλ και καλούσαν την κυβέρνηση να παράσχει «απερίφραστη υποστήριξη» μετά την επίθεση της Χαμάς, η οποία οδήγησε στην κήρυξη πολέμου από το Ισραήλ το Σαββατοκύριακο.

Πριν από την ψηφοφορία, ο Σολτς και η κυβέρνηση είχαν ήδη καταγγείλει τις επιθέσεις. Είχαν δηλώσει ότι υποστηρίζουν τη στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ και ότι η χώρα έχει το δικαίωμα να αμυνθεί απέναντι σε υπαρκτούς κινδύνους «βάσει του διεθνούς δικαίου».

«Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μόνο μία θέση για τη Γερμανία, και αυτή είναι η θέση από την πλευρά του Ισραήλ (…) Η ασφάλεια του Ισραήλ αποτελεί θεμελιώδη προτεραιότητα του γερμανικού κράτους», δήλωσε ο Σολτς στους βουλευτές στο κοινοβούλιο την Πέμπτη.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν την Πέμπτη στην εθνική τηλεόραση επανέλαβε την πλήρη υποστήριξή του προς το ισραηλινό καθεστώς, λέγοντας πως ήδη «διαβεβαίωσε το Ισραήλ και τον λαό του για [την] ακλόνητη αλληλεγγύη του».

Ενώ ο Σολτς υποσχέθηκε ότι η αλληλεγγύη της Γερμανίας «δεν περιορίζεται στα λόγια», οι προσπάθειες της κυβέρνησης να αποτρέψει μια διάχυση της κρίσης και να απελευθερώσει τους διεθνείς ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς έχουν περιοριστεί μέχρι στιγμής σε εκκλήσεις για μετριοπάθεια και άσκηση πιέσεων προς τα μέρη που βρίσκονται πιο κοντά στη σύγκρουση.

Ο Μακρόν επιβεβαίωσε ότι η Γαλλία συνεργάζεται στενά με τα κράτη της Μέσης Ανατολής, τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους εταίρους για να συντονίσει την ανθρωπιστική βοήθεια, να διασφαλίσει τους επαναπατρισμούς ώστε να αποφύγει ένα «τραγικό [βίαιο] σπιράλ στην περιοχή».

Επανέλαβε τη δέσμευση της Γαλλίας για την εξεύρεση μιας «ειρηνικής» λύσης σε μια σύγκρουση που διαρκεί πάνω από 70 χρόνια: πρέπει να υπάρξουν «ουσιαστικές εγγυήσεις για την ασφάλεια του Ισραήλ και ένα παλαιστινιακό κράτος. Αυτή είναι η γραμμή την οποία η Γαλλία υπερασπίζεται με συνέπεια [και] συνεχίζει να υπερασπίζεται».

Ο Σολτς ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε στενή επαφή με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ότι θα μιλήσει με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Καλωσόρισε επίσης τον εμίρη του Κατάρ κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Γερμανία την Πέμπτη, μια συνάντηση που είχε προγραμματιστεί ήδη  πριν από την επίθεση.

Το Κατάρ πρέπει να σημειωθεί ότι είναι σημαντικός παίκτης στη σύγκρουση, καθώς θεωρείται ύποπτο για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων της Χαμάς στην περιοχή. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια έχει την έδρα του στο Κατάρ.

«Είναι σημαντικό να γίνουν τέτοιες συζητήσεις σε αυτό το σημείο [με τον καγκελάριο] για να του πούμε να σταματήσει να φιλοξενεί και να χρηματοδοτεί τη Χαμάς», παρακάλεσε την Πέμπτη στο κοινοβούλιο ο Άρμιν Λάσετ, ανώτερος νομοθέτης του κεντροδεξιού κόμματος CDU/CSU.

Σε μια σημαντική αλλαγή από την αρχική ατζέντα, ο Σολτς επιβεβαίωσε ότι η συζήτηση του ρόλου του Κατάρ ως διαμεσολαβητή θα είναι βασικός σκοπός της συνάντησης.

Η κυβέρνηση θέλησε επίσης να τονίσει ότι η Γερμανία λαμβάνει αποφασιστικά μέτρα κατά των δραστηριοτήτων που συνδέονται με τη Χαμάς, ως απάντηση στους δημόσιους εορτασμούς που έκαναν αυτό το Σαββατοκύριακο ορισμένες φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις υπέρ των επιθέσεων της Χαμάς.

Ο Σολτς ανακοίνωσε την απαγόρευση όλων των δραστηριοτήτων που γιορτάζουν τα εγκλήματα της Χαμάς στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης συμβόλων της Χαμάς, του επαίνου για δολοφονίες και ανθρωποκτονίες καθώς και του καψίματος της ισραηλινής σημαίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments