SPOTLIGHTS

Η ΕΕ ξεκινά έρευνα στην πλατφόρμα Χ του Μασκ για περιεχόμενο της Χαμάς

Η ΕΕ ξεκινά έρευνα στην πλατφόρμα Χ του Μασκ για περιεχόμενο της Χαμάς

Πηγή Φωτογραφίας: Elon Musk gestures as he attends the Viva Technology conference dedicated to innovation and startups at the Porte de Versailles exhibition centre in Paris, France, June 16, 2023. REUTERS/Gonzalo Fuentes/File Photo Acquire Licensing Rights

Το X (πρώην Twitter) έχει πλημμυρίσει από παραπληροφόρηση και προπαγάνδα από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησαν έρευνα εναντίον της πλατφόρμας X  για να διαπιστώσουν εάν ο ιστότοπος συμμορφώθηκε με τον νέο κανονισμό Big Tech της ΕΕ, τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA) αφήνοντας αχαλίνωτο παράνομο περιεχόμενο και παραπληροφόρηση που συνδέεται με την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Η Επιτροπή έστειλε στην X – την πλατφόρμα που ήταν παλαιότερα γνωστή ως Twitter και εξαγοράστηκε από τον επιχειρηματία Elon Musk πέρυσι – ένα επίσημο αίτημα για πληροφορίες σχετικά με το πώς χειριζόταν το προβληματικό περιεχόμενο στην πλατφόρμα.

Το αίτημα είναι ένα προκαταρκτικό βήμα για την έναρξη μιας επίσημης έρευνας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιβολή προστίμων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ύψους έως και 6 τοις εκατό των παγκόσμιων εσόδων μιας εταιρείας. Είναι η πρώτη φορά που το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνει αυτό το βήμα.

Αξιωματούχοι της ΕΕ ερευνούν εάν οι πολιτικές και οι πρακτικές των δημοφιλών μέσων κοινωνικής δικτύωσης σέβονται τον DSA, νόμο που τέθηκε σε ισχύ φέτος και χρησιμεύει ως εγχειρίδιο κανόνων του μπλοκ για τη διαχείριση τρομοκρατικού, παράνομου και ψεύτικο περιεχόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι αξιωματούχοι εξετάζουν επίσης τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία χειρίστηκε τις καταγγελίες και τον τρόπο με τον οποίο εντόπισε και έλαβε μέτρα για τον περιορισμό σημαντικών κινδύνων, όπως η διάδοση παράνομου περιεχομένου και η παραπληροφόρηση.

«Ο νόμος [Digital Services Act] είναι εδώ για να προστατεύσει τόσο την ελευθερία της έκφρασης όσο και τις δημοκρατίες μας — ακόμη και σε περιόδους κρίσης», δήλωσε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν στο X.

Το κοινωνικό δίκτυο του Έλον Μασκ έχει κατακλυστεί από γραφικές εικόνες, ψέματα και τρομοκρατική προπαγάνδα. Η πλατφόρμα έγινε το επίκεντρο της δράσης της ΕΕ για την κατάργηση αυτού του περιεχομένου, μετά από μήνες δημόσιας κριτικής ότι απέλυσε επόπτες περιεχομένου και περιόρισε τις ενέργειες για την αποτροπή παραπληροφόρησης και παράνομου περιεχομένου από τότε που ο Μασκ ανέλαβε την ιδιοκτησία της εταιρείας.

Ο Breton της Κομισιόν της ΕΕ έχει στείλει επιστολές στον επικεφαλής της μητρικής εταιρείας του Facebook και του Instagram, Meta Mark Zuckerberg και στον διευθύνοντα σύμβουλο της TikTok, Shou Zi Chew, τις προηγούμενες ημέρες.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της X Linda Yaccarino απάντησε την Πέμπτη στις ανησυχίες που εξέφρασε ο Breton σε δημόσια επιστολή, λέγοντας ότι η εταιρεία «εργάζεται ενεργά για να αντιμετωπίσει τις επιχειρησιακές ανάγκες αυτής της ταχέως εξελισσόμενης και εξελισσόμενης σύγκρουσης».

Η Επιτροπή θα αποφασίσει μετά τις 31 Οκτωβρίου εάν θα κινήσει επίσημη διαδικασία κατά του Χ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments