Γεωπολιτικά

Μπορεί η χερσαία εισβολή στη Γάζα να επιτύχει τους στόχους της;

Μπορεί η χερσαία εισβολή στη Γάζα να επιτύχει τους στόχους της;

Πηγή Φωτογραφίας: JAAFAR ASHTIYEH | Συντελεστές: AFP, Η χερσαία ευρείας κλίμακας επίθεση, που θα σημαίνει σκληρές μάχες σε κάθε δρόμο, πόρτα – πόρτα, με μεγάλες απώλειες και στις δύο πλευρές, είναι προ των πυλών

Η τακτική, οι αριθμοί και οι παγίδες.

«Η Χαμάς πρέπει να καταστραφεί» διεμήνυσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου.   Και δεν μπορεί να ειπωθεί μάλλον κάτι πολύ διαφορετικό όταν πρόκειται για τρομοκράτες, που εισέβαλαν στη χώρα,  σφάγιασαν 1.300 αμάχους, προχώρησαν σε κάθε είδους φρικαλεότητες και άρπαξαν πάνω από 120. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει πως ο πόλεμος θα συνεχιστεί έως ότου εξαφανιστεί από προσώπου Γης η Χαμάς.

Η χερσαία ευρείας κλίμακας επίθεση, που θα σημαίνει σκληρές μάχες σε κάθε δρόμο, πόρτα – πόρτα, με μεγάλες απώλειες και στις δύο πλευρές, είναι προ των πυλών. Οι προπαρασκευαστικές επιχειρήσεις έχουν ήδη αρχίσει. Η επιτυχία της ισραηλινής επέμβασης, ωστόσο, θα εξαρτηθεί από μία σειρά παραγόντων. Η αριθμητική υπεροχή του ισραηλινού στρατού είναι αδιαμφισβήτητη, αλλά ο αντίπαλος είναι μία ομάδα φανατικών, που αγαπούν περισσότερο το θάνατο από τη ζωή. 

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ, προετοιμάζεται για μια ισραηλινή επίθεση και τη δική της σκληρή απάντηση. Και δεν τη νοιάζει αν θα σκοτωθούν Ισραηλινοί στρατιώτες σε αυτόν τον πόλεμο ή εκατοντάδες Παλαιστίνιοι πολίτες στη Γάζα. Αντίθετα, οι τρομοκρατικές οργανώσεις βασίζονται στα πολλά αθώα θύματα και στην πίεση της κοινής γνώμης.

Όπως επισημαίνουν στρατιωτικοί αναλυτές, θα έχουν ήδη στήσει εκρηκτικά και ενέδρες παντού και σίγουρα θα χρησιμοποιήσουν το διαβόητα εκτεταμένο δίκτυο τούνελ στη Γάζα. Οι υπόγειες σήραγγες είναι ίσως το πιο ισχυρό όπλο της Χαμάς.

Τα αριθμητικά δεδομένα

Ο ισραηλινός στρατός, σύμφωνα με στοιχεία του BBC, έχει 169.000 άρτια εκπαιδευμένους στρατιώτες. Το Τελ Αβίβ έχει ήδη κινητοποιήσει επιπλέον 360.000 εφέδρους, ενώ διαθέτει συνολικά 465.000 εφέδρους.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς υπολογίζεται ότι αριθμεί 15.000 έως 20.000 «μαχητές», ενώ επιπλέον 6.000 ενόπλους έχει και η αδελφή τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ.

Τα μαθήματα του 2014

Το 2014, ισραηλινά τάγματα πεζικού υπέστησαν βαριές απώλειες από αντιαρματικές νάρκες, ελεύθερους σκοπευτές και ενέδρες και εκατοντάδες άμαχοι σκοτώθηκαν καθώς οι μάχες εντάθηκαν στη βόρεια Γάζα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους το Ισραήλ επεδίωξε την εκκένωση 1,1 εκατομμυρίου Παλαιστινίων από το βόρειο μισό της Λωρίδας της Γάζας.

Το ερώτημα είναι για πόσο καιρό το Ισραήλ μπορεί να συνεχίσει τις επιχειρήσεις του σε περίπτωση μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα χωρίς διεθνή πίεση να αποχωρήσει.

Ο παράγοντας της ανθρωπιστικής κρίσης

Σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα και 1,1 εκατ. έχουν λάβει εντολή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Επικρατεί απόλυτος πανικός και χάος σε μία περιοχή, που βιώνει απόλυτο αποκλεισμό, έχοντας μείνει χωρίς παροχή ρεύματος, καυσίμων, τροφίμων και νερού.

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η Γάζα έχει μετατραπεί σε “κολαστήριο”, η ΕΕ σημείωσε ότι το όριο του δικαιώματος του Ισραήλ στην απαραβίαστη άμυνα είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και οι ΗΠΑ κάλεσαν την κυβέρνηση Νετανιάχου να απαντήσει “αναλόγως”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments