Πολιτική

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Φαβορί και ντέρμπι

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Φαβορί και ντέρμπι

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 / ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΕ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ / ΛΑΜΙΑ (ΝΑΣΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Σε ποιες περιφέρειες οι υποψήφιοι της ΝΔ είναι φαβορί, πού είναι αμφίρροπα τα αποτελέσματα και σε ποιες υπάρχουν δυσκολίες

Σε έξι περιφέρειες και δύο κεντρικούς δήμους που η Νέα Δημοκρατία έδωσε χρίσμα σε υποψηφίους το παιχνίδι της εκλογής είναι ακόμη ανοιχτό, καθώς, οι αντίπαλοι του κυβερνώντος κόμματος έχουν αξιώσεις για τη διεκδίκηση του περιφερειακού ή δημαρχιακού θώκου στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Στις έξι περιφέρειες που δεν εκλέχθηκε περιφερειάρχης από τις κάλπες της 8ης Οκτωβρίου η μάχη αναμένεται να είναι σκληρή για να αναδειχθεί ο νέος περιφερειακός άρχοντας, με τους υποστηριζόμενους από τη ΝΔ υποψήφιους να απειλούνται από πέντε «αντάρτες» και από έναν υποστηριζόμενο από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ο Χρήστος Μέτιος (ΝΔ) βρέθηκε στην πρώτη θέση με 42,30% και ακολούθησε ο “αντάρτης” Χριστόδουλος Τοψίδης με 35,34%. Κανένας από τους υπόλοιπους υποψηφίους δεν έχει δηλώσει τη στήριξή του στους δύο μονομάχους και αναμένεται ότι ο υποψήφιος που υποστηρίζεται από τη ΝΔ θα καταφέρει να πάρει το πάνω χέρι και να επανεκλεγεί περιφερειάρχης.

Αντίστοιχα, στην Πελοπόννησο, ο Δημήτρης Πτωχός θεωρείται απίθανο να χάσει την πρώτη θέση που κατέκτησε στον πρώτο γύρο των εκλογών. Κέρδισε το 42,61% των ψήφων, ενώ ο αντίπαλός του Πέτρος Τατούλης το 31,86%. Όπως και στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, ο υποψήφιος που υποστηρίζεται από το κυβερνών κόμμα θεωρείται φαβορί.

Ακόμη, δύο περιφέρειες είναι αμφίρροπες ως προς το αποτέλεσμα που θα αναδείξει η κάλπη την ερχόμενη Κυριακή 15 Οκτωβρίου.

Στην περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Κώστας Αγοραστός (ΝΔ) έλαβε ποσοστό 41,37%, ενώ, ο Δημήτρης Κουρέτας (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) 34,11%.

Η τρίτη παράταξη ήταν η Λαϊκή Συσπείρωση με επικεφαλής των Αναστάσιο Τσιαπλέ, λαμβάνοντας 12,79%. Η κοινή γραμμή της -υποστηριζόμενης από το ΚΚΕ- παράταξης είναι λευκό ή αποχή, όμως, δεδομένο είναι, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων της προέρχονται από τον αριστερό ή/και προοδευτικό χώρο και άρα πιο κοντά στον Δημήτρη Κουρέτα.

Η Ελευθερία Τζανακούλη (ανεξάρτητη -προερχόμενη από τη ΝΔ- που έλαβε 9,49%) εξέδωσε ανακοίνωση στήριξης στον Κώστα Αγοραστό. Όμως, ήδη, επτά υποψήφιοι των ψηφοδελτίων της κ. Τζανακούλη υπογράφουν ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν ότι θα στηρίξουν την παράταξη του κ. Κουρέτα.

Τελευταία παράταξη με ποσοστό 2,25% ανήλθε η Αριστερή Παρέμβαση με επικεφαλής τον Νίκο Ταλαχούπη. Αντίστοιχα με τη Λαϊκή Συσπείρωση δεν εξέδωσε ανακοίνωση στήριξης κάποιον εκ των δύο υποψηφίων, όμως, οι ψηφοφόροι της προέρχονται εξίσου από τον αριστερό/προοδευτικό χώρο.

Ακόμη, στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ Αλκιβιάδης Στεφανής έλαβε 39,98%, ενώ, ο «αντάρτης» Κωνσταντίνος Μουτζούρης 33,81%.

Οι υπόλοιπες παρατάξεις στην περιφέρεια δεν πήραν θέση υπέρ κάποιου υποψηφίου, ωστόσο, μένει να φανεί κατά πόσο θα επικρατήσει η κεντρική γραμμή της ΝΔ ή ο νυν περιφερειάρχης Κωνσταντίνος Μουτζούρης και εκ νέου υποψήφιος θα καταφέρει να συσπειρώσει ψηφοφόρους για τον δεύτερο γύρο.

Τα εκλογικά ντέρμπι

Στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και των Ιονίων Νήσων, οι παρατάξεις που υποστηρίζουν τη ΝΔ δίνουν μάχη. Στη Δυτική Μακεδονία, ο “αντάρτης” Γιώργος Αμανατίδης ήρθε πρώτος με 35,54%. Ο νυν περιφερειάρχης, Γιώργος Κασαπίδης, έλαβε 34,23%. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι της κεντροαριστεράς και της αριστεράς δεν εξέφρασαν στήριξη σε κανέναν από τους δύο υποψηφίους. Ωστόσο, ακόμη και αν οι ψηφοφόροι τους πήγαιναν στις κάλπες, εκτιμάται ότι είναι απίθανο να στραφούν προς τον υποψήφιο Κασαπίδη που υποστηρίζεται από τη ΝΔ.

Τέλος, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η υποστηριζόμενη από τη ΝΔ περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα ήρθε δεύτερη με 27,41%, πίσω από τον ανεξάρτητο (από τη ΝΔ) Ιωάννη Τρεπεκλή με 32,54%. Η διαφορά αυτή και η χαμηλή προσέλευση ψήφων για τον κ. Κράτσα θεωρούνται οι κύριοι λόγοι για τους οποίους ο νυν περιφερειάρχης ενδέχεται να χάσει τη θέση του. Ο κ. Ρόδη Κράτσα ανέστειλε την προεκλογική του εκστρατεία μετά το θάνατο του αδελφού του. Η κ. Κράτσα ανέφερε: “Τα ατυχή γεγονότα δεν μου επιτρέπουν να βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments