Πολιτική

Η αποχή νικήτρια στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και οι κομματικές προτεραιότητες

Η αποχή νικήτρια στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και οι κομματικές προτεραιότητες

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡΓΟΛΙΔΑ - Β' ΓΥΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 2023 / ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠO ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η αποχή σημείωσε νέο ρεκόρ.

Αναμφίβολα, η μεγάλη νικήτρια του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών αναδεικνύεται η αποχή, η οποία, με τον τρόπο της, «διαψεύδει» εν μέρει τις εκλογικές προτεραιότητες των κομματικών επιτελείων.

Πιο συγκεκριμένα, στο 31,2% διαμορφώνεται η συμμετοχή στο β΄ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών μέχρι τις 17:30 σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Η συμμετοχή μέχρι την ίδια ώρα κατά τον πρώτο γύρο διαμορφώνονταν στο 42,6%, με άλλα λόγια η προσέλευση στις κάλπες εμφανίζεται προς το παρόν μειωμένη κατά 11,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής εμφανίζεται στα Ιόνια Νησιά με 24,6%, έναντι 40,8% την προηγούμενη Κυριακή. Υπολογίζεται ότι μιάμιση ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες, έχουν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα περίπου 1.765.000 εκλογείς.

Τα ποσοστά συμμετοχής ανά περιφέρεια είναι τα εξής (σε παρένθεση το αντίστοιχο ποσοστό του α’ γύρου): Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης 30,1% (44,4%), Κεντρικής Μακεδονίας 34,1% (42,2%), Δυτικής Μακεδονίας 28,1% (43,4%), Ηπείρου 36,3% (49,2%), Θεσσαλίας 32,5% (48,7%), Ιονίων Νήσων 24,6% (40,8%), Δυτικής Ελλάδας 38,6% (48%), Στερεάς Ελλάδας 48,7%, (55,9%), Αττικής 29,5% (36,8%), Πελοποννήσου 27,2% (44,7%), Βορείου Αιγαίου 30,3% (39,2%), Νοτίου Αιγαίου 36,9% (44%) και Κρήτης 46,3% (53%)

Με αυτόν τον τρόπο, η αποχή των πολιτών από τις κάλπες σημειώνει νέο ρεκόρ, ξεπερνώντας το αντίστοιχο ποσοστό εκλογικής αποχής του πρώτου γύρου.

Απτόητα παραμένουν, ωστόσο, τα επιτελεία των πολιτικών κομμάτων, όπως άλλωστε αυτό αποτυπώθηκε και σε δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών.

Η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει σταθερά και αταλάντευτα το απόλυτο στις περιφέρειες, με τον πρόεδρό της και πρωθυπουργό της χώρας να μην κουράζεται να επαναλαμβάνει πως επιθυμεί το «13 στα 13», αναφερόμενος στον αριθμό των περιφερειών.

Στο ΠΑΣΟΚ έλπιζαν μέχρι τέλους στην ανατροπή και τη μεγάλη έκπληξη για το δήμο Αθηναίων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εστίασε την προεκλογική προσοχή του στην περιφέρεια Θεσσαλίας.

Η αποχή αναδεικνύεται λοιπόν νικήτρια και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η εβδομάδα που προηγήθηκε για τον β΄ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών κινήθηκε σε χαλαρούς ρυθμούς. Το πολιτικό «έδαφος» είχε ήδη προετοιμαστεί.

Και είναι γεγονός πως η ένταση του καλοκαιριού από τις εθνικές κάλπες και η μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τις άλλες δυνάμεις είχαν ατονήσει την ανησυχία των πολιτών για την πρωτιά και σε μεγάλο βαθμό έχουν οδηγήσει και στην αυξημένη αποχή.

Η κυριαρχία της κεντροδεξιάς παράταξης μείωσε ακόμη περισσότερο λοιπόν το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων για τις κάλπες που στήθηκαν στα σχολεία της πατρίδας μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments