Policy Briefs

Γαλλία: Καταγγέλλει τον κυνισμό της Ρωσίας στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς

Γαλλία: Καταγγέλλει τον κυνισμό της Ρωσίας στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Npr.org

Ισραήλ-Χαμάς: Η Γαλλία καταγγέλλει τον «απόλυτο κυνισμό» της Ρωσίας

Τα Ηλύσια κατήγγειλαν την ανατροπή της ρωσικής θέσης, που συνίσταται στη μη ρητή καταδίκη της Χαμάς ή ακόμη και στην αποστολή μηνυμάτων υποστήριξης, κάτι που μπορεί να εξηγηθεί από την επιθυμία περαιτέρω αποσταθεροποίησης της Δύσης.

Μετά την επίθεση της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς –που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την ΕΕ– κατά του Ισραήλ και της ισραηλινής απάντησης, ιδιαίτερα στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας, η Ρωσία παίζει το ρόλο της εξισορρόπησης.

Στην πρώτη της αντίδραση στις 7 Οκτωβρίου, η ρωσική διπλωματία κάλεσε «τα μέρη στη σύγκρουση να παύσουν το πυρ» , μέσω του Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών και ειδικού εκπροσώπου του Βλαντιμίρ Πούτιν για τη Μέση Ανατολή.

Ενώ την Κυριακή 8 Οκτωβρίου, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ρωσία καταδίκασε τις επιθέσεις εναντίον αμάχων, χωρίς όμως να κατονομάσει τη Χαμάς – σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές χώρες και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που καταδίκασαν σθεναρά τις πράξεις του ισλαμιστικού κινήματος.

Επίσης, εδώ και αρκετές ημέρες, ορισμένοι υποστήριξαν ότι Ρώσοι θα μπορούσαν να εμπλακούν στην επίθεση της Χαμάς, όπως ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, στο Euractiv. «Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι υπάρχει ρωσικό ενδιαφέρον, ρωσικά χέρια, για την προετοιμασία της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ », είπε.

«Είμαι απολύτως βέβαιος ότι Ρώσοι εκπαιδευτές από το Βάγκνερ στη Συρία μεταφέρθηκαν στη Χαμάς στη Γάζα και συμμετείχαν στην εκπαίδευση των τρομοκρατών για να προετοιμαστούν για την εντελώς βάρβαρη επίθεση στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας», είπε ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας στο Euractiv.

Η Euractiv ρώτησε τα Ηλύσια σχετικά με το εάν η Γαλλία είχε πληροφορίες σχετικά με πιθανές επιχειρήσεις επιρροής ή άμεση δράση εκ μέρους Ρώσων υπηκόων ή οργανώσεων στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Οι υπηρεσίες του Γάλλου προέδρου απάντησαν ότι «δεν γνώριζαν τέτοιες επιχειρήσεις» .

Ωστόσο, «οι Ρώσοι πήραν μια εξαιρετικά μονομερή θέση προειδοποίησης κατά του Ισραήλ και υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους» , συνεχίζει το Ηλύσιο, το οποίο περιγράφει «μια ανατροπή στη ρωσική θέση που έχει ενδιαφέρον να παρατηρηθεί» .

Έτσι, το Παρίσι καταγγέλλει τον «απόλυτο κυνισμό» που επέδειξε η Ρωσία.

Για τι ? «Οι Ρώσοι υπολογίζουν ότι η Δύση θα είναι απομονωμένη στην υποστήριξη που έδωσε στο Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς. Οι Ρώσοι υπολογίζουν ότι υποστηρίζοντας τη Χαμάς θα έρθουν πιο κοντά στη γνώμη ορισμένων χωρών του Νότου και θα αποκομίσουν όφελος στο ουκρανικό έδαφος .

Για παράδειγμα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε: «Θέλω να προειδοποιήσω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να παρέμβουν στη σύγκρουση στην Παλαιστίνη ή το Ισραήλ. Εάν η Αμερική επιλέξει να το κάνει, θα παράσχουμε ανοιχτή υποστήριξη στην Παλαιστίνη » . Θεωρεί επίσης ότι η σύγκρουση δείχνει την «αποτυχία» της πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή.

Μήνυμα που έλαβε η Χαμάς, το οποίο ευχαριστεί τον Ρώσο πρόεδρο για την υποστήριξή του και επαίνεσε τις «προσπάθειες της Ρωσίας να βάλει τέλος στη σιωνιστική επιθετικότητα» . Αρκετοί ηγέτες του ισλαμιστικού κινήματος έγιναν δεκτοί στη Μόσχα τα τελευταία χρόνια. Αυτή είναι η περίπτωση του επικεφαλής της οργάνωσης Ismaël Haniyeh, που υποδέχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 ο Σεργκέι Λαβρόφ στη ρωσική πρωτεύουσα.

Η στρατιωτική σχέση μεταξύ του καθεστώτος του Βλαντιμίρ Πούτιν και του καθεστώτος των Μουλά στο Ιράν –που υποστηρίζει πολύ ενεργά τη Χαμάς– θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει την ανατροπή στη ρωσική θέση. Πολλά ιρανικά όπλα (drones και πυρομαχικά πυροβολικού) χρησιμοποιήθηκαν από το Κρεμλίνο για τα χτυπήματά του κατά της Ουκρανίας.

Τέλος, η Γαλλία θεωρεί ότι αυτός ο «κυνικός υπολογισμός» του Κρεμλίνου «καλεί από την πλευρά μας μια εξαιρετικά σθεναρή, εξαιρετικά δυναμική απάντηση, μια ολοκληρωτική καταδίκη των τρομοκρατικών πράξεων, την αδιάλειπτη αλληλεγγύη με το Ισραήλ και μια πρωτοβουλία ουσιαστικού μετριασμού της κρίσης και εξεύρεσης πολιτικής λύση το συντομότερο δυνατό » .

Πριν από αρκετές ημέρες, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Έρικ Μάμερ, προειδοποίησε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί «ό,τι συμβαίνει στη διεθνή σκηνή είτε για να τροφοδοτήσει την αστάθεια είτε για να ενισχύσει την εκστρατεία της κατά της Ουκρανίας» .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments