Πολιτική

Εκλογές: Γύρισαν την πλάτη στη ΝΔ Αθήνα, Θεσσαλονίκη και πέντε περιφέρειες

Εκλογές: Γύρισαν την πλάτη στη ΝΔ Αθήνα, Θεσσαλονίκη και πέντε περιφέρειες

Πηγή Φωτογραφίας: [364260] Β' ΓΥΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 2023 / ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Οι δήμοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης καθώς και πέντε περιφέρειες δίνουν τον πολιτικό τόνο του δεύτερου γύρου.

Mπορεί μεν η ΝΔ να κέρδισε μία ακόμη περιφέρεια, την Πελοπόννησο, φτάνοντας στις επτά, ωστόσο έχασε πέντε: τις τέσσερις από «γαλάζιους αντάρτες» (σε Ιόνια νησιά, Δυτική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και Βόρειο Αιγαίο) και μία από τον Δ. Κουρέτα στη Θεσσαλία, τον οποίο στήριξαν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ.

Ηχηρό ήταν το αποτέλεσμα στον Δήμο Αθηναίων, όπου ο Κώστας Μπακογιάννης έχασε από το αουτσάιντερ Χάρη Δούκα, ο οποίος έκανε τη μεγάλη ανατροπή.

Επίσης, η ΝΔ έχασε τον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου ο Στέλιος Αγγελούδης κέρδισε με διαφορά τον Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Το αποτέλεσμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές -που πάντως δεν ανατρέπει τους πολιτικούς συσχετισμούς- καθόρισαν μια σειρά από παράγοντες, κατά περίπτωση. Για παράδειγμα, το μέτωπο ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ αλλά και λάθη του Κώστα Μπακογιάννη στην Αθήνα (Μεγάλος Περίπατος, τηλεμαχία κ.λπ.).

Επίσης, φαίνεται πως δεν πήγαν στις κάλπες ψηφοφόροι της ΝΔ που είχαν επιλέξει τον Νίκο Χαρδαλιά στην Περιφέρεια Αττικής στον α’ γύρο των Περιφερειακών Εκλογών.

Ακόμη, οι πλημμύρες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας στοίχισαν τελικά στον Κώστα Αγοραστό, και φυσικά οι «γαλάζιοι εμφύλιοι» δεν ενίσχυσαν τις προσπάθειες των υποψηφίων της Νέας Δημοκρατίας.

«Λάβαμε το μήνυμα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ στην αντίπερα όχθη, ιδίως από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από το ΠΑΣΟΚ, μιλούν για μήνυμα σύμπραξης προοδευτικών δυνάμεων.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του μετά τα αποτελέσματα του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών 2023 είπε πως σήμερα «δεν ήταν μια ιδιαίτερα καλή βραδιά για τη ΝΔ», ωστόσο τόνισε πως τα πολιτικά συμπεράσματα βγήκαν από την πρώτη Κυριακή. Επίσης, σημείωσε ότι «στο πολιτικό πρόταγμα, για όσους σπεύδουν να πανηγυρίσουν βγάζοντας ενδεχομένως συμπεράσματα τα οποία δεν αντιστοιχούν στις πραγματικές πολιτικές ισορροπίες, να θυμίσω ότι είχαμε εθνικές εκλογές πριν από τρεις μήνες, στις οποίες κατεγράφη με απόλυτη σαφήνεια η δύναμη των κομμάτων».

Στον Δήμο Αθηναίων ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Δούκας, τον οποίο στήριξε και ο ΣΥΡΙΖΑ στον β’ γύρο των δημοτικών εκλογών, έκανε τη μεγάλη έκπληξη και την ανατροπή και από το 14,19% του πρώτου γύρου κατάφερε να εκλεγεί δήμαρχος με 55,96%, έναντι 44,04% του Κώστα Μπακογιάννη.

Στον Δήμο Θεσσαλονίκης ο Στέλιος Αγγελούδης σημείωσε συντριπτική νίκη έναντι του Κώστα Ζέρβα με ποσοστό 67,34%, έναντι 32,66% του ανθυποψηφίου του.

Στην πρώτη δήλωση που έκανε ο νέος δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μετά τη μεγάλη ανατροπή έναντι του Κώστα Μπακογιάννη τόνισε:

«Να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους Αθηναίους για τη μεγάλη τιμή που μου έκαναν. Ξέρω τη μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνω. Να ευχαριστήσω οικογένεια, φίλους πολίτες που κατάφεραν το ακατόρθωτο και πίστεψαν το όραμά μας. Οφείλω να ευχαριστήσω τον Νίκο Ανδρουλακη, τους ανθρώπους από την οικολογία, τα δικαιώματα, τον Κώστα Ζαχαριάδη και όλους τους πολίτες που ήρθαν να ψηφίσουν στη δεύτερη εκλογική διαδικασία. Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να κάνουμε την Αθήνα όπως μας αξίζει. Το πιο όμορφο ταξίδι τώρα ξεκινάει, μαζί θα τα καταφέρουμε».

Ο Κώστας Μπακογιάννης έκανε την πρώτη του δήλωση μετά τα αποτελέσματα των εκλογών, με βάση τα οποία έχασε τον δήμο της Αθήνας. «Φεύγω από το δημαρχείο όπως μπήκα, με το κεφάλι ψηλά» είπε ο Κώστας Μπακογιάννης, αφού ευχαρίστησε τους πολίτες της Αθήνας που του έδωσαν την ευκαιρία να τους υπηρετήσει, και τόνισε πως το αποτέλεσμα είναι δική του ευθύνη”.

Ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, έκανε την πρώτη του δήλωση μετά τη νίκη της παράταξής του στον β’ γύρο των δημοτικών εκλογών με συντριπτικό ποσοστό:

«Με έχετε συγκινήσει, σας αγαπώ πολύ όλους. Η πόλη μας, η όμορφη Θεσσαλονίκη, μίλησε. Οι πολίτες μίλησαν. Να ευχαριστήσω όλους τους Θεσσαλονικείς. Είναι δική μας η ευθύνη να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη όσων απείχαν, με τη δουλειά μας. Αλλάξαμε σελίδα, γράφουμε ιστορία όλοι μαζί για μια καλύτερη καθημερινότητα. Για τη Θεσσαλονίκη που μας ενώνει. Είναι η ώρα της δουλειάς”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments