Πολιτική

Μαρινάκης: Ένα κόμμα εξουσίας απευθύνεται στους πολίτες [vid]

Μαρινάκης: Ένα κόμμα εξουσίας απευθύνεται στους πολίτες [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου), «Ένα κόμμα εξουσίας δεν βάζει στόχο χαμηλό αλλά απευθύνεται στους πολίτες με τον πρωθυπουργό μπροστά», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης

«Ένα κόμμα εξουσίας δεν βάζει στόχο χαμηλό αλλά απευθύνεται στους πολίτες με τον πρωθυπουργό μπροστά», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης 

«Ένα κόμμα εξουσίας δεν βάζει στόχο χαμηλό αλλά απευθύνεται στους πολίτες με τον πρωθυπουργό μπροστά», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στην ΕΡΤ αναφορικά με το τι έφταιξε και η ΝΔ είχε στόχο τη νίκη σε έξι Περιφέρειες και δύο Δήμους και εντέλει «πήρε» μία μόνο Περιφέρεια.

Αρχικά, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε:

«Όταν ανακοινώθηκε η στήριξη από τον πρωθυπουργό ως πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας σε δεκατρείς υποψήφιους περιφερειάρχες και τρεις δημάρχους, αυτό που είπαμε ο στόχος είναι να κερδίσουμε και τις Περιφέρειες και τους Δήμους. Γιατί όταν βάζεις ένα στόχο, ο στόχος αυτός πρέπει να ικανοποιηθεί, να υπάρχει ως στόχος η νίκη.

Στον πρώτο γύρο αποτυπώνονται οι πολιτικές ισορροπίες. Στις 12 τις 13 περιπτώσεις είχαμε ίσα ή παραπάνω ποσοστά από ότι στις βουλευτικές εκλογές στις αντίστοιχες περιφέρειες, και μάλιστα στις 11 από τις 13 ήμασταν και πρώτοι στον πρώτο γύρο. Όταν λοιπόν στηρίζεις κάποιους ανθρώπους, όταν κατεβαίνεις σε μία μάχη, στόχος είναι να την κερδίσεις».

«Ένα κόμμα εξουσίας απευθύνεται στους πολίτες, βγαίνει μπροστά με πρώτο τον πρωθυπουργό»

Στη συνέχεια τόνισε πως ένα κόμμα εξουσίας δεν βάζει έναν στόχο πολύ χαμηλό. «Ένα κόμμα εξουσίας απευθύνεται στους πολίτες, βγαίνει μπροστά με πρώτο τον πρωθυπουργό. Δεν κρύβεται ο πρωθυπουργός. Ενώ είχαν αποτυπωθεί οι ισορροπίες στον πρώτο γύρο πολιτικές και δώσανε οι πολίτες μεγαλύτερη στήριξη ποσοστιαία στις επιλογές του πρωθυπουργού και της Νέας Δημοκρατίας, σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες και πανελλαδικά πολλές μονάδες παραπάνω από ότι τον Ιούνιο. Εμείς βγαίνουμε μπροστά και υπερασπιζόμαστε τις επιλογές μας

Το σύνολο των κομμάτων, το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων στις περιφέρειες και στους τρεις μεγάλους δήμους και κάποια κόμματα σε κάποιους άλλους δήμους, επέλεξαν ένα πρόσωπο να στηρίξουν για τις εκλογές αυτές. Μόνο γι αυτό -αν ήταν πλήρης και μόνο με τη στενή έννοια του όρου κομματικοποίηση- δεν θα στηρίζαμε τον κύριο Αρναουτάκη στην Κρήτη. Οι επιλογές αυτές ήταν με βάση τα πρόσωπα που κρίναμε, με πρώτο τον πρωθυπουργό, ότι είναι τα καταλληλότερα για να είναι αρωγοί στο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης».

Σχετικά με τον κ. Αρναουτάκη ανέφερε πως δεν προέρχεται παραδοσιακά από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας και εξελέγη το 2019 ενώ είχαμε άλλη επιλογή. Ενώ συμπλήρωσε: «Εντούτοις επειδή ήταν ένας άξιος περιφερειάρχης ο οποίος απορρόφησε τα χρήματα πολύ γρήγορα προχώρησε μεγάλα έργα από τα πολλά που δόθηκαν από την κυβέρνηση στην τοπική αυτοδιοίκηση, από όλα τα προγράμματα που δόθηκαν και στους Δήμους και τις Περιφέρειες, εν προκειμένω στηρίχθηκε και από τη Νέα Δημοκρατία και εξελέγη.

Εμείς αυτό το οποίο είπαμε είναι ότι είναι προτιμότερο για εμάς, ό,τι αποφασίσουν οι πολίτες. Προφανώς όμως είναι απολύτως σεβαστό και θα το ακολουθήσουμε πιστά, γιατί έτσι πρέπει να γίνεται στις δημοκρατίες: και να σέβεσαι το εκλογικό αποτέλεσμα και να το υπηρετείς και στον πρώτο και στον δεύτερο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όμως εμείς είπαμε ότι θεωρούμε ότι αυτές οι επιλογές που προκρίνουμε ήταν καλύτερες για να είναι σε επίπεδο αυτοδιοίκησης αρωγοί στο μεταρρυθμιστικό έργο».

«Ο πρωθυπουργός έχει δώσει διαπιστευτήρια πλήρους θεσμικότητας και συνεργασίας με τους αυτοδιοικητικούς»

Όσον αφορά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη υπογράμμισε: «Ο πρωθυπουργός έχει δώσει διαπιστευτήρια τέσσερα χρόνια πλήρους θεσμικότητας και συνεργασίας με όλους τους αυτοδιοικητικούς και συνεργασία σε δύσκολες καταστάσεις, όπως είναι οι πολύ μεγάλες φυσικές καταστροφές, πρωτοφανείς για όλα τα προηγούμενα χρόνια. Δεν παίρνει κομματικές ταυτότητες όταν κατεβαίνει στη Θεσσαλία, στον Έβρο και συνεργάζεται με όλους όπως έχει καθήκον και το κάνει στην πράξη. Δεν είναι μόνο οι εκλογές, η αυτοδιοίκηση, οι εκλογές είναι η κατάληξη μιας θητείας. Αυτά τα τέσσερα χρόνια έλαβε όσα χρήματα δεν είχε λάβει σωρευτικά όλα τα προηγούμενα.

Να το ξεκαθαρίσουμε: Καμία αποζημίωση, κανένα έργο, καμία χρηματοδότηση σε κανέναν Δήμο και σε καμία Περιφέρεια δεν εξαρτάται από την κομματική προέλευση του υποψηφίου και στη συνέχεια του Περιφερειάρχη ή του Δήμαρχου οποιουδήποτε Δήμου, οποιασδήποτε Περιφέρειας. Προσέξτε, και έχουμε κυβερνήσει 4 χρόνια».

Κληθείς να σχολιάσει την επίδοση του ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τόνισε:

«Δεν έχω την εικόνα ότι εξέλεξε περισσότερους, αλλά εν πάση περιπτώσει εξέλεξε ένα αριθμό δημάρχων και το 2019, αν υπάρχει έστω και μισή καταγγελία από τον οποιονδήποτε αυτοδιοικητικό, ότι οποιοσδήποτε υπουργός της Νέας Δημοκρατίας και γενικά η κυβέρνηση, υποχρηματοδότησε έναν δήμο λόγω πολιτικής προέλευσης, πάγωσε κάποιο έργο ή πάγωσε κάποιο ΕΣΠΑ ή οποιαδήποτε εξέλιξη έργου, λόγω του ότι δεν ταυτιζόμαστε πολιτικά -δεν έχουμε δηλαδή την ίδια κομματική προέλευση- θα είχε βγει αυτή η καταγγελία. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.

Εδώ «ο θησαυρός είναι άνθρακας», δεν υπάρχει «δράκος». Το παραμύθι δεν έχει δράκο. Χρησιμοποιήθηκε μια δήλωση του κ. Αυγενάκη κατά κόρον. Εμείς θα συνεργαστούμε με το σύνολο των αυτοδιοικητικών. Και επειδή ακούω και δηλώσεις άλλων πολιτικών αρχηγών και νομίζω ότι είδαμε άλλες αυτοδιοικητικές εκλογές. Λέγοντας, πάντα, ότι το μήνυμα το λάβαμε. Ήταν λέει «ηχηρό χαστούκι στην κυβέρνηση» το αποτέλεσμα του Δήμου. Στο Δήμο Θεσσαλονίκης, στην ίδια μέρα, στην ίδια εκλογική διαδικασία, ο υποψήφιος του πρωθυπουργού, ο κ. Τζιτζικώστας, πήρε 51,88 στο δήμο Θεσσαλονίκης, ο κ. Ζέρβας πήρε 27%. Ούτε 51% έχει Νέα Δημοκρατία, ούτε 27%. Είναι μια κυβέρνηση του 41% η οποία κατάφερε και είχε μια πολύ σημαντική εκλογική επιτυχία στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, που ήταν όλα τα κόμματα, όλες οι παρατάξεις.

Άκουσα πριν τις δηλώσεις του κ. Ανδρουλάκη που προβάλλεται, ο οποίος μίλησε για μια που στρατηγική, μια μεγάλη ήττα του πρωθυπουργού προσωπικά. Αν έβλεπε κανείς αυτή τη δήλωση και προσγειωνόταν εκείνη την ώρα στην Ελλάδα και δεν είχε δει τι είχε γίνει στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και συνολικά στις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα καταλάβαινε ότι πρώτο κόμμα είναι η Νέα Δημοκρατία στις περιφέρειες με οχτώ στις δεκατρείς. Δεύτερο κόμμα είναι οι αντάρτες εν ευρεία έννοια του χώρου, της κεντροδεξιάς, και τρίτο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ και τέταρτο ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό θα καταλάβαινε; Δεν θα καταλάβαινε αυτό. Όταν ακούς έναν πρόεδρο κόμματος και λέει ότι είναι μια στρατηγική ήττα της κυβέρνησης, περιμένεις να είναι από τρίτος, δεύτερος έστω, όχι να είναι τρίτος.

«Αν έχουμε μια τέτοια αντιπολίτευση, τότε είναι πρόβλημα για την αντιπολίτευση»

Οκτώ στις δεκατρείς κέρδισαν οι υποψήφιοι που είχε επίσημη στήριξη η Νέα Δημοκρατία: 7 συν 1 για την παράταξη εκείνος με το ΠΑΣΟΚ. Τέσσερις ήτανε υποψήφιοι ανεξάρτητοι, προερχόμενοι από τον χώρο της κεντροδεξιάς ευρύτερα και μια Περιφέρεια κέρδισε μαζί το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν αυτό σας το βαφτίζει αρχηγός του τρίτου κόμματος, στρατηγική ήττα της κεντροδεξιάς της Νέας Δημοκρατίας και ο αρχηγός του δεύτερου κόμματος μπαίνοντας στο αεροπλάνο για την Αμερική, ότι ηττήθηκε η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός και νίκησαν οι προοδευτικές δυνάμεις, αυτό δεν είναι καλό για την αντιπολίτευση που έχουμε, αλλά αν έχουμε μια τέτοια αντιπολίτευση, τότε είναι πρόβλημα για την αντιπολίτευση.

Προφανώς κάποιες επιλογές μας δεν δικαιώθηκαν στην κάλπη. Γιατί κέρδισε στη Θεσσαλία μια επιλογή της αντιπολίτευσης, στο Δήμο Αθηναίων, μια επιλογή της αντιπολίτευσης και σε τέσσερις περιπτώσεις περιφέρειας, άνθρωποι οι οποίοι δεν στηρίχτηκαν από εμάς. Και αυτό προφανώς είναι ένα σημειακό μήνυμα σε κάθε περιοχή, το οποίο εμείς το λαμβάνουμε και επεξεργαζόμαστε.

Παράδειγμα στη Θεσσαλία προφανώς εκφράστηκε και μια αγανάκτηση από τους πολίτες και μια δυσαρέσκεια από τους πολίτες για ένα πρωτοφανές φυσικό φαινόμενο. Εμείς λαμβάνουμε όλα τα μηνύματα. Μετά τον πρώτο γύρο που αποτυπώθηκε ένα αποτέλεσμα καλύτερο -που ήταν όλες οι παρατάξεις από βουλευτικές εκλογές- μας ρωτούσαν αν υπάρχει απόλυτη πολιτική κυριαρχία και απαντούσαμε ότι δεν πιστεύουμε στη φράση “πολιτική κυριαρχία”. Πιστεύουμε στην εμπιστοσύνη, η οποία χτίζεται καθημερινά».

«Είμαστε με το Ισραήλ και με το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα»

Ο κ. Μαρινάκης αναφερόμενος στις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με τον πόλεμο στο Ισραήλ, έκανε λόγο για την ανάγκη να αποφευχθεί ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Σημειώνοντας: «Νωρίτερα υπήρξε και μια επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να αποφευχθεί συνολικά επικοινωνία και μια ανθρωπιστική κρίση ευρύτερα στην περιοχή. Η θέση μας είναι καθαρή: Είμαστε με το Ισραήλ και με το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα. Συνέβη μια πρωτοφανής κτηνωδία τις προηγούμενες ημέρες εκεί, είδαμε απάνθρωπες εικόνες. Από εκεί και πέρα λοιπόν, είναι καθαρή θέση μας, αλλά σίγουρα ως χώρα οφείλουμε να να τονίσουμε κι εμείς την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση.

Προσπαθούν να υπερασπιστούν τα εδάφη τους, προσπαθούν να υπερασπιστούν τα δίκαιά τους, προσπαθούν να απαντήσουν σε μία επίθεση. Προφανώς όλα αυτά πρέπει να γίνουν με προβλεπόμενους κανόνες και κάποια προστασία προφανώς των αμάχων, οι οποίοι δεν ευθύνονται σε κάτι. Η ανθρώπινη ζωή δεν μπαίνει σε ζύγι. Δεν μπορεί δηλαδή να πούμε ότι έχει λιγότερη αξία ο ένας άμαχος από τη μία πλευρά και ο άμαχος από την πλευρά έχει λιγότερη αξία. Είναι δεδομένο αυτό.

Η ανθρώπινη ζωή έχει, έχει απόλυτη αξία. Όμως από την άλλη δεν μπορούμε να κάνουμε επικίνδυνους συμψηφισμούς. Δεν μπορούμε δηλαδή την ημέρα ή τις ημέρες που δέχεται μία τέτοια επίθεση το Ισραήλ και βλέπουμε μωρά παιδιά να είναι στα χέρια τρομοκρατών. Βλέπουμε οικογένειες να χάνονται, νέους ανθρώπους, μωρά, παιδιά, άμαχο πληθυσμό, εμείς να ανεβάζουμε σημαίες της Παλαιστίνης. Εμείς τέτοιους συμψηφισμούς -είτε αυτό λέγεται εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είτε την επίθεση που δέχεται το Ισραήλ- δεν θα κάνουμε ποτέ μας».

«Ο διάλογος Ελλάδας – Τουκίας είναι προς όφελος και των δύο πλευρών» είπε ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά. Επισημαίνοντας:

«Εμείς πιστεύουμε στο διάλογο. Έχουμε ξεκινήσει μια διαδικασία η οποία μάλιστα σήμερα, σε επίπεδο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, προχωράει και σε επίπεδο υφυπουργών και κυβερνητικών στελεχών. Πιστεύουμε ότι ο διάλογος αυτός είναι προς όφελος και των δύο πλευρών. Προφανώς έχουμε διαφορετικές θέσεις σε πολλά ζητήματα, όπως και στο Μεσανατολικό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχουμε καμία διάθεση υποχώρησης στις κυριαρχικές μας θέσεις, ούτε καν μπαίνουν σε συζήτηση τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Από εκεί και πέρα είναι προς όφελος ο διάλογος, αλλά όλα αξιολογούνται συνεχώς».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments