Πολιτική

Πώς η ΝΔ διατηρεί ακόμη την πολιτική κυριαρχία

Πώς η ΝΔ διατηρεί ακόμη την πολιτική κυριαρχία

Πηγή Φωτογραφίας: [363216] ΒΟΥΛΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ (ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ / EUROKINISSI)

Η ΝΔ διαθέτει ακόμη την πολιτική ηγεμονία, παρά τις απώλειες που υπέστη στις χθεσινές εκλογές.

Το ΠΑΣΟΚ επανέρχεται δυναμικά όχι μόνον λόγω της εκλογής – έκπληξης του κ. Δούκα στην Αθήνα, αλλά και της νίκης του σε πολλούς δήμους σε όλη την Ελλάδα. Πάντα διατηρούσε ισχυρές δυνάμεις στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά τέτοια πανελλαδική εμφάνιση είχαμε να δούμε από το 2010. Τι σημαίνει αυτό πολιτικά; Πως μπορεί να αποτελέσει τον βασικό κορμό για μια ευρωπαϊκή κεντροαριστερά, χωρίς ακρότητες και υστερίες. Η πολιτεία του κ. Δούκα στην Αθήνα θα δείξει αν θα βαδίσει τον δρόμο των ιδεοληψιών της Αριστεράς ή αν θα αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα και ρεαλισμό τα προβλήματα της πόλης, που είναι πολλά. Αν θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση ή αν θα επιλέξει την αντιπαράθεση.

Στη Θεσσαλονίκη, αν δεν υπήρχε το πρωθυπουργικό χρίσμα στον Κωνσταντίνο Ζέρβα, η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να ήταν ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα εξίσου με το ΠΑΣΟΚ. Ο Στέλιος Αγγελούδης πέρασε στον δεύτερο γύρο λόγω της στήριξης τοπικών κυβερνητικών βουλευτών, καθώς συμπεριέλαβε στον συνδυασμό του στελέχη της Νέας Δημοκρατίας τα οποία μάλιστα εκλέχτηκαν με άνεση από την πρώτη Κυριακή, ενώ είναι γνωστό πως το επίσημο ΠΑΣΟΚ δεν του έδωσε το χρίσμα. Συνεπώς η ΝΔ στη Θεσσαλονίκη χρεώνεται μια τζάμπα ήττα.

Το ερώτημα είναι αν η συνολική πολιτική εικόνα δημιουργεί και νέα πολιτικά δεδομένα. Νέα πολιτικά δεδομένα δε δημιουργεί, στέλνει όμως ένα μήνυμα στην κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση ήταν πάντα πάνω από το 40% και μέτρησε εκλογικές απώλειες μόνο τη δεύτερη Κυριακή. Άρα δεν μπορούμε να μιλάμε για ήττα με βάση το ποσοστό της ήττας. Τα πολιτικά μηνύματα που λαμβάνει η κυβέρνηση αφορούν κυρίως την ατομική συμπεριφορά και τις επιλογές του καθενός.

Οι υπουργοί δεν μπορούν να απειλούν τους πολίτες που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες με καθυστέρηση καταβολής αποζημιώσεων αν δεν ψηφίσουν κυβερνητικό υποψήφιο. Αν προσβάλλετε τους πολίτες, θα σας τιμωρήσουν. Αυτό ακριβώς έγινε σε ορισμένες περιφέρειες και σε ορισμένους δήμους. Και η παρουσία των “ανταρτών”, της αιώνιας πληγής της Νέας Δημοκρατίας, φανερώνει ότι κάτι δεν πάει καλά τόσο στις τοπικές κομματικές δομές όσο και στα κεντρικά όργανα του κόμματος. Και κάποιοι άνθρωποι ευθύνονται γι’ αυτό. Συμπερασματικά, δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού για την κυβέρνηση. Τα χθεσινά αποτελέσματα είναι πολιτικά ανατρέψιμα και δεν αίρουν την πολιτική κυριαρχία του κυβερνώντος κόμματος.

Σε κατακλείδα, από τα χθεσινά αποτελέσματα δεν αμφισβητείται η πρωτοβουλία των κινήσεων από τη ΝΔ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά προκύπτει ένα άλλο, ουσιαστικό πολιτικό ερώτημα: Έπεσε ο σπόρος της συνεργασίας ΠΑΣΟΚ –ΣΥΡΙΖΑ ή όχι; Η εκτίμησή μου είναι πως τώρα το ΠΑΣΟΚ δε θα προχωρήσει σε καμιά τέτοια κίνηση. Θα σταθεί αρνητικά σε προτάσεις συνεργασίας για έναν απλό λόγο. Διότι θέλει σε αυτή τη συνεργασία αυτό να έχει το πάνω χέρι, να έχει τον πρώτο λόγο. Ο Ν. Ανδρουλάκης θα περιμένει τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και αναλόγως θα πράξει. Έως τότε, η ΝΔ θα εξακολουθεί – κατά πάσα πιθανότητα – να διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων στην πολιτική σκακιέρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments