Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μπροστά στο χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μπροστά στο χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα

Πηγή Φωτογραφίας: [364104] ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 / ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ικανοποίηση αλλά και αντιθετικά συμπεράσματα.

Ύστερα από τέσσερα χρόνια και πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις, ο χθεσινό β΄ γύρος των Αυτοδιοικητικών εκλογών ήταν η πρώτη αισιόδοξη για τον ΣΥΡΙΖΑ, εκλογική βραδιά.

Δεν κατήγαγε καμία νίκη η αξιωματική αντιπολίτευση – περισσότερα κέρδη πιστώνονται στην πραγματικότητα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά φάνηκε η πρώτη ρωγμή στην εικόνα της κυβερνητικής παράταξης και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ύστερα από διαδοχικές, σαρωτικές νίκες: Αναμφίβολα η ΝΔ πέρασε κάτω από τον πήχη των προσδοκιών που η ίδια είχε θέσει ως πολιτικό της στοίχημα και τούτο μικρό πράγμα για την Κουμουνδούρου, δεν είναι, κυρίως για το “μετά”.

Αυτοί οι δύο γύροι συνθέτουν τη συνολική εικόνα και πολύ μελάνι θα χυθεί τώρα για τις πρακτικές επιπτώσεις των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών: η ΝΔ δεν έχασε μόνο τον δήμο Αθηναίων σε μια από τις πιο ιστορικές ανατροπές της πρόσφατης εκλογικής ιστορίας, αλλά και στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία, όπου έδωσε κεντρική μάχη έχασε από τους “προοδευτικούς” υποψηφίους που υποστηρίχθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Βέβαια, ο χάρτης εξακολουθεί να είναι γαλάζιος στη μεγάλη πλειοψηφία του.

Πριν από τον πρώτο γύρο, είπα αυτό που κανένας αρχηγός κόμματος δεν έχει ξαναπεί: στον δεύτερο γύρο θα στηρίξουμε όλους τους προοδευτικούς υποψηφίους. Την περασμένη Κυριακή, το επανέλαβα με πάθος. Αυτός είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ, αυτή είναι η Σύγχρονη Αριστερά…”.

Άμεσα σχολίασε όμως το αποτέλεσμα ως ανάσα Δημοκρατίας αλλά υπό προϋποθέσεις ( κάλλιστα μπορεί να διαβαστούν και ως αιχμή στη νέα ηγεσία), ο Αλέξης Χαρίτσης, εκ των στενών συνεργατών της Έφης Αχτσιόγλου και ανήκων στους “διαφωνούντες” ( – όχι στην Ομπρέλα):

“Ο αυταρχικός νεοφιλελευθερισμός της Δεξιάς δεν είναι ανίκητος. Με σαφές σχέδιο προσανατολισμένο στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, με πολιτική σοβαρότητα και αξιοπιστία πρέπει και μπορεί να ηττηθεί”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρίτσης.

Και αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ με τη μορφή “συμμαχίας προοδευτικών δυνάμεων” κατά του Μητσοτάκη, ο Νίκος Ανδρουλάκης στις χθεσινές του δηλώσεις ανέφερε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να “συγχωνευτεί” με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, τα μηνύματά του ήταν “εχθρικά” προς την Κουμουνδούρου για το ποιος θα καθιερωθεί ως αξιωματική αντιπολίτευση: “Πετύχαμε  μια μεγάλη νίκη, για το ΠΑΣΟΚ, για τη Δημοκρατική παράταξη και την Αυτοδιοίκηση είπε ο πρόεδρός του, χαρακτηρίζοντας το ΠΑΣΟΚ ως την “ισχυρή, προοδευτική και αξιόπιστη δύναμη” που χρειάζεται ο ελληνικός λαός “για να στείλει τη Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση”.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ωστόσο, στις δικές του δηλώσεις, μάλλον περισσότερο συνέπλευσε ως κλίμα με τη ρητορική ΣΥΡΙΖΑ για σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων: “Όταν ενώνουμε τις προοδευτικές δυνάμεις, τις δημοκρατικές δυνάμεις πίσω από ένα πρόσωπο με γνώσεις, δυνατότητες αλλά και με όραμα, μπορεί να γίνει η ανατροπή”.

Αυτό ήταν το μήνυμά του, προς τέρψη της Κουμουνδούρου, από το εκλογικό περίπτερο του Χάρη Δούκα όπου βρέθηκε χθες για τα επινίκια του νεοεκλεγέντος Δημάρχου.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, τα συμπεράσματα, το σχέδιο και τις “προειδοποιήσεις”, το επόμενο ραντεβού είναι η Πολιτική Γραμματεία που συνέρχεται μεθαύριο.  

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments