Πολιτική

Η ανατροπή Δούκα στην Αθήνα φέρνει ανατροπές και στην ευρύτερη Κεντροαριστερά

Η ανατροπή Δούκα στην Αθήνα φέρνει ανατροπές και στην ευρύτερη Κεντροαριστερά

Πηγή Φωτογραφίας: [364268] Β' ΓΥΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 2023 / ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΧΑΡΗ ΔΟΥΚΑ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Η νίκη - έκπληξη του Χάρη Δούκα και οι πολλαπλές της αναγνώσεις.

Ο απρόσμενος θρίαμβος του πολιτικά πρωτοεμφανιζόμενου κ. Χάρη Δούκα απέναντι στο μεγάλο φαβορί κ. Κώστα Μπακογιάννη γίνεται δεκτός με διαφορετικούς, αν όχι αντιθετικούς, τρόπους στην ευρύτερη κεντροαριστερά, με τους Γιώργο Παπανδρέου και Στέφανο Κασσελάκη να κάνουν ένα  βήμα πιο μπροστά στην προοπτική της κοινής συμπόρευσης ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ., κ. Νίκο Ανδρουλάκη,  να εκφέρει αντίθετη γνώμη.

Η σύμπτωση απόψεων Κασσελάκη – Παπανδρέου

Ως ξεκάθαρο μήνυμα των πολιτών για «προοδευτική συνεργασία» εκλαμβάνουν η Κουμουνδούρου και το επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη το αποτέλεσμα του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Η μεγάλη ανατροπή στην Αθήνα και στη Θεσσαλία, όπου συνασπίστηκαν οι δυνάμεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζεται ιστορική από την Κουμουνδούρου, γιατί, όπως σημειώνεται, άνοιξε πανηγυρικά τον δρόμο για τη συζήτηση που πρέπει να γίνει στο προοδευτικό μέτωπο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διάβασε το μήνυμα, όπως και η ηγεσία της Κουμουνδούρου, για την ανάγκη συνεννόησης των κομμάτων του προοδευτικού τόξου για σύμπραξη ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ μετά τα αποτελέσματα του β’ γύρου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Κασσελάκης από την πρώτη στιγμή χαιρέτισε τη νίκη του κ. Δούκα και ανέδειξε την ύψιστη πολιτική σημασία της ανατροπής του Κώστα Μπακογιάννη στην πρωτεύουσα της χώρας.

«Απόψε είναι η πρώτη μεγάλη ρωγμή του καθεστώτος Μητσοτάκη», είπε ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος απουσιάζει στις ΗΠΑ, δίνοντας το στίγμα της επόμενης ημέρας και οριοθετώντας το πλαίσιο στο οποίο θα επιχειρήσει να οδηγήσει τη συζήτηση στην εσωκομματική σκακιέρα.

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, με το που πάτησε το πόδι του στη Νέα Υόρκη, ανέβασε και το πρώτο του βίντεο από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Σε αυτό όχι μόνο συνεχάρη τους υποψηφίους που στήριξε, όπως είπε, και κατάφεραν την ανατροπή, όπως ο κ. Κουρέτας στη Θεσσαλία, αλλά έθεσε το νέο ορόσημο, που δεν είναι άλλο από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου της επόμενης χρονιάς.

«Να τι κάνει ο προοδευτικός κόσμος όταν ενώνεται: Διώχνει “γόνους”, “ημετέρους”, διεφθαρμένους» είπε ο κ. Κασσελάκης, βάζοντας επί τάπητος το διακύβευμα της επόμενης ημέρας και στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα εντός και εκτός κόμματος.

Σε αυτό το σημείο, πάντως, ξεχώρισε και το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο της εκλογικής βραδιάς, που μάλιστα δεν πέρασε απαρατήρητο από την Κουμουνδούρου, και δεν ήταν άλλο από τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου όταν έσπευσε πρώτος από το ΠΑΣΟΚ να συγχαρεί τον Χάρη Δούκα.

Η δήλωσή του, μάλιστα, είχε σαφή πολιτικό προσανατολισμό και ως έναν βαθμό ήταν και απέναντι από την κεντρική γραμμή της Χαριλάου Τρικούπη για την ενιαία έκφραση των προοδευτικών δυνάμεων.

«Όταν ενώνονται οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις πίσω από ένα πρόσωπο με γνώσεις, δυνατότητες και όραμα, μπορεί να γίνει ανατροπή. Είναι ένα μήνυμα που θα αντηχήσει σε όλη την Ελλάδα. Είναι μια μεγάλη νίκη, μια νέα αρχή, ένα μεγάλο μήνυμα για τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, δίνοντας ένα στίγμα συγχρονισμού με την Κουμουνδούρου στο ζήτημα της συνεννόησης.

Το “φρένο” Ανδρουλάκη

Ωστόσο, σε αντίθετη ρότα από αυτή των κ. κ. Κασσελάκη και Παπανδρέου κινείται η προσέγγιση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. 

Συγκεκριμένα, “στοπ» στα σενάρια για συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ βάζει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο σύμπραξης των προοδευτικών δυνάμεων με αφορμή τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των Αυτοδιοικητικών Εκλογών.

Ο στόχος του Νίκου Ανδρουλάκη δεν αλλάζει και αυτός είναι να βγει το ΠΑΣΟΚ δεύτερη δύναμη στις Ευρωεκλογές.

Εάν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, τότε όλα είναι ανοικτά μέχρι τις Εθνικές Εκλογές. Εφόσον το ΠΑΣΟΚ αποδειχθεί μετρήσιμα δεύτερη δύναμη σε εθνικό επίπεδο και πάρει τη θέση της «Αξιωματικής Αντιπολίτευσης» τότε δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι μπορεί να τείνει χείρα συνεργασίας στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι εξαιρετικά επιφυλακτική με την ανάληψη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ από τον Στέφανο Κασσελάκη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments