Πολιτική

Κυβέρνηση: Ανήσυχη και σε εγρήγορση για τον πόλεμο στη Γάζα

Κυβέρνηση: Ανήσυχη και σε εγρήγορση για τον πόλεμο στη Γάζα

Πηγή Φωτογραφίας: [362382] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Αναβάλλεται λόγω των έκτακτων συνθηκών το πρωθυπουργικό ταξίδι στο Ισραήλ, για "εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση" κάνει λόγο Γ. Γεραπετρίτης.

Αναφορά στην απόφασή του να ματαιώσει την επίσκεψη στο Ισραήλ έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Γιώργος Γεραπετρίτης μιλά, σε παρέμβασή του, για “εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση”.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι το τελευταίο φυλάκιο ειρήνης και σταθερότητας

Πιο συγκεκριμένα, κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός σημείωσε πως θα μεταβεί στο Τελ Αβίβ, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, ενώ τόνισε ότι η ΕΕ ενισχύει την ασφάλειά της με φόντο τον πόλεμο στο Ισραήλ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την οδύνη του και τον αποτροπιασμό του για αυτό που συνέβη σε νοσοκομείο της Γάζας και τόνισε την άμεση ανάγκη να διερευνηθεί τι ακριβώς συνέβη. Αναφέρθηκε στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ, σημειώνοντας ότι επανέλαβε τις θέσεις της Ελλάδας αναγνωρίζοντας το δικαίωμα στο Ισραήλ στην αυτοάμυνα πάντα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και έχοντας ως πρώτο μέλημα την προστασία των αμάχων στη Γάζα και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Είχα την ευκαιρία στην τηλεδιάσκεψη της ΕΕ να επαναλάβω τις θέσεις της Ελλάδας ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα αλλά με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και έχοντας πρώτη προτεραιότητα την προστασία των αμάχων», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι «δεν πρέπει να επεκταθεί η σύρραξη».

Τόνισε δε ότι «είναι επιβεβλημένο να ενισχύσουμε την εσωτερική ασφάλεια της ΕΕ και η Ελλάδα ως εξωτερικό σύνορο έχει πρόσθετη υποχρέωση να επιμείνει στην αυστηρή και δίκαιη προστασία των συνόρων χωρίς υποχωρήσεις».  «Η Ελλάδα θα επιμείνει στην αυστηρή και δίκαιη προστασία των συνόρων χωρίς υποχωρήσεις», διαβεβαίωσε.

«Στην Ελλάδα η θέση μας είναι ότι πρέπει να αποφευχθεί κλιμάκωση και πρέπει να ενισχύσουμε την εσωτερική ασφάλεια στην ΕΕ. Η Ελλάδα έχει πρόσθετη υποχρέωση να επιμείνει στην ακριβή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», είπε και συμπλήρωσε πως ο ίδιος θα ταξιδεύσει στην περιοχή το συντομότερο, όταν το επιστρέψουν οι συνθήκες ασφαλείας. «Θα ταξιδέψω στο Κάιρο το Σάββατο στο πλαίσιο μιας πολυμερούς συνδιάσκεψη που συγκαλεί η Αίγυπτος για το Παλαιστινιακό», γνωστοποίησε.

«Η Ελλάδα είναι το τελευταίο φυλάκιο ειρήνης και σταθερότητας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Γεραπετρίτης: Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Την ανησυχία του για μια πιθανή διάχυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και τις ανθρωπιστικές συνέπειες, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης,  σε συνέντευξή του στο αραβικό δίκτυο ενημέρωσης, Αl Arabiya.

«Είναι αλήθεια ότι ανησυχούμε ιδιαίτερα για μια πιθανή διάχυση της κρίσης και τις ανθρωπιστικές συνέπειες αυτής της κατάστασης. Είχα την ευκαιρία να προτείνω ο ίδιος στη Σύνοδο ένα σχέδιο δράσης πέντε σημείων για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης:

Πρώτον, θα πρέπει να συμφωνήσουμε ομόφωνα ότι κάθε μορφή βίας, τρομοκρατίας ή απάνθρωπης μεταχείρισης είναι εντελώς απαράδεκτη.

Δεύτερον, θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι απαχθέντες και οι όμηροι.

Τρίτον, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει επίθεση εναντίον αμάχων.

Τέταρτον, πρέπει να εξασφαλίσουμε τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την ανακούφιση του ανθρωπίνου πόνου και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους διατρέχουν κίνδυνο.

Πέμπτον, πιστεύω ότι πρέπει να οργανώσουμε και να συγκαλέσουμε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων μερών και εκπροσώπων της ΕΕ, του Αραβικού Συνδέσμου και των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα βαθύτερα αίτια αυτού του προβλήματος.

Πρόκειται για εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι. Πιστεύω ότι πρέπει να καταβληθεί κοινή προσπάθεια τόσο από την Ευρώπη, όσο και από τις χώρες του Κόλπου, προκειμένου να εξευρεθεί βιώσιμη λύση στο πρόβλημα»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments