Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Οι στοχεύσεις της επόμενης ημέρας

Ελληνοτουρκικά: Οι στοχεύσεις της επόμενης ημέρας

Πηγή Φωτογραφίας: https://www.pagenews.gr/2023/10/18/politiki/mitsotakis-sto-ypourgiko-tha-taksidepso-stin-perioxi-otan-to-epitrepsoun-oi-synthikes-vid/

Στη βάση της διατήρησης και αξιοποίησης του καλού κλίματος και της παράτασης της ηρεμίας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη ο πρώτος γύρος των πολιτικών διαβουλεύσεων, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Να κρατήσουν την «μπάλα χαμηλά» όσον αφορά τις προσδοκίες και τη δυνατότητα ο πολιτικός διάλογος Ελλάδας και Τουρκίας να προχωρήσει με άλματα προσπαθούν εδώ και μήνες οι διπλωμάτες στην Αθήνα επιμένοντας στο ένα βήμα τη φορά και στο κατ’ αρχήν χτίσιμο της εμπιστοσύνης.

Σε αυτή τη βάση της διατήρησης και αξιοποίησης του καλού κλίματος και της παράτασης της ηρεμίας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη ο πρώτος γύρος των πολιτικών διαβουλεύσεων, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με επικεφαλής των δύο ομάδων τους ΥΦΥΠΕΞ, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Μπουράκ Ακτσαπάρ.

Η πρώτη συνάντηση έχει ως στόχο όχι μόνο να “σπάσει ο πάγος” των μακροχρόνιων εντάσεων, αλλά και να δώσει και στις δύο πλευρές ένα πάτημα σε αυτό το νέο – και για την ελληνική πλευρά, πολιτικά αναβαθμισμένο – τραπέζι του διαλόγου.

Η Αθήνα και η Άγκυρα έδειξαν ότι κατανοούν τις δυσκολίες οικοδόμησης εμπιστοσύνης και επέλεξαν να ξεκινήσουν τις συζητήσεις όχι για θέματα που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν το διάλογο, αλλά για θέματα στα οποία μπορούν να προχωρήσουν για να κάνουν το επόμενο βήμα.

Το ανακοινωθέν

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν στην έναρξη των πολιτικών διαβουλεύσεων «συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, περιφερειακά και διεθνή θέματα. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να οικοδομήσουν πάνω στην ήδη υπάρχουσα θετική ατμόσφαιρα, προκειμένου να εντοπισθούν πεδία συμφωνίας και συνεργασίας σε διμερές και διεθνές επίπεδο.

Εξέτασαν τις διαδικασίες προετοιμασίας του επικείμενου Ανώτατου Συμβουλίου Ασφαλείας το Δεκέμβριο, καθώς και τους υπάρχοντες διαύλους επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και των διερευνητικών/συμβουλευτικών συνομιλιών. Εν προκειμένω, οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη δέσμευσή τους για τη συνέχιση του διαλόγου, με σκοπό την επίτευξη συναντίληψης».

Η αποκαλούμενη “θετική ατζέντα”

Στο κοινό ανακοινωθέν υπογραμμίζεται επίσης ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης για τη θετική ατζέντα μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και Μπουράκ Ακσταπάρ, “οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τον κοινό τους στόχο για την παραγωγή συγκεκριμένων αποτελεσμάτων για την 5η Διάσκεψη Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου (ΔΣΥ)”, στις 7 Δεκεμβρίου 2023. Τον κοινό στόχο της παραγωγής συγκεκριμένων αποτελεσμάτων σε θέματα που σχετίζονται με τη Θετική Ατζέντα, όπως η επιχειρηματικότητα, ο τουρισμός, οι μεταφορές, η ενέργεια, η επιστήμη και η τεχνολογία, η γεωργία, το περιβάλλον, η κοινωνική ασφάλιση και η υγεία, η νεολαία, η εκπαίδευση και ο αθλητισμός, στην 5η Διάσκεψη Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου στη Θεσσαλονίκη. Επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας σε αυτό”.

Ορόσημο για τον ελληνοτουρκικό διάλογο αποτελεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου παρουσία Μητσοτάκη – Ερντογάν.

Με στόχο να καταγραφούν οι συγκλίσεις και σε συμφωνίες, δεδομένου ότι η θετική ατζέντα είχε σχεδόν «κλείσει» ήδη από τη συνάντηση του Μαρτίου στην Άγκυρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments