Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Η αμφισβήτηση του Κασσελάκη και οι εκλογικές διαρροές

ΣΥΡΙΖΑ: Η αμφισβήτηση του Κασσελάκη και οι εκλογικές διαρροές

Πηγή Φωτογραφίας: [364198] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΟΥ ΣΤΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ο ΣΥΡΙΖΑ με τη νέα του ηγεσία κινούνται μεταξύ «πατριωτικής αριστεράς» και «κεντροαριστεράς». Οι δε αριστεροί της Ομπρέλας διαπιστώνουν δεξιά στροφή και προβλέπουν κατάρρευση.

Ένα σοβαρό πολιτικό επεισόδιο έγινε στη σημερινή σύγκλιση της Πολιτικής Γραμματείας, τη στιγμή που διαπιστώνεται αλλοίωση της αριστερής ιδεολογικής ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ και καταγράφονται ανησυχίες για εκλογικές διαρροές κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, λίγο πριν από τη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας, σε ανακοίνωσή της, την οποία υπογράφουν μεταξύ άλλων οι Ε. Τσακαλώτος και Ν. Φίλης, η «Ομπρέλα» ξεσπαθώνει κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη.

«Η δημοκρατική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι αναγκαία για να ανακόψει τη ραγδαία αναξιοπιστία του, που επιδεινώνεται από πολιτικές συμπεριφορές της νέας ηγεσίας του, που κινείται εκτός των προγραμματικών θέσεων» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο, ενώ σχολιάζοντας την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στον ΣΕΒ σημειώνει πως «η ομιλία του νέου Προέδρου συνοδεύτηκε από την υιοθέτηση νεοφιλελεύθερων θέσεων».

Είναι σαφές λοιπόν πως την αναταραχή εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περισσότερο εντείνουν, παρά καταλαγιάζουν οι κινήσεις του νέου προέδρου. Με οξυμένο το κλίμα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ενώ τα κομματικά όργανα δεν έχουν, ακόμη συγκροτηθεί, τίθεται πλέον ζήτημα ταυτότητας και ιδεολογίας.

Φαίνεται πως δεν έχει καταφέρει ακόμη να προσαρμοστεί στον πολιτικό του ρόλο ο Στέφανος Κασσελάκης, αναγνωρίζοντας αφενός ότι είναι πρόεδρος και αφετέρου πως είναι πρόεδρος αριστερού κόμματος. Από τη Νέα Υόρκη, όπου και βρέθηκε λίγο πριν το αποτέλεσμα της κάλπης των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε σε δύο πολύ απλές, μα πάρα πολύ σαφείς κινήσεις.

Η πρώτη του κίνηση ήταν το βίντεό του για το εκλογικό αποτέλεσμα. «Λυπάμαι που δεν είμαι εκεί για να γιορτάσω μαζί σας», λέει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφερόμενος στην εκλογική νίκη του Χάρη Δούκα, υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ. «Είδατε τι μπορούμε να κάνουμε, αν ενωθούμε» συμπληρώνει κάπως σιβυλλικά.

Η δεύτερη κίνησή του ήρθε με την ανακήρυξη της πολλά υποσχόμενης Διάνας Βουτυράκου σε συντονίστρια των «μικρών think tanks».

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως «το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή (την ανανέωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) είναι να σχηματιστούν μικρές ομάδες εμπειρογνωμόνων ανά θεματική, με συγκεκριμένη εξειδίκευση, οι οποίες θα συνεργάζονται απευθείας μαζί μου και θα συνεισφέρουν στα τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ. Για την άρτια στελέχωση αυτών των μικρών «think tank» η Διάνα Βουτυράκου αναλαμβάνει τον ρόλο της συντονίστριας».

Νέα παραβίαση του καταστατικού

Κι αν το συγχαρητήριο μήνυμα προκάλεσε αίσθηση επειδή θύμισε περισσότερο μήνυμα νικητή των εκλογών, παρά μάλλον ηττημένου (με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τερμάτισε τελευταίος, παρά το γεγονός ότι είναι αξιωματική αντιπολίτευση), η κίνηση δημιουργίας μικρών think tanks με παράλληλη δημιουργία θέσης συντονίστριας, προκαλεί -ξανά- αντιδράσεις για μία ακόμη καταστατική παραβίαση.

Ο λόγος είναι ο εξής: ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ έχει τμήματα, που ασχολούνται με συγκεκριμένους τομείς, αντίστοιχους με τους τομείς της ΚΟ. Αυτά τα τμήματα, με την αρχή της ισάριθμης αντιπροσώπευσης (50-50) έχουν ως επικεφαλής συντονιστές ή συντονίστριες και αναπληρωτές ή αναπληρώτριες. Οι επικεφαλής είναι μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και υπεύθυνοι των τμημάτων είναι τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε καταφέρει να υπάρχει, πέρα από την ισάριθμη αντιπροσώπευση και μία σχετική ισορροπία στα τμήματα, αφού ορίστηκαν οι επικεφαλής προερχόμενοι οριζόντια από τις δύο τάσεις του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης με μόλις μία κίνηση δημιουργεί μία δική του, ελεγχόμενη από τον ίδιο ομάδα η οποία λογοδοτεί οπουδήποτε πλην των κομματικών οργάνων και, μάλιστα, αντικαθιστά τα υπάρχοντα τμήματα.

Εκλογικά κερδισμένο το ΠΑΣΟΚ

Μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατάφερε να κερδίσει -αν και τρίτο κόμμα- κομβικούς δήμους της χώρας, με σημαντικότερο τον δήμο Αθηναίων, άνοιξε ο δρόμος των… επαναπατρισμών, δηλαδή των εκλογικών διαρροών προς το ΠΑΣΟΚ.

Ξεκινώντας από τον Χρήστο Σπίρτζη. Ο κ. Σπίρτζης, ο οποίος είχε αιτηθεί και πολλές συνεργασίες σε τοπικό επίπεδο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, μίλησε ανοιχτά για κοινή κάθοδο των δύο κομμάτων στις εκλογές και μάλιστα με έναν αρχηγό.

Για συγχώνευση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ ο Χρήστος Σπίρτζης είχε συζητήσει ήδη από την βραδιά της εκλογής του Στέφανου Κασσελάκη.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την -ομολογουμένως- θριαμβευτική εκλογή του Χάρη Δούκα στον δήμο Αθηναίων, ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης, Κώστας Ζαχαριάδης, φωτογραφήθηκε αγκαλιά με τον Γιώργο Παπανδρέου σχολιάζοντας ότι πρόκειται για νίκη της «κεντροαριστεράς».

Λίγο αργότερα ήρθε και το προαναφερθέν βίντεο του Στέφανου Κασσελάκη. Αξίζει, όμως, να σημειωθεί ότι κατά το Διαρκές Συνέδριο, όπου και έθεσε την υποψηφιότητά του ο Στέφανος Κασσελάκης, είχε αποκαλέσει το ΠΑΣΟΚ «κεντροδεξιό κόμμα», λέγοντας πως δεν θα του προσφέρει την “αριστερή καθαρότητα” του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments