EDITOR'S PICK

«Christina O»: Η ιστορία της θαλαμηγού του Ωνάση που γίνονται τα γυρίσματα της ταινίας «Maria»

«Christina O»: Η ιστορία της θαλαμηγού του Ωνάση που γίνονται τα γυρίσματα της ταινίας «Maria»

Πηγή Φωτογραφίας: onasis.org

H πισίνα με ψηφιδωτό δάπεδο που αναπαριστά το Μινώταυρο και έχει τη δυνατότητα να μετακινείται και να ανεβαίνει στο επίπεδο του καταστρώματος για να χρησιμοποιείται σαν πίστα χορού.

Αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Κατάκολου για τις ανάγκες των γυρισμάτων της ταινίας “Μαρία” για τη ζωή της Μαρίας Κάλλας είναι αυτές τις μέρες το Christina O -όχι τυχαία, αφού αυτό το πλωτό παλάτι είχε φιλοξενήσει μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές της παθιασμένης σχέσης ανάμεσα στη θρυλική ντίβα και τον Αριστοτέλη Ωνάση. Επιπλέον, εκεί έγινε η πρώτη γνωριμία του εφοπλιστή με τη γυναίκα που διαδέχτηκε την Κάλλας στην καρδιά του, και στο πολυτελές του κατάστρωμα έγινε η δεξίωση του γάμου του Ωνάση με τη Jacqueline Bouvier, στις 20 Οκτωβρίου 1968.

View this post on Instagram

A post shared by Anthi💟 (@anthi_zt)

Η λαμπερή ιστορία αυτού του θρυλικού γιοτ, που αρχικά ανήκε στην καναδική κυβέρνηση ξεκίνησε το 1954, όταν το απέκτησε ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Το ποσό που διέθεσε για την αγορά του ήταν 34.000 δολάρια (που ισοδυναμεί με σχεδόν 365.000 σήμερα) -έδωσε όμως άλλα 4 εκατομμύρια δολάρια για να την μετατρέψει σε ένα πολυτελές υπερσύγχρονο γιοτ. Της έδωσε το όνομά της κόρης του, Χριστίνας, που ήταν τότε 4 ετών. Κατά τον επανασχεδιασμό της, τον οποίο επιμελήθηκε ο Γερμανός αρχιτέκτονας Cäsar Pinnau προστέθηκε λωρίδα προσγείωσης για το ελικόπτερό του, καθώς και μια πισίνα που μπορούσε να μετατρέπεται σε πίστα χορού κατά τα θρυλικά πάρτι που γίνονταν εκεί. Μπορούσε να φιλοξενήσει έως και 250 επισκέπτες, διέθετε 17 καμπίνες και τζακούζι, ενώ το ένα από τα σαλόνια του έχει ένα πολυτελές τζάκι από λάπις λάζουλι.

H πισίνα με ψηφιδωτό δάπεδο που αναπαριστά το Μινώταυρο και έχει τη δυνατότητα να μετακινείται και να ανεβαίνει στο επίπεδο του καταστρώματος για να χρησιμοποιείται σαν πίστα χορού.

Σύμβολο χλιδής και μεγαλείων, η Chrisina O φιλοξένησε μερικές από τις λαμπερές δεξιώσεις της δεκαετίας του 1960, αλλά και το γάμο του πρίγκιπα Renier Γ’ του Μονακό με την Grace Kelly το 1956. Από τον Winston Churchill και τον Frank Sinatra μέχρι την Elizabeth Taylor και τη Μerilyn Monroe αλλά και την οικογένεια Κennedy δεν υπήρξε διασημότητα της εποχής που να μην βρέθηκε εκεί έστω για μία φορά. Η ίδια η Jackie πάτησε για πρώτη φορά στο κατάστρωμά της ως κυρία Kennedy το 1963 και εντυπωσιάστηκε. Τότε, ο Αριστοτέλης Ωνάσης ήταν ζευγάρι με την Μαρία Κάλλας, όμως η συνάντηση με την Jackie έβαλε τέλος στη σχέση τους. Πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του JFK, στις 20 Οκτωβρίου 1968, η χήρα του θα γιόρταζε το γάμο της με τον μεγιστάνα στα σαλόνια του Christina O.

Στη διαθήκη του, ο Ωνάσης άφησε την θαλαμηγό στην κόρη του, Χριστίνα, με την σημείωση πως, αν για κάποιον λόγο εκείνη δεν ήθελε να την κρατήσει,, το σκάφος θα περνούσε στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου. Το 1978 η Χριστίνα Ωνάση δώρισε τη θαλαμηγό στο ελληνικό δημόσιο, για να τη χρησιμοποιεί ο εκάστοτε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το δημόσιο μετονόμασε τη θαλαμηγό σε “Αργώ”, ενώ τη συντήρησή της ανέλαβε το Πολεμικό Ναυτικό και οι υπεύθυνοι φρόντιζαν ώστε το σκάφος να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο να σαλπάρει, στην άμεση διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας και των υψηλών καλεσμένων του. Η θαλαμηγός χρησιμοποιήθηκε μόνο μία φορά από τον Χρήστο Σαρτζετάκη, ενώ ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αρνήθηκε να τη χρησιμοποιήσει.

Το 1998 ο επιχειρηματίας και φίλος της οικογένειας Ωνάση Τζον Παπανικολάου αγόρασε την “Αργώ” από το ελληνικό κράτος και ξόδεψε 50 εκατομμύρια δολάρια για να τη μετασκευάσει, αποκαθιστώντας το παλιό όνομα του γιοτ προς τιμήν της Χριστίνας Ωνάση, που υπήρξε φίλη του. Το 2014 πουλήθηκε για 25 εκατομμύρια ευρώ και σήμερα ανήκει στην ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Morley Yachts και διατίθεται προς ενοικίαση για έως και 80.000 ευρώ την ημέρα (κατά τη χαμηλή σεζόν). To 2019 εκεί φιλοξενήθηκε η τελετή του γάμου ανάμεσα στη Heidi Klum και τον Tom Kaulitz, στο Κάπρι της Ιταλίας.Εξήντα οκτώ χρόνια μετά την απόκτησή του από τον Ωνάση, ο Σουηδός σκηνοθέτης Ruben Östlund της έδωσε και κινηματογραφική υπόσταση, επιλέγοντας την εκπληκτική θαλαμηγό σαν ένα σύμβολο πλούτου και ματαιοδοξίας που ανατινάζεται με θεαματικό τρόπο στη βραβευμένη ταινία Το Τρίγωνο της Θλίψης. Και πρόσφατα, η Angelina Jolie φιλοξενήθηκε στους εντυπωσιακούς χώρους της, για τις ανάγκες των γυρισμάτων της ταινίας “Μαρία” του Χιλιανού σκηνοθέτη Pablo Larraín που θα δούμε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2024.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments