Οικονομία

ΑΑΔΕ: Αγώνας δρόμου για διασύνδεση POS – ταμειακών μέχρι τέλος Φεβρουαρίου

ΑΑΔΕ: Αγώνας δρόμου για διασύνδεση POS – ταμειακών μέχρι τέλος Φεβρουαρίου

Πηγή Φωτογραφίας: investopedia.com

Το πρόστιμο σε περίπτωση μη έκδοσης ηλεκτρονικού τιμολογίου θα είναι βαρύ ενώ το «πείραγμα» των ταμειακών μηχανών θα τιμωρείται με εξοντωτικά πρόστιμα.

Ηταμειακή μηχανή είναι συνδεδεμένη με το POS. Και οι δύο συσκευές είναι συνδεδεμένες με το Taxis. Ο πελάτης μπορεί να ζητήσει να πληρώσει ακόμη και μέσω κινητού για να γλιτώσει την προμήθεια εκμεταλλευόμενος την ευκολία του συστήματος IRIS. Οι πελάτες θα καταγράφονται υποχρεωτικά σε ηλεκτρονικό βιβλίο πελατών ενώ προϊόν δεν θα μετακινείται αν δεν υπάρχει ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής.

Το πρόστιμο σε περίπτωση μη έκδοσης ηλεκτρονικού τιμολογίου θα είναι βαρύ ενώ το «πείραγμα» των ταμειακών μηχανών θα τιμωρείται με εξοντωτικά πρόστιμα.

Κάθε μέρα που περνάει προστίθεται και μια νέα υποχρέωση για τους αυτοαπασχολούμενους. Το σχέδιο ασφυκτικού πρέσινγκ σε όσους ασκούν ελεύθερο επάγγελμα ξεδιπλώνεται σταδιακά και αποτυπώνει τις προθέσεις της κυβέρνησης: το χρονοδιάγραμμα της υποχρεωτικής διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές ορίστηκε.

Σε λίγες ημέρες -στην επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου- παρουσιάζεται το νομοσχέδιο με τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί: την υποχρεωτική έκδοση των ηλεκτρονικών τιμολογίων, την επίσης ηλεκτρονική έκδοση των δελτίων αποστολών και όλων των συνοδευτικών εγγράφων, την επέκταση των POS σε όλες τις επαγγελματικές ειδικότητες και -το κυριότερο- την επιβολή προστίμων για τους παραβάτες τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν ανακοινωθεί. Σε αυτές τις εξαγγελίες, προστίθενται πλέον και καινούργιες.

Μόλις προχθές, ο διοικητής της ΑΑΔΕ γνωστοποίησε ότι επανέρχονται τα «πρόσθετα βιβλία» αλλά αυτή τη φορά σε ηλεκτρονική μορφή. Που σημαίνει ότι η εταιρεία δεξιώσεων θα προδηλώνει τον αριθμό των προσκεκλημένων στον γάμο ή στη βάφτιση και ο ελεγκτής της εφορίας θα μπορεί να διαπιστώσει αν το τιμολόγιο που εκδόθηκε αντιστοιχεί στον συγκεκριμένο αριθμό ατόμων. Το ίδιο για τους γιατρούς που θα καταγράφουν τις επισκέψεις στο ιατρείο κ.ο.κ. Χθες, υπήρξε μια ακόμη εξαγγελία, αυτή τη φορά από το υπουργείο Οικονομικών.

Οι αυτοαπασχολούμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να δέχονται πληρωμές και μέσω συστήματος IRIS. Δηλαδή, αν ο πελάτης ζητήσει να πληρώσει μέσω κινητού χωρίς προμήθεια, ο αυτοαπασχολούμενος θα είναι υποχρεωμένος να δεχτεί την πληρωμή. Κάτι που σημαίνει ότι θα μένει το ηλεκτρονικό στίγμα -άρα και η δυνατότητα ελέγχου από τις αρχές- και για τις μικροσυναλλαγές.

Αυτό φαίνεται να είναι και το σχέδιο: ο αυτοαπασχολούμενος να «πολιορκηθεί» με ηλεκτρονικές υποχρεώσεις ώστε να μην είναι εύκολο να ξεφύγει. Θαύματα δεν θα γίνουν. Το «μαύρο» δεν θα εκλείψει από την αγορά ειδικά αν υπάρξει συνεργασία του επαγγελματία με τον πελάτη του. Άλλωστε, και στο υπουργείο Οικονομικών δεν τρέφουν αυταπάτες.

Να αυξηθεί -σταδιακά- το δηλωθέν εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων θα επιδιώξουν ώστε (σε πρώτη φάση) να εξασφαλιστούν τα περίπου 500 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και να συνεχιστεί έτσι ο… ενάρετος κύκλος της μείωσης των φορολογικών συντελεστών χωρίς να επηρεαστούν τα φορολογικά έσοδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments