EDITOR'S PICK

Ασπεν: Το μέρος των λίγων και εκλεκτών – Γιατί οι πλούσιοι ψάχνουν σπίτια και δεν βρίσκουν

Ασπεν: Το μέρος των λίγων και εκλεκτών – Γιατί οι πλούσιοι ψάχνουν σπίτια και δεν βρίσκουν

Πηγή Φωτογραφίας: A Warm and Sophisticated Ski Home on the Slopes of Aspen Highlands - Mansion Global.com

Κέρδος 19 εκατ. δολαρίων τρεις μήνες μετά την αγορά

Ο Michael Klein δεν σχεδίαζε να πουλήσει το σπίτι του στο Άσπεν, το οποίο είχε μόλις φτιάξει, τουλάχιστον όχι ακόμη. Ο Klein, ο οποίος επενδύει και αναπτύσσει ακίνητα υψηλής ποιότητας, έπαιρνε περισσότερα από 300.000 δολάρια το μήνα για το σπίτι των περίπου 840 τ.μ., κάτι που τον έκανε να θέλει να το κρατήσει. Στη συνέχεια, όμως, έλαβε ένα τηλεφώνημα που είναι όλο και πιο συχνό μεταξύ των ιδιοκτητών ακινήτων στην εύπορη ορεινή κοινότητα, και είχε μία ερώτηση: Ποια είναι η σωστή τιμή;

View this post on Instagram

A post shared by Lars Leber (@larsleberphotography)

Στην περίπτωση του Klein, η τιμή αυτή ήταν τα 60 εκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία του Klein, η ηποία έχτισε το σπίτι, πλήρωσε 2,85 εκατομμύρια δολάρια για το οικόπεδο το 2014.

Ο ίδιος είναι μεταξύ των ιδιοκτητών ακινήτων που εξαργυρώνουν την ιστορική αύξηση των τιμών του Άσπεν. Από το 2020, ο αριθμός των πωλήσεων κατοικιών άνω των 30 εκατομμυρίων δολαρίων, στην περιοχή έχει αυξηθεί εκθετικά, σημειώνοντας εκτίναξη από δύο το 2020 σε 17 πέρυσι, σύμφωνα με ανάλυση των αρχείων ιδιοκτησίας της Wall Street Journal. Ενώ οι πλούσιοι αγοραστές κατοικιών άρχισαν να συρρέουν στο Άσπεν κατά τη διάρκεια του Covid, μια σειρά από πρόσφατες συμφωνίες που έσπασαν ρεκόρ δείχνει πως οι τιμές των ακινήτων πολυτελείας έχουν ανέβει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Και σε μια περιοχή με εξαιρετικά περιορισμένο απόθεμα και περιοριστικές οικοδομικές πολιτικές, οι τιμές για μεγάλες, νεόδμητες κατοικίες εξακολουθούν να ανεβαίνουν.

Το μυστικό της εκτόξευσης Το Άσπεν έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλές όχι μόνο για το σκι και την ορεινή ομορφιά του, λένε οι ντόπιοι, αλλά και για τα εστιατόρια και τις μπουτίκ του, που έχουν καταστήσει την περιοχή προορισμό για όλο το χρόνο. «Έχει μια ιδιαίτερη ελκυστικότητα που είναι δύσκολο να αντιγραφεί», είπε ο Klein.

Ήδη με μια σχετικά μικρή αγορά ακινήτων, το Άσπεν είδε την προσφορά κατοικιών να αυξάνεται ακόμη περισσότερο το 2022, όταν η πόλη έβαλε στοπ στις κατασκευές, δήλωσαν κτηματομεσίτες. Επί του παρόντος, οι αξιωματούχοι της κομητείας Pitkin εξετάζουν μια πρόταση για μείωση της μέγιστης οικοδομήσιμης τετραγωνικής έκτασης από 1.400 τ.μ. σε 860 τ.μ. ή μικρότερη. Αυτό ενίσχυσε τις τιμές για τα υπάρχοντα μεγάλα σπίτια, σύμφωνα με τον μεσίτη Riley Warwick της Douglas Elliman, ο οποίος είπε ότι οι αγοραστές προσπαθούν να αγοράσουν ακίνητα που δεν θα μπορέσουν να χτίσουν ξανά.

Αυτό έχει δώσει τον έλεγχο σε όσους είναι διατεθειμένοι να πουλήσουν, δήλωσε ο Tim Estin του Aspen Snowmass Sotheby’s International Realty, ο οποίος παρακολουθεί την αγορά.

Περισσότερες από τις μισές συμφωνίες άνω των 20 εκατομμυρίων δολαρίων γίνονται εκτός αγοράς, είπε ο Estin. Ορισμένοι μεσίτες λένε ότι αυτό τείνει να ανεβάζει τις τιμές, ακόμη περισσότερο. «Συχνά, όταν κάτι δεν είναι προς πώληση, βλέπουμε υψηλότερη τιμή επειδή οι άνθρωποι δεν θέλουν να εγκαταλείψουν αυτό που έχουν», δήλωσε η Carrie Wells του μεσητικού γραφείου Coldwell Banker Mason Morse.

Κέρδος 19 εκατ. δολαρίων τρεις μήνες μετά την αγορά Σε μια από τις πιο γνωστές αλλαγές ιδιοκτητών στην περιοχή του Άσπεν τα τελευταία χρόνια, ο σχεδιαστής μόδας Tommy Hilfiger πούλησε ένα σπίτι σε πλαγιά. Ο Hilfiger το είχε κάνει δικό του για 31 εκατομμύρια δολάρια και το έδωσε για 50, μόλις τρεις μήνες μετά.

Πιο πρόσφατα, η σχεδιάστρια Holly Hunt πούλησε μια έπαυλη περίπου 1.210 τ.μ. για 70 εκατομμύρια δολάρια σε μια συμφωνία εκτός αγοράς. Είχε πληρώσει 5,85 εκατομμύρια δολάρια για τη γη το 2015 και πέρασε χρόνια σχεδιάζοντας και χτίζοντας το σπίτι.

Πρέπει να σημειωθεί πως τα πολυτελή σπίτια χρειάζονται χρόνια —και εκατομμύρια δολάρια— για να χτιστούν, και οι ντόπιοι λένε ότι η κατασκευή είναι μοναδική πρόκληση στο Άσπεν, χάρη στους οικοδομικούς κανονισμούς, το διαφορετικό έδαφος και τη υλικοτεχνική υποστήριξη για τη μεταφορά αγαθών και εργατών μέσα και έξω από την ορεινή περιοχή.

Ωστόσο, τα παραπάνω δεν πτοούν ορισμένους επαναλαμβανόμενους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της κληρονόμου πετρελαίου από το Τέξας, Christy Thompson και του συζύγου της, Stephen Hill, που έχουν αγοράσει και πουλήσει πολλά σπίτια διαδοχικά.

Το ζευγάρι πούλησε πρόσφατα μια έπαυλη 1.400 τμ. για 63,75 εκατομμύρια δολάρια, αφού την αγόρασαν για 51 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Το 2022, πούλησαν ένα σπίτι στη βάση του βουνού Άσπεν για 60 εκατομμύρια δολάρια, αφού το αγόρασαν σε μια ασυνήθιστη συμφωνία για 22 εκατομμύρια δολάρια και ένα σπίτι στη Φλόριντα…δώρο.

Μέχρι στιγμής φέτος, έχουν πραγματοποιηθεί οκτώ προσφορές που ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια δολάρια. Οι πωλητές συνεχίζουν να κυνηγούν την αγορά καταχωρώντας ακίνητα για ποσά που τραβάνε τα βλέμματα. Τον Αύγουστο, ο ιδιοκτήτης αντιπροσωπείας αυτοκινήτων Terry Taylor πωλούσε ένα συγκρότημα 8,4 στρεμμάτων έξω από το κέντρο του Άσπεν για 105 εκατομμύρια δολάρια. Πλήρωσε 32 εκατομμύρια δολάρια για το ακίνητο το 2020. Και αυτόν τον μήνα, ο επενδυτής Todd Lemkin και η σύζυγός του, Kasey Lemkin, εισήγαγαν στην αγορά ακινήτων μια έπαυλη κοντά στο κέντρο του Aspen για 70 εκατομμύρια δολάρια, περίπου ένα χρόνο αφότου πλήρωσαν 60 εκατομμύρια δολάρια για αυτό, σε μια συμφωνία εκτός αγοράς.

Ο Klein είπε ότι δεν πιστεύει ότι οι αγοραστές στο Άσπεν πληρώνουν υπερβολικά και ότι η αγορά έχει πολλά ακόμη χρόνια ανάπτυξης. Οπως σημείωσε, την ημέρα μετά την πώληση του ακινήτου των 60 εκατομμυρίων δολαρίων, αγόρασε ένα οικόπεδο λίγο πιο δίπλα όπου σχεδιάζει να χτίσει ένα άλλο πολυτελές σπίτι. Πλήρωσε 15,4 εκατομμύρια δολάρια, τη στιγμή που είχε πουληθεί για τελευταία φορά το 2021 για 8,425 εκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments