EDITOR'S PICK

Τα 3 λουλούδια του Οκτωβρίου και η ευεξία που προσφέρουν

Τα 3 λουλούδια του Οκτωβρίου και η ευεξία που προσφέρουν

Πηγή Φωτογραφίας: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα χρυσάνθεμα | Anthemionflowers.com

Απολαύστε τα καταπληκτικά ανθόφυτα της εποχής και βιώστε τη χαρά και τη ζεστασιά που εμπνέουν.

1. Κυκλάμινο “Κυκλάμινο, κυκλάμινο, στου βράχου τη σχισμάδα, πού βρήκες χρώματα κι ανθείς, πού μίσχο και σαλεύεις;” Αυτά αναρωτιέται ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος όταν βλέπει τον μήνα Οκτώβριο να ανθίζουν τα κυκλάμινα σε πλαγιές και βράχια. Σήμα κατατεθέν της ελληνικής φύσης αλλά και της εποχής του Φθινοπώρου, τα κυκλάμινα είναι διαθέσιμα στα φυτώρια σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και μεγεθών.

View this post on Instagram

A post shared by Κυκλάμινο (@kykla_mino)

Το κυκλάμινο του γένους Cyclamen, της οικογένειας primulaceae (πριμουλίδες), είναι πολυετές, μικρού μεγέθους φυτό -φτάνει σε ύψος περίπου τα 30 εκ.- και φέρει εντυπωσιακά πολύχρωμα άνθη. Φυτό ανθεκτικό στο κρύο, προτιμά τις ημισκιερές θέσεις, αλλά αναπτύσσεται καλά και σε ηλιόλουστες. Εξασφαλίστε χώμα ελαφρύ, καλά στραγγιζόμενο και πλούσιο σε οργανική ουσία. Προσοχή: Υπάρχουν είδη κυκλάμινου ευαίσθητα στις χαμηλές θερμοκρασίες που καλό θα ήταν να τα τοποθετήσετε εντός σπιτιού. Δυο μυστικά για να τα διατηρήσετε τα κυκλάμινα υγιή για μεγαλύτερο διάστημα είναι: • Aποφύγετε να βρέχονται τα φύλλα τους κατά το πότισμα & • Aφαιρέστε τα ξερά άνθη από τον μίσχο τους.

2. Χρυσάνθεμο ή Αγιοδημητριάτικο Το κλασσικό ανθοφόρο εποχής, που δεν πρέπει να λείπει από τον χώρο σας, και πραγματικά είναι η χαρά προσωποποιημένη σε φυτό, είναι το χρυσάνθεμο ή αγιοδημητριάτικο. Eίναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στους Δημήτρηδες και τις Δημητρούλες που γιορτάζουν αυτή την εποχή. Είναι πολυετές ανθόφυτο του γένους Chrysanthemum και ανήκει στην οικογένεια της compositae, που αριθμεί πάνω από 20.000 είδη. Εδώ ανήκουν και οι κοινές, πλην υπέροχες, μαργαρίτες. Το χρυσάνθεμο χρειάζεται χώμα πλούσιο σε οργανική ουσία που στραγγίζει καλά. Τοποθετείστε το σε ηλιόλουστη θέση, για πλούσια και έντονη σε χρώμα ανθοφορία!

Για να διατηρήσετε την ανθοφορία του, εφαρμόστε υγρό λίπασμα μια φορά το μήνα και φροντίστε το χώμα να είναι υγρό ιδιαίτερα μετά τον σχηματισμό των μπουμπουκιών. Ωστόσο υπερβολικό πότισμα προκαλεί σάπισμα των ριζών. Γι’ αυτό, καλό θα είναι να απομακρύνετε το νερό που περίσσεψε στο πιατάκι της γλάστρας. Φυτέψτε χαμηλές ποικιλίες με μεγάλα άνθη, σε εντυπωσιακές μικρές ή μεγάλες πήλινες γλάστρες. Ενώ, αν θέλετε να δημιουργήσετε κηλίδες χρώματος στον κήπο σας ή φυτικό φράχτη με εντυπωσιακές εναλλαγές χρωμάτων, φυτέψτε σε ομάδες. Προτιμήστε τα ψηλά με πιο μικρά άνθη χρυσάνθεμα, που συνήθως είναι πιο ανθεκτικά φυτά για κήπο.

Δύο μυστικά για να τα απολαμβάνετε περισσότερο τα χρυσάνθεμα στον κήπο ή το μπαλκόνι σας είναι: • Κατά την αγορά σας, να επιλέγετε υγιή φυτά χωρίς κιτρινισμένα ή άσπρα φύλλα. • Είναι σημαντικό το φυτό να έχει και άνθη που δεν έχουν ανοίξει τελείως (μπουμπούκια), ώστε να απολαύσετε περισσότερο την ανθοφορία τους. Προσοχή όμως, μη διαλέγετε φυτά με τελείως κλειστά άνθη γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να σοκαριστούν κατά τη μεταφορά και τη μεταφύτευση των φυτών στον χώρο σας και να μην ανοίξουν καθόλου.

3. Πανσές Άλλο ένα θαυμάσιο ανθόφυτο εποχής, που φυτρώνει ακόμη και σε σχισμές δρόμων, είναι ο πανσές Viola tricolor της οικογένειας violaceae, που αριθμεί περίπου στα χίλια είδη φυτών. Οι πανσέδες είναι από τα πιο δημοφιλή ετήσια καλλωπιστικά φυτά, που ανθίζουν φθινόπωρο και χειμώνα. Χαρακτηρίζονται από ζωηρή, χαμηλή ανάπτυξη 15-30 εκατοστών, πυκνή βλάστηση και ανθοφορία με εντυπωσιακά άνθη. Είναι ανθεκτικά φυτά στο κρύο, αγαπούν τον ήλιο, το νερό και το λίπασμα -λογικό αφού η ανθοφορία τους είναι μεγάλης διάρκειας.

Ο δημοφιλής πανσές υπάρχει στα φυτώρια σε έντονα και εντυπωσιακά χρώματα. Δικά μου αγαπημένα είναι οι αποχρώσεις του μπλε και του μωβ. Δίχρωμοι ακόμη και τρίχρωμοι εντυπωσιακοί συνδυασμοί δεν λείπουν. Ευδοκιμεί σχεδόν σε όλους τους τύπους εδαφών, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Θυμηθείτε, να κόβετε τα μαραμένα άνθη του πανσέ και να μη διαβρέχετε φύλλωμα και άνθη όταν τον ποτίζετε. Να είστε σίγουροι, ότι θα σας το ανταποδώσει με την διατήρηση της υπέροχης ανθοφορίας του.

Φυτέψτε πανσέδες πολλούς μαζί, για να δημιουργήσετε νησίδες χρώματος σε παρτέρια ή γλάστρες. Γνωρίζατε ότι η ονομασία του πανσέ, προέρχεται από την γαλλική λέξη “pensee”, που σημαίνει “σκέψη”; Το να στείλεις στον αγαπημένο/η σου ένα πακέτο πανσέδες δηλώνει ότι τον σκέφτεσαι με αγάπη και φροντίδα. Προσφέρετε ανθόφυτα σε όσους αγαπάτε και σκέφτεστε.. * Η Μαριάννα Ράππου είναι Garden Coach, Γεωπόνος και Αρχιτέκτων Τοπίου / Instagram:@mariannarappou

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments