Οικονομία

Πρόστιμα σε πολυεθνικές για παραβίαση του πλαφόν στα κέρδη

Πρόστιμα σε πολυεθνικές για παραβίαση του πλαφόν στα κέρδη

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Lesoir.be

Οι έλεγχοι που έχουν προχωρήσει, οι ισολογισμοί με τα «φουσκωμένα» κέρδη και η προαναγγελία του πρωθυπουργού για πρόστιμα.

Το βράδυ της Τετάρτης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον κ. Νίκο Χατζηνικολάου, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης «μαρτύρησε» το σχέδιο το οποίο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από το υπουργείο Ανάπτυξης. Ο κωδικός του θα μπορούσε να είναι «κοστολογικός έλεγχος στις πολυεθνικές εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων». Είχε προηγηθεί το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Τρίτης του BD σχετικά με την εμπορική πολιτική της 3Ε –ενός από τους κορυφαίους πολυεθνικούς ομίλους καταναλωτικών προϊόντων της ελληνικής αγοράς- που προχώρησε σε ανατιμήσεις στους περισσότερους κωδικούς της στα αναψυκτικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BD, το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, τη ΔΙΜΕΑ, επίμονοι έλεγχοι των πολυεθνικών ομίλων, με βάση τη ρύθμιση για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους.

Με βάση τα στοιχεία των ισολογισμών τους που δημοσιεύτηκαν, προκύπτει μεγάλη αύξηση της κερδοφορίας τους και σύμφωνα με τις υποψίες των στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης, αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην καταστρατήγηση των διατάξεων της προαναφερόμενης ρύθμισης.

Μάλιστα το υπονοούμενο που άφησε να αιωρείται ο, πρωθυπουργός στη συνέντευξη του -«θα δείτε σύντομα»- αποκαλύπτει, σύμφωνα με τις πληροφορίες του BD ότι από τους ελέγχους έχουν προκύψει σοβαρά ευρήματα για ορισμένους πολυεθνικούς ομίλους που αφορούν στην μη τήρηση του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους. Και μάλιστα στη συγκεκριμένη επιχειρηματική κοινότητα υπάρχει έκδηλη ανησυχία.

Τα θέμα των ελέγχων στους πολυεθνικούς ομίλους τέθηκε με ιδιαίτερα έντονο τρόπο αμέσως μετά από την παράταση για ένα εξάμηνο – ως την 31η Δεκεμβρίου 2023 – της προαναφερόμενης ρύθμισης. Και τούτο διότι οι ελληνικές προμηθευτικές επιχειρήσεις των αλυσίδων σούπερ μάρκετ βρέθηκαν έτσι κι αλλιώς σε δυσμενέστερη θέση – οι διαμαρτυρίες τους σε ιδιωτικό περιβάλλον ήταν ιδιαίτερα έντονες – έναντι των πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Κυρίως επειδή ο έλεγχος αφορά συγκεκριμένα μεγέθη τα οποία οι αρμόδιοι υπάλληλοι μπορούν να τα εντοπίσουν ανά πάσα στιγμή. Πηγές της αγοράς έλεγαν πως «οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι το εύκολο θύμα»! Αντιθέτως τα αντίστοιχα μεγέθη των πολυεθνικών προκύπτουν μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές και οι μητρικοί όμιλοι – που εδρεύουν στο εξωτερικό – έχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες να διαχειριστούν τα κοστολογικά τους στοιχεία.

Εν τω μεταξύ, στην αγορά θεωρείται βέβαιη η παράταση για τουλάχιστον ένα ακόμη εξάμηνο της ρύθμισης που αφορά στον καθορισμό πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, δεδομένου ότι πρώτον, δεν αναμένεται σύντομα η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού – έστω και με την μείωση κατά 5% των τιμών σε 500 προϊόντα ή και περισσότερα – και δεύτερον, η ακρίβεια έχει αναχθεί σε πολιτικό θέμα και τον προσεχή Μάιο είναι οι ευρωεκλογές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments