Πολιτική

Μητσοτάκης: Άμεση προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις

Μητσοτάκης: Άμεση προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις

Πηγή Φωτογραφίας: Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου. Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023 (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Στην υπογραφή της σύμβασης για τον λιμένα Ηγουμενίτσας ο πρωθυπουργός, ενώ αναμένεται η αναβάθμιση από S&P και η κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει τα εισοδήματα των ασθενέστερων έναντι της ακρίβειας.

Μία ημέρα μετά από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και τις σαφείς προειδοποιήσεις προς τους υπουργούς του –«πρώτα να βουτάμε τη γλώσσα μας στο μυαλό και μετά να μιλάμε»-, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να τραβήξει διαχωριστική γραμμή με όσα συνέβησαν ανάμεσα στις δύο πρόσφατες εκλογικές βραδιές.

Θα επισκεφθεί σήμερα την Ηγουμενίτσα και θα παραστεί σε τελετή στα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας για την υπογραφή σύμβασης πώλησης της πλειοψηφίας των μετοχών του Οργανισμού.

Η μοναδική – ίσως – διασύνδεση με τα μηνύματα της αυτοδιοικητικής κάλπης θα αφορά στην επίσκεψή του την ίδια ημέρα, στα Ιωάννινα και το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης και στη συνέχεια, είναι ότι θα προεδρεύσει σε σύσκεψη εργασίας στην έδρα της Περιφέρειας Ηπείρου, εκεί όπου η ΝΔ κατάφερε από τον Α’ γύρο των εκλογών να επανεκλέξει τον Αλέξανδρο Καχριμάνη με ποσοστό 54,72% στη θέση του Περιφερειάρχη.

Την ώρα όμως που ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιοδεύει στην Ήπειρο, την ίδια ώρα θα περιμένει στα ακουστικά του να ακούσει από το περιβάλλον του τα ευχάριστα νέα για την απόφαση της S&P να αυξήσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας (εκτός απροόπτου).

Με όλους του διεθνείς οικονομικούς παράγοντες σχεδόν να προεξοφλούν ήδη από εχθές τη θετική αυτή εξέλιξη, από το κυβερνητικό επιτελείο σπεύδουν να επισημάνουν ότι ανάλογες αποφάσεις αποτελούν το κλειδί για την έλευση επιπλέον επενδυτικών κεφαλαίων στην Ελλάδα, σε μια περίοδο που κυριαρχούν τα δυσμενή σενάρια για την παγκόσμια οικονομία, λόγω της κατάστασης πολέμου στην περιοχή του Ισραήλ.

Στο υπουργείο Οικονομικών μάλιστα, ήδη κάνουν λόγο για το «αποτύπωμα» της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας στον προϋπολογισμό του 2024, για πρώτη φορά 13 συναπτά έτη, όπου το αξιόχρεο της χώρας βρισκόταν υπό διαρκή υποβάθμιση ή στασιμότητα.

Εν τω μεταξύ, με τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών παρατάθηκε η ακρίβεια του “market pass” για δύο μήνες, αλλά μόνο σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές. Ενώ η κατάσταση στη Μέση Ανατολή αποτελεί έναν απρόβλεπτο παράγοντα, ιδίως όσον αφορά τις επιπτώσεις στις τιμές του πετρελαίου, το Γραφείο του Πρωθυπουργού έχει παράσχει μέχρι στιγμής διαβεβαιώσεις, τονίζοντας ότι διαθέτει οικονομικά “αποθέματα” και ότι θα βοηθήσει τους πιο ευάλωτους, αν χρειαστεί.

Επιπλέον, το αυστηρό μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τις μεγάλες πολυεθνικές, επισημαίνοντας ότι “αν η Ελλάδα δεν είναι μπανανία και νομίζει ότι μπορεί να πουλάει τα ίδια προϊόντα σε πολύ υψηλότερες τιμές χωρίς να δικαιολογεί το αυξημένο κόστος”, η κυβέρνηση έχει κηρύξει με ακρίβεια “πόλεμο” και ένα βασικό προϊόν ήταν μια σαφής προειδοποίηση για τις αποφάσεις που ήταν διατεθειμένη να λάβει στη συνεχή ανατίμηση του

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments