Πολιτική

Γεραπετρίτης για Μέση Ανατολή: Είμαστε παρόντες και στην αιχμή του δόρατος [vid]

Γεραπετρίτης για Μέση Ανατολή: Είμαστε παρόντες και στην αιχμή του δόρατος [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: [364379] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI), Το μήνυμα πως η Ελλάδα ακολουθεί στη Μέση Ανατολή εξωτερική πολιτική αρχών, η οποία δεν είναι ούτε συγκυριακή ούτε συναλλακτική, καθώς και ότι είναι παρούσα και στην αιχμή του δόρατος

Το μήνυμα πως η Ελλάδα ακολουθεί στη Μέση Ανατολή εξωτερική πολιτική αρχών, η οποία δεν είναι ούτε συγκυριακή ούτε συναλλακτική, καθώς και ότι είναι παρούσα και στην αιχμή του δόρατος, με έμφαση στο σχέδιο πέντε σημείων για την αποσυμπίεση της κρίσης, στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών

Το μήνυμα πως η Ελλάδα ακολουθεί στη Μέση Ανατολή εξωτερική πολιτική αρχών, η οποία δεν είναι ούτε συγκυριακή ούτε συναλλακτική, καθώς και ότι είναι παρούσα και στην αιχμή του δόρατος, με έμφαση στο σχέδιο πέντε σημείων για την αποσυμπίεση της κρίσης, στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα.

Στη σκιά της κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή, ο κ. Γεραπετρίτης καταδεικνύει ότι μία από τις θεμελιώδεις αρχές της χώρας μας είναι η καταδίκη κάθε μορφής βίας ή τρομοκρατίας και επισημαίνει ότι στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα καταδίκασε από την πρώτη στιγμή τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς και αναγνώρισε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, εντός των ορίων του Διεθνούς Δικαίου. «Καταθέσαμε εξαρχής ένα συγκεκριμένο πλάνο για την αποσυμπίεση της κρίσης, το οποίο περιελάμβανε όχι μόνον την καταδίκη της τρομοκρατίας, αλλά επιπλέον τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς όλους τους ευάλωτους, την απελευθέρωση όλων των ομήρων, τη μη στοχοποίηση αμάχων, καθώς και τη διενέργεια διεθνούς διάσκεψης για το ζήτημα της Μέσης Ανατολής» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Αναδεικνύοντας έτι περαιτέρω τον ρόλο της Ελλάδας, ο υπουργός Εξωτερικών κάνει ειδική αναφορά στη συμμετοχή της χώρας μας στη διεθνή σύνοδο κορυφής για την ειρήνη που πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο ,στο Καΐρο. «Το Σάββατο βρεθήκαμε με τον πρωθυπουργό σε διεθνή διάσκεψη στην Αίγυπτο, στην οποία συμμετείχαν χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού κόσμου για να συζητήσουμε για την αποκλιμάκωση της κρίσης» αναφέρει και ανακοινώνει ότι η Ελλάδα οργανώνει αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας για τους κατοίκους της Γάζας.

«Επιχειρησιακά, η Ελλάδα επεξεργάζεται όλα τα σενάρια, τόσο σε επίπεδο εσωτερικής ασφάλειας όσο και για την περίπτωση ύπαρξης νέων μεταναστευτικών ρευμάτων. Είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε την οποιαδήποτε κρίση, όπως αποδείξαμε και στην περίπτωση του απεγκλωβισμού των Ελλήνων που βρίσκονταν στο Ισραήλ, όπου ήμασταν η πρώτη χώρα που ολοκλήρωσε τη μεταφορά πολιτών της που το επιθυμούσαν, με ασφαλή τρόπο, σε μόλις τέσσερις ημέρες, ενώ βοηθήσαμε και στη μεταφορά στην πατρίδα τους αλλοδαπών πολιτών από διάφορες χώρες» διαβεβαιώνει.

Αναφερθείς στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τη χαρακτηρίζει εύθραυστη και προσθέτει ότι όπως απέδειξε και το αποτροπιαστικό γεγονός στο νοσοκομείο της Γάζας, από τη μία στιγμή στην άλλη μπορεί να υπάρξει καθολική επιδείνωση.

Στην κατάσταση αυτή, αντιτάσσει την ανάγκη να «είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι να διαχειριστούμε την όποια περαιτέρω ένταση προκύψει στη Μέση Ανατολή».

Ξεχωριστή αναφορά κάνει και στις σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ και τις αραβικές χώρες. Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει στρατηγική εταιρική σχέση με το Ισραήλ, η οποία συνυπάρχει και αναπτύσσεται παράλληλα με τις βαθιές παραδοσιακές σχέσεις με τις αραβικές χώρες.

Σε ό,τι αφορά τη θέση της Ελλάδας για τη διευθέτηση του Μεσανατολικού, επαναλαμβάνει τη διαχρονική θέση της χώρας μας για συνολική λύση των δύο κρατών, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Η διαυγής και συνεπής μας στάση έχει σωρεύσει στην Ελλάδα ένα σημαντικό διεθνές κεφάλαιο και εκτιμάται ιδιαιτέρως από τους εταίρους μας και τη διεθνή κοινότητα» παρατηρεί.

Σε ερώτηση αν με τις τελευταίες εξελίξεις διακυβεύονταi τα στρατηγικής σημασίας σχέδια, όπως ο μεγάλος διάδρομος Ινδίας – Μ. Ανατολής – Ευρώπης και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, ο Γιώργος Γεραπετρίτης εκτιμά πως δεν θα εμποδιστεί η συνέχιση των έργων αυτών από την κρίση στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη «να βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση για να αντιμετωπίζουμε με γρήγορα αντανακλαστικά τα νέα δεδομένα». «Είναι έργα μακράς πνοής, έργα που ωφελούν και ενώνουν. Η χώρα μας βρίσκεται στο προσκήνιο των νέων διεθνών εμπορικών και ενεργειακών οδών» σημειώνει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments