Διεθνή

Γερμανία: Διάσπαση της Αριστεράς

Γερμανία: Διάσπαση της Αριστεράς

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Faz.net

Έπειτα από μακρά εσωτερική διαμάχη, το αριστερό κόμμα Die Linke της Γερμανίας διασπάται, εν μέσω πολιτικού «βραχυκυκλώματος» στη χώρα.

Πρόκειται για την προτελευταία πράξη σε ένα εδώ και μήνες εν εξελίξει πολιτικό ψυχόδραμα στον χώρο της Αριστεράς στη Γερμανία.

Ένα από τα πλέον προβεβλημένα όσο και αμφιλεγόμενα στελέχη της, η Σάρα Βάγκενκνεχτ -πρώην αντιπρόεδρος του κόμματος Die Linke και συμπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του- ανακοίνωσε τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου ότι αποχωρεί από το κόμμα για να ιδρύσει ένα νέο.

Βάση αποτελεί η νεοσυσταθείσα πολιτική κίνηση «BSW – Για Λογική και Δικαιοσύνη».

Η συντομογραφία BSW σημαίνει «Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ».

Σύμφωνα με το καταστατικό της, στοχεύει «στη δημιουργία ενός ισχυρού κινήματος διαμαρτυρίας ενάντια σε πολιτικές, που αγνοούν τις επιθυμίες και τα συμφέροντα των πολιτών».

Αυτή αναμένεται στις αρχές του 2024, για οικονομικούς και όχι μόνο λόγους, με ορίζοντα τις κρίσιμες ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Η κίνηση αποτελεί ουσιαστικά την επόμενη φάση ενός προαναγγελθέντος πολιτικού διαζυγίου, στο πλαίσιο του οποίου βρίσκονταν άλλωστε ήδη σε εξέλιξη διεργασίες για τη διαγραφή της Σάρα Βάγκενκνεχτ από το Die Linke.

Η ίδια έχει διαχωρίσει εδώ και καιρό τη θέση της από το κόμμα, εκφράζοντας πολύ διαφορετικές απόψεις από την κομματική γραμμή, σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων.

Οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν εδώ και καιρό αλληλοκατηγορίες, χωρίς πραγματική διάθεση για διάλογο.

Έχουν πλέον εγκαταλείψει ακόμη και τα προσχήματα, μπροστά σε ένα εμφανώς αγεφύρωτο χάσμα.

Όμως στην «ανταρσία» της η Σάρα δεν είναι μόνη.

Την πλαισιώνουν διάφορα δυσαρεστημένα, και δη πρωτοκλασάτα στελέχη του Die Linke.

Στην «απελευθέρωσή της» από το κόμμα -όπως πολλοί χαρακτηρίζουν την απόφασή της- την ακολουθούν ήδη άλλοι εννέα βουλευτές.

Οι εξελίξεις έρχονται στο φόντο του «σεισμού» που προκαλεί στην πολυτάραχη πια πολιτική σκηνή του Βερολίνου η σταθερή άνοδο της ακροδεξιάς «Εναλλακτική για τη Γερμανία-AfD».

Τώρα μάλιστα συνοδεία έξαρσης του αντισημιτισμού εν μέσω του νέου πολέμου στην πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας.

Γεννημένη το 1969 στην Ανατολική Γερμανία, από πατέρα Ιρανό και μητέρα Γερμανίδα, η Σάρα Βάγκενκνεχτ είναι από τους δημοφιλέστερους πολιτικούς στη Γερμανία από τον χώρο της Αριστεράς.

Βουλευτής από το 2009, είναι σύζυγος του Όσκαρ Λαφοντέν.

Ο 80χρονος πάλαι ποτέ πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών και μετέπειτα συνιδρυτής του Die Linke έχει αποχωρήσει από την πολιτική εδώ και ενάμιση χρόνο.

Το έκανε με πάταγο τον Μάρτιο του 2022, καταγγέλλοντας δημόσια το κόμμα του ότι «παραιτήθηκε από την αξίωση να παρουσιάσει μια αριστερή εναλλακτική στην πολιτική κοινωνικής ανασφάλειας και ανισότητας».

Σήμερα στηρίζει τα σχέδια της συζύγου του για την ίδρυση νέου κόμματος, που «θα φροντίζει τα συμφέροντα του απλού λαού».

«Τα πράγματα δεν πρέπει να συνεχιστούν ως έχουν. Διαφορετικά πιθανόν να μην αναγνωρίζουμε τη χώρα μας σε δέκα χρόνια», τόνισε η Σάρα Βάγκενκνεχτ στη συνέντευξη Τύπου.

«Χρειαζόμαστε», προσέθεσε, «μια επιστροφή στη λογική».

Υπόσχεται να το κάνει, μέσα ωστόσο από ένα αφήγημα που πολλοί χαρακτηρίζουν επικίνδυνο λαϊκισμό.

Σφοδρή επικρίτρια της πολιτικής του -πλέον όλο και περισσότερο κλυδωνιζόμενου- κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας υπό τον Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς, τάσσεται υπέρ του διαλόγου με τη Ρωσία και κατά της αποστολής όπλων στην Ουκρανία.

Είναι υπέρ της εισαγωγής φθηνού φυσικού αερίου και κατά της αυστηροποίησης της περιβαλλοντικής πολιτικής.

Χαρακτηρίζει τους συγκυβερνώντες Πράσινους ως το πιο επικίνδυνο κόμμα, κατηγορώντας τους για «τυφλό οικολογικό ακτιβισμό, που κάνει τη ζωή των ανθρώπων ακόμα πιο ακριβή, αλλά στην πραγματικότητα δεν ωφελεί καθόλου το κλίμα».

Παρά το μεταναστευτικό υπόβαθρό της, ζητά περαιτέρω αυστηροποίηση της πολιτικής ασύλου στη Γερμανία.

Έχει επίσης εκφράσει σκεπτικισμό για τα κυβερνητικά μέτρα για την COVID-19.

Τούτων λεχθέντων, όλο και περισσότεροι πλέον θεωρούν ότι το κόμμα της Βάγκενκνεχτ θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ανάχωμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην πολιτική «επέλαση» του AfD.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments