Nέα της αγοράς

Γιατί απολύουν μεγάλα στελέχη οι τράπεζες της Wall Street;

Γιατί απολύουν μεγάλα στελέχη οι τράπεζες της Wall Street;

Πηγή Φωτογραφίας: history.com

Τα υψηλά επιτόκια περιορίζουν τις δραστηριότητες στις νέες χορηγήσεις δανείων και οι αμερικανικές τράπεζες, με μοναδική εξαίρεση την JP Morgan, μειώνουν συνεχώς το προσωπικό τους.

Σε μία αθόρυβη μείωση προσωπικού συνεχίζουν να επιδίδονται οι κορυφαίες αμερικανικές τράπεζες, παρά το γεγονός ότι τα κέρδη τους παραμένουν σε ικανοποιητικά επίπεδα, λόγω και της αύξησης των εσόδων από τόκους, στον απόηχο των συνεχών αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed.

Μοναδική εξαίρεση, μεταξύ των κορυφαίων τραπεζών της Wall Street, είναι η JPMorgan Chase, σε αντίθεση με τους πέντε μεγαλύτερους ανταγωνιστές της, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε μείωση 20.000 θέσεων εργασίας από τις αρχές του έτους, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιήσει.

Οι κινήσεις αυτές έρχονται μετά από μια διετή έκρηξη προσλήψεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η οποία τροφοδοτήθηκε από την έξαρση της δραστηριότητας της Wall Street. Η τάση αυτή υποχώρησε αφότου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια πέρυσι και οι τράπεζες βρέθηκαν ξαφνικά με υπερβολικό προσωπικό για ένα περιβάλλον στο οποίο λιγότεροι καταναλωτές αναζητούσαν στεγαστικά δάνεια και λιγότερες εταιρείες εξέδιδαν χρέος ή σκέπτονταν να προχωρήσουν σε εξαγορές ανταγωνιστικών ομίλων.

«Οι τράπεζες μειώνουν το κόστος όπου μπορούν, επειδή τα πράγματα είναι πραγματικά αβέβαια το επόμενο έτος», σημειώνει, μιλώντας στο CNBC, ο Κρις Μάρινακ, επικεφαλής ερευνών στην Janney Montgomery Scott.

Οι απώλειες θέσεων εργασίας στον χρηματοπιστωτικό κλάδο θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση στην ευρύτερη αγορά εργασίας των ΗΠΑ το 2024. Αντιμέτωπες με τις αυξανόμενες αθετήσεις πληρωμών σε εταιρικά και καταναλωτικά δάνεια, οι τράπεζες εμφανίζονται έτοιμες να προβούν σε ακόμη μεγαλύτερες περικοπές, εκτιμά ο Μάρινακ και σημειώνει ότι «πρέπει να βρουν μοχλούς για να μην πέσουν περαιτέρω τα κέρδη και να απελευθερώσουν χρήματα για προβλέψεις καθώς περισσότερα δάνεια δεν εξυπηρετούνται».

Οι αιτίες των περικοπών

Οι αμερικανικές τράπεζες δημοσιοποιούν τους συνολικούς αριθμούς προσωπικού κάθε τρίμηνο. Οι μεγαλύτερες μειώσεις έγιναν στη Wells Fargo και την Goldman Sachs, δύο ομίλους που παλεύουν με τη μείωση των εσόδων σε βασικές δραστηριότητες. Καθένα από αυτά τα τραπεζικά ιδρύματα έχει μειώσει περίπου το 5% του εργατικού δυναμικού του μέχρι στιγμής φέτος.

Στη Wells Fargo, οι περικοπές θέσεων εργασίας έγιναν αφού η τράπεζα ανακοίνωσε τον Ιανουάριο μια στρατηγική στροφή μακριά από τον τομέα ενυπόθηκων δανείων. Και παρόλο που η τράπεζα μείωσε 50.000 υπαλλήλους τα τελευταία τρία χρόνια στο πλαίσιο του σχεδίου περικοπής δαπανών του διευθύνοντος συμβούλου Τσάρλι Σαρφ, η εταιρεία δεν έχει τελειώσει με τη συρρίκνωση του προσωπικού.

Υπάρχουν «πολύ λίγα τμήματα της εταιρείας» που θα γλιτώσουν από τις περικοπές, όπως ξεκαθάρισε ο οικονομικός διευθυντής, Μ. Σαντομάσιμο, καθώς «έχουμε ακόμη πρόσθετες ευκαιρίες να μειώσουμε το προσωπικό».

Εν τω μεταξύ, μετά από αρκετούς γύρους περικοπών το περασμένο έτος, τα στελέχη της Goldman δήλωσαν ότι έχουν «διορθώσει το μέγεθος» της τράπεζας και δεν αναμένουν άλλες μαζικές απολύσεις όπως αυτές που τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο. Αλλά ο αριθμός των εργαζομένων εξακολουθεί να μειώνεται κυρίως στα κεντρικά της γραφεία στη Νέα Υόρκη. Πέρυσι, η Goldman επανέφερε τις ετήσιες αξιολογήσεις επιδόσεων, κατά τις οποίες περικόπτονται άτομα που κρίνονται ως χαμηλής απόδοσης. Τις επόμενες εβδομάδες, η τράπεζα θα οδηγήσει στην έξοδο περίπου το 1% ή 2% των υπαλλήλων της, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται το CNBC.

Ο αριθμός των εργαζομένων θα μειωθεί επίσης λόγω της στροφής της Goldman μακριά από την καταναλωτική χρηματοδότηση- η εταιρεία συμφώνησε να πουλήσει δύο επιχειρήσεις σε συμφωνίες που θα κλείσουν τους επόμενους μήνες, μια μονάδα διαχείρισης πλούτου και τη fintech θυγατρική της, GreenSky.

Ένας βασικός παράγοντας που οδηγεί στις περικοπές είναι ότι η αναζήτηση θέσεων εργασίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα επιβραδύνθηκε δραστικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αφήνοντας στις τράπεζες περισσότερους ανθρώπους από ό,τι περίμεναν.

«Η φθορά ήταν αξιοσημείωτα χαμηλή και αυτό είναι κάτι που πρέπει απλώς να επεξεργαστούμε», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley Τζέιμς Γκόρμαν. Η τράπεζα έχει μειώσει περίπου το 2% του εργατικού δυναμικού της φέτος, εν μέσω μιας παρατεταμένης επιβράδυνσης της δραστηριότητας της επενδυτικής τραπεζικής.

Τα συνολικά στοιχεία αποκρύπτουν τις προσλήψεις που εξακολουθούν να κάνουν οι τράπεζες. Ενώ ο αριθμός των εργαζομένων στην Bank of America μειώθηκε κατά 1,9% φέτος, η εταιρεία έχει προσλάβει 12.000 άτομα μέχρι στιγμής, γεγονός που υποδηλώνει ότι ένας ακόμη μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων εγκατέλειψε τις θέσεις εργασίας του.

Ενώ ο αριθμός του προσωπικού της Citigroup έχει παραμείνει σταθερός στις 240.000 φέτος, υπάρχουν σημαντικές αλλαγές σε εξέλιξη, τόνισε ο οικονομικός της διευθυντής, Μαρκ Μάσον. Το τελευταίο σχέδιο της διευθύνουσας συμβούλου Τζέιν Φρέιζερ για την αναμόρφωση της εταιρικής δομής της τράπεζας, καθώς και οι πωλήσεις δραστηριοτήτων λιανικής τραπεζικής στο εξωτερικό, θα μειώσουν περαιτέρω τον αριθμό των εργαζομένων στα επόμενα τρίμηνα.

Εν τω μεταξύ, η JPMorgan υπήρξε η εξαίρεση του κλάδου. Η τράπεζα αύξησε τον αριθμό των εργαζομένων κατά 5,1% φέτος, καθώς επέκτεινε το δίκτυο καταστημάτων της, επένδυσε επιθετικά στην τεχνολογία και εξαγόρασε τη First Republic, με αποτέλεσμα να προσθέσει στο εργατικό της δυναμικό 5.000 υπαλλήλους. Ακόμα και μετά επιθετικό πρόγραμμα προσλήψεων, η JPMorgan έχει περισσότερες από 10.000 ανοιχτές θέσεις, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η JPMorgan διαχειρίστηκε με τον καλύτερο τρόπο το περιβάλλον με τα αυξανόμενα επιτόκια του περασμένου έτους, καταφέρνοντας να προσελκύσει καταθέσεις και να αυξήσει τα έσοδά της, ενώ οι μικρότεροι ανταγωνιστές της δεν το κατόρθωσαν. Είναι ο μόνος από τους έξι μεγάλους τραπεζικούς ομίλους της Wall Street του οποίου οι μετοχές έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο φέτος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments